Aankondiging: 30 dagen challenge

Gepost op 26 maart 2020 door Katja in Schrijfsels / 2 Comments

In deze tijd is het belangrijk om even stil te staan bij alles. Maar nog belangrijker om de rust te vinden in jezelf.

Dit jaar is enorm raar en bizar. Ik denk dat ik wel voor iedereen spreek als ik dat zeg. Wie had gedacht dat het coronavirus ons leven zou gaan beïnvloeden? 2020 had voor mij en mijn bedrijf een heel belangrijk jaar moeten worden. En nog steeds zal ik alles er aan doen om dat nog steeds te laten worden. Alleen zal het wel anders gaan dan van te voren gepland. Dat is oké, ik laat het over me heen komen.

Toch merkte ik al snel dat mijn ademhaling hoger begon te zitten dan normaal. Daarom ben ik extra rustmomenten gaan bouwen in mijn dag. Even niets. Rust om heen. Proberen om de vogels buiten te horen fluiten. Voor de rest nergens aan denken. Mediteren.

Mediteren is iets wat ik ook voor een vroegere baan als acteur moest leren. Er kan enorm veel mis gaan op het podium als je even niet oplet. But the show must go on! Het is dan niet erg handig als je dan bezig bent met gedachten in je hoofd. Je gedachten moeten leeg zijn, zodat het script automatisch uit je mond komt en alle handelingen die je moet doen vanzelfsprekend zijn. Op deze manier kan je anticiperen bij alles wat onverwacht gebeurt.

In het begin heb ik het enorm moeilijk gevonden om te mediteren. Ik zag werkelijk het nut niet. Toch werd er bij mijn theatervereniging erop aangedrongen om het wel te leren en te kunnen. Toen op een dag tijdens een voorstelling achter de schermen alles mis ging wat je maar kon bedenken. Adem in. Adem uit. Hoofd leeg. En door!
Dat was voor mij het moment dat het klikte. In de rest van mijn leven ben ik het gaan toepassen. Het heeft me wel een aantal jaar gekost, maar inmiddels kan ik meer dan een uur mediteren. Saai? Nee, ik heb meestal ook geen besef van tijd meer, dus heb ik totaal niet door hoeveel tijd er is verstreken.

Mediteren klinkt wellicht behoorlijk zweverig. Misschien te spiritueel? Toch heeft het me juist geholpen om me veel beter te kunnen aarden. Doordat er veel rust in mijn hoofd is, heb ik altijd ruimte op snel te kunnen handelen. Of juist doordat ik over de hele dag gezien veel energie heb. Voor mij is mediteren net zo vanzelfsprekend als ontbijten. Over het algemeen mediteer ik op een dag twee keer. In de ochtend en in de avond. Soms maar 5 minuten soms juist langer. Hoe drukker ik het heb, hoe langer ik juist mediteer. Later zal ik hier meer over vertellen, maar voor nu wil ik alleen nog zeggen dat het mij heeft geholpen. Niet alleen dat ik productiever ben, ook dat ik meer rust heb en mijn ademhaling dieper.

Vanaf volgende week op 1 april (april heeft namelijk het mooie aantal 30 dagen) start ik met een 30 dagen challenge op mijn blog. Elke dag mediteren. Daarnaast zullen er ook een flink aantal blogpost verschijnen over het onderwerp, maar ook over bakken, boeken, creatief, etc. In het weekend zal ik niets posten op één keer na. De reden? Niemand, ook ikzelf niet, moet extra druk gaan voelen. Er komt nu enorm veel op ons af. En het is oké om daardoor niet (altijd) productief te zijn. Voor nu is het belangrijker om in het moment te leven. Adem in. Adem uit.

Doe jij mee? Sla je een dag over, dan is dat natuurlijk geen probleem. Hopelijk heb je dan alsnog die dag iets anders voor jezelf gedaan. Meer informatie zal volgende week woensdag op de blog verschijnen. Hopelijk tot dan!

Download hieronder de afbeelding of maak een screenshot op mijn Instagram.

Liefs,

Tags: ,


2 responses to “Aankondiging: 30 dagen challenge

  1. Goed initiatief Katja! Ik ben de afgelopen maanden bezig geweest met mindfulness doen zo nu en dan, je merkt echt dat je daardoor veel meer energie hebt en juist productiever wordt dan zonder wat rust in te plannen op een dag. Ik ga hopelijk ook lekker meedoen met deze challenge! 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.