Verslag Carmen Reid met spoilers van Codenaam Coco

Gepost op 10 november 2014 door Katja in Boeken, evenement / 2 Comments

Gisteren melde ik al in mijn verslag van de Meet & Greet met Carmen dat er vandaag een verslag online zou komen die spoilers bevatten van Codenaam Coco. Dus als je Codenaam Coco nog NIET hebt gelezen raad ik je aan om nu niet meer verder te lezen!

Codenaam Coco bevat verschillende aspecten van de oorlog, want niet alleen het verzet speelt een rol in het boek maar ook: de gevangenis, concentratiekamp en de ontsnapping. De reden dat Carmen hiervoor heeft gekozen is omdat deze gebeurtenissen ook daadwerkelijk zijn gebeurd en ondanks dat het vrij veel is denkt Carmen dat ze er goed aan heeft gedaan om alles te benoemen.

Wanneer Nicole is ontsnapt uit de vrachtwagen die haar terug zou brengen naar het kamp loopt ze dagenlang in een bos. Maar dan opeens loopt ze tegen een kindsoldaat aan… Ook dit stukje is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Carmen heeft voor dit stukje in het boek onderzoek gedaan in een museum.

DSC_0277[1]

Op een gegeven moment komt Nicole erachter dat de Havik haar vader is en dit gedeelte heeft de man van Carmen bedacht. Haar man had ooit een boek gelezen over een een verzetsgroep en daarvan wisten ze niet wie de bommen maakte. Dit werd gedaan zodat niemand namen kon doorspelen als iemand van de verzetsgroep werd opgepakt. Dit vond Carmen zo’n goed idee dat het verwerkt is in het boek.

Aan het einde van het boek kom je als lezer erachter dat het vriendje van Nicole gestorven is. Hiervoor heeft Carmen zich laten inspireren op het verhaal van Anne Frank en haar vriendje.

Ik vond het einde erg bijzonder, aangezien het verhaal zich afspeelt een paar jaar na de oorlog en Nicole bij het graf staat van verzetsgroep K. Carmen vertelde dat ze het einde ongelooflijk vaak heeft herschreven. Eerst wilde ze dat een oude vrouw die in het verhaal voor komt langs het graf loopt en dat de oude vrouw het verhaal tot een einde zou brengen. Maar dit vond Carmen geen optie. Vervolgens bedacht Carmen dat het misschien leuk zou zijn dat Nicole vele jaren na de oorlog met haar man en kinderen naar het graf zou gaan. Maar ook dit einde voelde niet goed. Carmen kreeg vervolgens het idee om Nicole langs het graf te laten gaan een paar jaar na de oorlog. Carmen hoopte hiermee te bereiken dat de emotie intenser zou overkomen. En voor mij is dat zeker gelukt. Aanstaande woensdag komt mijn recensie van Codenaam Coco op de site te staan.

Vond jij het leuk om een verslag te lezen met inside information over het boek? 

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , ,


2 responses to “Verslag Carmen Reid met spoilers van Codenaam Coco

    • Katja

      Aaah no ik hoop dat je het boek nog wilt lezen! Want dat is het zeker waard, maar vond je het leuk om te lezen? De extra info over het boek?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.