5 manieren hoe ik Duits leer

Gepost op 29 augustus 2022 door Katja in Studeren / 0 Comments

Duits, hoe bestudeer ik de taal? Maak ik ik liever plezier of studeer ik met boek? 

1. Studieboek
Toen ik twee jaar geleden echt begon met Duits leren als zelfstudie begon ik te leren met een boek. En al bevat een boek een gestructureerde lessenplan en leer je veel over de taal, het heeft niet mijn voorkeur. Ik vind de lessen vrij saai en voor mijn gevoel is het veel te statig. Wat Duits trouwens wel is, zeker op de werkvloer, maar het leren wordt helaas niet leuker gemaakt. Dat is iets wat ik enorm jammer vind, want wanneer ik Koreaans leer is het veel leuker, omdat de lessen op een speelse wijze worden uitgelegd. 
Als ik ooit te veel tijd over heb, reken er dan maar op dat ik een nieuw Duits leerboek ga maken die wel leuk en speels is! Haha. 
Studeren via boek vind ik dan niet de leukste manier om de taal te leren, maar je leert wel veel en ook op behoorlijk hoog niveau. Als in: je kan snel omhoog klimmen binnen de taal. Zeker als Nederlander zal je al vlot grote sprongen in je vaardigheden zien. 

2. Spreken met mijn Duitse vrienden
Jaaaa, speels en je leert ook hoe het “echt” gezegd wordt! Dat is immers wat ik dus een nadeel vind van leerboeken, vaak worden daar zinnen in besproken die in het echte leven helemaal niet worden gebruikt. En ik vind het super leuk dat mijn vrienden me zo goed en graag willen helpen. Een van de vriendinnen praat accentloos dus zij praat altijd volledig in het Duits tegen mij, een ander helpt me met het bouwen van zinnen en weer een ander helpt me met totaal andere dingen. Heel fijn dat het zo kan!

3. Dagelijkse gesprekken oefenen
Op de dagen dat ik niet klets met mijn Duitse vrienden probeer ik me gesprekken voor te stellen die ik in het Duits zou kunnen voeren. Van dagelijkse gesprekken die je in winkels kan hebben tot wat ik in een werk gerelateerde situatie zou kunnen zeggen. Die zinnen spreek ik hardop uit en vervolgens schrijf ik ze op. Als ik niet zeker ben, dan vraag ik een van mijn vriendinnen of ze even wil meekijken. 
Toen ik in Berlijn woonde deed ik dit enorm veel en het heeft me dan ook veel geholpen. Daarnaast, omdat ik er toen woonde, ging het leren ook vlotter. In Nederland hoor ik natuurlijk nauwelijks Duits om me heen en moet ik het actiever op zoeken. Gelukkig helpt deze oefening!

4. Woordenschat
Bij bovenstaande oefening leer ik veel Duits. Van zinnen opbouwen tot nieuwe woorden. Echter denk ik dat het zeker niet verkeerd is om ook van tijd tot tijd woorden te leren die ik dus minder snel tegenkom bij bovenstaande opdracht, maar wel handig zijn om te weten. De woordenlijsten van Memrise gebruik ik in dit geval hiervoor. De woordenlijsten zijn al gemaakt op basis van thema en taalkennis waardoor het leren vrij simpel gaat. 

5. Hardop voorlezen van (strip)boeken
Dit is een oefening die ik gebruikte toen ik nog Engels leerde. Toentertijd leende ik bij de bibliotheek simpele Engelse kinderboeken en ging ik ze hardop voorlezen. Dit deed ik net zo vaak als dat ik nodig had om alles te begrijpen en niet meer naar een vertaling hoefde te kijken, tevens dat de zinnen voor me logisch aan voelde. Ik bouwde hierdoor veel kennis op en ik oefende direct ook mijn spraak.
Voor Duits doe ik dit nu met een manga. Een manga heeft wellicht minder zinnen, waardoor het minder intimiderend is, maar wist je dat strips, comics en manga’s veel meer unieke woorden tellen dan bijvoorbeeld een roman? Het is dus speels, leuk, minder intimiderend dan een boek en je leert tegelijkertijd heel veel!
Ik schafte de eerste volume van Spy x Family aan, omdat een van mijn favoriete muziekgroepen – Stray kids – helemaal weg is van deze manga/anime en ze tijdens interviews en op YouTube vaak grapjes maken over de serie. Inmiddels ben ik een paar hoofdstukken in en begrijp ik volledig waarom ze Spy x Family zo leuk vinden. 

Hoe leer jij een taal het liefst of wat werkt het beste voor jou?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.