Bepaald het seizoen wat ik lees?

Gepost op 14 april 2015 door Katja in Boeken / 2 Comments

Een booknerd in hart in nieren leest in elk seizoen. Wat het weer ook mag zijn. Buiten in de zon of op bed wanneer de wind raast om het huis. Het maakt niet uit, maar lees jij een ander genre wanneer het een bepaald seizoen is? 

Ja, daar kan ik erg langdradig over doen, maar ja ik lees andere soort boeken in de zomer dan in de winter. Niet helemaal, maar het genre die ik lees is in de zomer is (net) even anders, dan in de winter.

In de zomer lees ik liever contemporary. Heerlijk wegzwijmelen terwijl ik met mijn boekje in de zon zit. Het liefst zijn het typische meidenboeken. Dat wil niet zeggen dat ik geen fantasie lees, maar toch is dat percentage aardig wat minder.

In de winter lees ik met name duistere boeken, fantasy en oorlogsboeken. Tijdens kerst vind ik niets fijner om te lezen over de wo2 of over zombies. Ja, je leest het goed. Op de dagen wanneer de hemel op aarde is, gaat er niets boven duistere boeken. Waarom? Omdat er al genoeg zoetigheid op tv en op de tafel staat, daarom. En zeg nou zelf, de wereld moet toch wel in balans blijven?

Mijn logica is soms ver te zoeken, dat weet ik. Toch vind ikzelf dat wanneer het gaat om genres die ik in de seizoenen lees, wel erg logisch. De zomer weet bij mij altijd het beste in mij naar boven te halen. Ik ben vrolijker dan dat ik in de winter ben. En zo huppel ik het liefste door de zomerdagen heen, met een boek die ook helemaal in mijn mindset is. De boeken die daar het dichtbij liggen zijn contemporary.

Untitled

 

Niet alleen dit genre weet mij in zijn greep te houden, maar ook boeken over eerste liefdes. En vampier boeken doen het in dit jaar getij het dan ook altijd goed. Aangezien deze boeken ook vol romance staan, vermoed ik. Het kan er natuurlijk ook aan liggen dat ik in de zomer de minste kans heb om een vampier te ontmoeten met die zon… Nog een voorbeeld dat mijn logica soms op hol slaat.

In de winter is het donker buiten of in ieder geval al op tijd. Dan lees ik het liefste boeken met een sterke vrouwelijke personage in de hoofdrol. Die met gemak haar tegenstanders van het leven beroofd. Hoe bloeddorstiger, hoe beter.

Nu heb ik het wel de hele tijd over zomer en winter, maar wat lees ik dan in de herfst en in de lente? Ik zie deze tijden als de voorbereidende seizoen. Ik lees alles eigenlijk door elkaar, maar ik begin in de lente steeds sneller te grijpen naar een liefdes verhaal. In de herfst is dat het tegenovergestelde en pak ik sneller een boek over zombies of een fantasy boek.

Heeft het seizoen bij jou ook invloed op je leesgedrag? 

Liefs,

header31-860x280

Tags:


2 responses to “Bepaald het seizoen wat ik lees?

  1. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht. Ik denk dat ik rond de kerst het liefst liefdesverhalen lees en in de zomer boeken met humor, luchtige chicklits. (Maar stiekem lees ik chicklits het hele jaar door heel graag. :-))

  2. De seizoenen hebben niet echt invloed op het soort boeken dat ik lees. Ik denk wel dat de periode van het jaar bepaalt hoeveel tijd ik heb om boeken te lezen en dus wanneer ik meer of minder boeken lees.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.