Auteurs waarvan de achternaam begint met een F | The Friday Five

Gepost op 13 augustus 2021 door Katja in Boeken / 0 Comments

TheFridayFive

Het is vrijdag, dus tijd voor een nieuwe The Friday Five blog!

Iedere vrijdag wordt The Friday Five georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy. The Friday Five is een tag waarbij verschillende boekbloggers 5 boeken noemen binnen een bepaald thema. De thema van deze week is: auteurs waarvan de achternaam begint met een F.

Voor deze challenge kan ik helaas niet meer dan 2 boeken opnoemen. Een flink aantal letters zijn duidelijk ondervertegenwoordigd in mijn boekenkast.

The Gilded Ones – Namina Forna
Sixteen-year-old Deka lives in fear and anticipation of the blood ceremony that will determine whether she will become a member of her village. Already different from everyone else because of her unnatural intuition, Deka prays for red blood so she can finally feel like she belongs.
But on the day of the ceremony, her blood runs gold, the color of impurity–and Deka knows she will face a consequence worse than death.
Then a mysterious woman comes to her with a choice: stay in the village and submit to her fate, or leave to fight for the emperor in an army of girls just like her. They are called alaki–near-immortals with rare gifts. And they are the only ones who can stop the empire’s greatest threat.

The Gilded Ones is een zeer krachtige YA fantasy waarvan ik het plot niet direct zag aankomen. Ja, je weet meteen dat Deka bijzonder is. Want ze is al zeker negen keer vermoord en elke keer overleefd ze het. Daarnaast is ze ook erg goed in de lessen op “school” op het oefenterrein. Op dat vlak is het wel voorspelbaar, maar niet waar het echt toedoet in mijn ogen en dat het verhaal zelf, het plot en de andere personages. Want wow, de andere personages maakten dat het verhaal zo goed is.

Unplugged – Donna Freitas
Wil jij nooit dat het leven weer… 100% echt is?
Skye leeft in de Appwereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo in de virtuele wereld te kunnen leven. Ze hoopten voor haar op een betere toekomst maar Skye is een nobody. Een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken.
Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen. Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren –maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Zodra ik begon met lezen zat ik meteen in het verhaal. Het idee van de Appwereld vond ik best bijzonder en helemaal geen onrealistisch idee als je erover nadenkt. Wie weet hoe de wereld over een aantal jaren eruit ziet.

Wat ik heel tof vind aan het boek is dat het gebaseerd is op body dualisme van de filosoof Descartes. Maar wacht even, Katja. Dit is toch gewoon maar een leesboek? Niets filosofisch aan, toch? Dat klopt, Unplugged is een heerlijk leesboek. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het boek niet gebaseerd is op een filosofische theorie. Toen ik aan dit boek begon had ik al vrij snel door dat het verhaal niet gewoon uit de lucht was gevallen bij de auteur (dit kan je ook lezen in mijn interview met Freitas). Ik bladerde terug naar het begin van het boek en ja hoor! Het boek begint met een quote van de filosoof Descartes:

“Ik ga dus nu van de veronderstelling uit dat […] een kwade geest, uiterst machtig en slim, mij met alle macht probeert te bedriegen. Ik denk dan dat de hemel, de lucht, de aarde, kleuren, gestalten, geluiden, alles wat buiten mij is, niets anders zijn dan droomspelletjes, waarmee hij mijn goedgelovigheid in de val lokt. Ik bekijk mijzelf dan alsof ik geen handen heb, geen ogen, geen vlees, geen bloed, geen enkel zintuig, en alsof ik ten onrechte meen dat ik dit alles wel heb. […] Zoals een gevangene, die in zijn droom een gefantaseerde vrijheid genoot, bang is wakker te worden op het moment dat hij begint te vermoeden dat hij slaapt, en zo lang mogelijk aan die mooie illusies blijft vasthouden.”

~ René Descartes, ‘Over dingen die in twijfel kunnen worden getrokken’, Meditaties over de eerste filosofie (1641)

Maar wat heeft deze quote te maken met het boek? Descartes bespreekt de geldigheid van de kennis en de relatie van ziel en lichaam. Met andere woorden: heeft de geest een lichaam of heeft de lichaam een geest?

Maar hoe zie je dit terug in Unplugged? Veel personages zijn unplugged en zitten met hun geest in de Appwereld. Ze zijn hun lichaam niet meer nodig. Met andere woorden: hier beantwoord Donna de vraag ‘heeft de geest een lichaam of heeft de lichaam een geest?’ met de geest heeft een lichaam. Aangezien veel personages in de Appwereld denken dat ze het lichaam niet meer nodig zijn. Freitas heeft met deze filosofische theorie gewerkt en dat gecombineerd met technologie. Hieruit lijkt haast een nieuwe theorie te ontstaan, aangezien het lichaam wordt vervangen door technologie.

Liefs,

Anderen die meedoen met The Friday Five:
Joost Nerdygeekyfanboy | Conny Connies Boekkies | Nienke Booksometea | Nora Geekish | Patricia Donderdesign | Luna Leesdame | Kwante Kwante in Wonderland | Eline Elinebooks | Emmy Zon en Maan | Kim Books I care about | Rianne Rianne Warmerdam

Tags: ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.