(toets)stressweek of toch niet?

Gepost op 26 oktober 2014 door Katja in persoonlijk / 0 Comments

Sommige berichten/artikelen op TBW zullen wat persoonlijker zijn en dit is zo’n bericht. De tentamenweken zijn aangebroken of misschien heb jij al een paar tentamens achter de rug. Voor mij gaat het feest morgen beginnen. Nou ‘feest’ dat wil ik ook weer niet zeggen, maar stressen is het ook niet…

Leren, leren en leren was mijn plan afgelopen herfstvakantie, maar daar is niets van terecht gekomen. Ja, ik heb wel wat gedaan, alleen ik had meer willen doen. Tijdens mijn vakantie week had ik geen zin om voor mijn toetsen te leren. Nou dan maak je toch zin? Nee, dat kon ik deze keer niet opbrengen.

Op het moment zit ik in mijn eerste jaar van de docenten opleiding Nederlands. Als je ‘over mij’ hebt gelezen, dan heb je gelezen dat ik op deze opleiding zit om mijn P te halen. Vanaf het begin van de opleiding ben ik keihard gaan studeren, om alles in te halen wat ik niet heb geleerd op het MBO. Zo probeerde ik mijn achterstand te verkleinen… Maar op een gegeven moment had ik er genoeg van. De eerste weken heb ik keihard geleerd en nu komen de toetsen eraan en ik ben gestopt met leren.

Dit hele weekend heb ik geprobeerd te leren en het is me gelukt. Ik heb wat belangrijke dingen uitgezocht, maar dat is het dan wel. Ondanks dat ik veel in het begin heb geleerd, merk ik dat ik nog veel moet leren om de toets morgen te kunnen halen.

De afgelopen 2 jaar heb ik op mijn tanden gebeten, want het MBO was niets voor mij. Ik vond het erg makkelijk, terwijl ik de opleiding zelfs verkort deed. Nu moet ik opeens na 2 jaar aan de bak, want het HBO is veel meer leren. Met het leren heb ik geen moeite, maar voor mijn gevoel word ik ergens door tegengehouden. Ik weet ook niet hoe ik het anders moet uitleggen.

Het is de laatste dag voor de toets en normaal als ik nog niet geleerd had, was ik nu aan het stressen geweest. Alleen deze keer is dat niet het geval. Ik ben zelfs erg kalm en het is rustig in mijn hoofd, behalve als ik probeer te leren… Want dan lijkt mijn brein een chaos. Alsof al de informatie in de wasmachine wordt gedaan en wanneer ik de informatie er probeer uit te halen, lukt het niet.

Het lijkt bijna alsof mijn lichaam zegt: stop met leren het is zinloos, want je haalt het toch niet. Misschien denk ik dit omdat ik de opleiding niet leuk vind of omdat dit het derde jaar is dat ik op mijn tanden moet bijten. Een ding weet ik wel en dat is dat ik mijn doel wil halen.

Na aankomende zomer hoop ik in België te studeren, maar daarvoor moet ik toch echt mijn P halen. Ik weet dat ik nu klink als een zeur, maar het is wel erg fijn om dit alles op te schrijven en nu dat dit eruit is heb ik het idee dat ik weer nieuwe energie heb. Dus ik ga hup verder leren, want ik zal die toets halen om mijn doel te halen!

Wat doe jij als je een studiedipje hebt? 

Liefs,

header31-860x280

 

 

 

 

Tags:


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.