7 tips bij mediteren

Gepost op 6 april 2020 door Katja in Schrijfsels / 0 Comments

Is mediteren nieuw voor je? Hopelijk heb je iets aan de volgende tips!

1. Plan je meditatie
Maak tijd om te mediteren en kies je favoriete moment op de dag. Want anders wordt je voor je het weet door het leven geleefd. Ik heb de voorkeur in de ochtend. Heerlijk voordat ik aan het werk ga.

2. Kies een fijne en rustige plek
Voor mediteren is het belangrijk dat je je het liefst onafgebroken voor een bepaalde tijd kan concentreren. Het is natuurlijk niet handig als je dan steeds wordt afgeleid. Vergeet niet om je telefoon op stil te zetten.

3. Word niet boos bij afleidingen
Niet elke dag is je spanningsboog even lang. En dat is oké. Probeer je aandacht dan weer terug te brengen bij de meditatie. Als je wel boos wordt, dan heb je alleen jezelf ermee. Het verstoort namelijk je innerlijke rust. Mocht het een dag echt even niet werken. Ga wat anders doen. Schrijf op waarom je gedachten afgeleid zijn of maak een wandeling in de buitenlucht.

4. Ademhaling
Mediteer niet op niets. Dit is een tip die ik vaak voorbij zie komen. De reden? Omdat je hoofd anders niet weet waar de aandacht naartoe moet. Mediteren gaat om in het moment leven. Wat beter kan je dan doen om te focussen op je ademhaling?

5. Een bewuste levensstijl
Dit is puur een tip. Ik wil je geen advies geven over hoe je moet leven. Dit is gewoon een manier. Iets wat mij in ieder geval heeft geholpen. Omdat het grote invloed kan hebben op je concentratie en stilzitten.
Alcohol en koffie zijn stimulerende middelen. Absoluut niet fout, maar ze hebben wel een effect op hoe je je voelt. Een aantal bakken koffie voordat je gaat mediteren zal waarschijnlijk voor een druk hoofd zorgen. Zo kunnen suiker, sporten en je kan vast zelf nog andere dingen benoemen je innerlijke rust beïnvloeden.

6. Begeleiding
Met name wanneer mijn spanningsboog vrij kort is. Of wanneer ik merk dat ik het fijner vind om iemands stem te horen. Dan gebruik ik begeleiding. Dit kan door een app, een meditatie cursus, etc.
Over het algemeen dwalen mijn gedachten dan veel minder snel af. Enorm fijn in bepaalde situaties kan ik je vertellen.

7. Leg de focus niet op dat je je hoofd leeg moet maken
Het punt van mediteren is niet dat je je hoofd leeg hoeft te maken. Wel kan je je aandacht verschuiven naar het moment zelf. Daardoor kan het voelen dat je stilte ervaart en dat kan voelen alsof je hoofd leeg is.
Je mag voor korte moment je gedachten prima even observeren. En laat ze dan weer los. Het helpt je om je problemen te relativeren. Je zal merken dat je hoofd minder snel vol wordt, waardoor je uiteindelijk lekkerder in je vel komt te zitten.

Liefs,

Tags:


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.