Bijzondere vertelsels – Ransom Riggs

Gepost op 10 april 2017 door Katja in Boeken / 0 Comments

Bijzondere vertelsels

 

Titel: Bijzondere vertelsels

Auteur: Ransom Riggs

Verschenen: maart 2017

Pagina’s: 219

Uitgever: Clavis

Waardering: 8/10

Ik wil uitgeverij Clavis bedanken voor het sturen van een recensie-exemplaar.

Welgestelde kannibalen die bijzondere ledematen als een ware delicatesse beschouwen. Een prinses met een slangentong. De herkomst van de eerste ymbryne… Dit is nog maar een greep uit de vele geniale en angstaanjagende Bijzondere vertelsels in deze bundel, samengesteld en van aantekeningen voorzien door Millard Nullings, onzichtbare leerling van mevrouw Peregrine en onderzoeker van alles wat bijzonder is.

Tien geweldige verhalen, prachtig geïllustreerd door de bekroonde Andrew Davidson, bekend van de Harry Potter-boeken. Een uniek inkijkje in de geschiedenis van het bijzonderdom. Voor iedereen die houdt van beklijvende verhalen.

Als eerste wil ik het hebben over de vormgeving en de illustraties van het boek. De vormgeving van de cover is prachtig gedaan met goudfolie en dat het boek hardcover is maakt het helemaal af! Het schutblad is eveneens mooi opgemaakt met een licht gouden kleur die ook in het binnenwerk is terug te vinden. De illustraties bij de vertelsels maakt het boek helemaal af. Samen vormen de vormgeving en de illustraties één geheel die authentiek op mij overkomt.

Maar goed, het gaat natuurlijk om de inhoud van het boek. Ik was verrast hoe spannend en leuk ik de verhalen vond. Het eerste verhaal had mij al meteen in zijn greep. Daarnaast heb ik zo nu en dan moeten lachen om de personages en hun ‘domheden’. Niet elk verhaal vond ik even leuk, maar de verhalen die ik leuk vond was ik razend enthousiast over. Die verhalen die ik met name erg leuk vond hadden veel te maken met verbasterde sprookjes en zat geschiedenis kloppende feiten in. Ook is dit boek een fijne afwisseling van andere fictie boeken, aangezien het allemaal korte verhaaltjes zijn. Op sommige momenten wanneer ik aan het lezen was had ik de neiging om de verhalen hardop voor te lezen. Mocht ik ooit kinderen krijgen dan zou ik dit boek ook graag aan ze willen voorlezen. De verhalen zijn misschien ietwat duister, maar ze bevatten stuk voor stuk een goed moraal.

Ransom Riggs heeft dit boek geschreven vanuit één van de personages van De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Ik vond dat Riggs dit erg bijzonder – pun intended – heeft gedaan. Hij gaf zowel de verteller een eigen stem als de personages in het verhaal. Zoals ik net al schreef vond ik niet elk verhaal even goed. Sommige verhalen vond ik net even te traag, al helemaal omdat het allemaal korte verhalen zijn.

Mijn conclusie? Riggs heeft mij toch weten te verrassen met Bijzondere vertelsels. Ik was werkelijk geboeid bij de meeste verhalen en vond die verhalen dan ook onwijs leuk om te lezen. Ik vond het een leuk element dat de verhalen een soort van verbasterde sprookjes waren en dat er ook een geschiedenislijn inzit. Ondanks dat ik niet helemaal overtuigd was van De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, krijg ik nu toch zin door Bijzondere vertelsels om de vervolgdelen van het boek aan te schaffen en ze te gaan lezen.

Liefs,


 

Tags: , , , , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.