Boeken die beginnen met de letter U | The Friday Five

Gepost op March 12 2021 door Katja in Boeken / 0 Comments

TheFridayFive

Dit zijn de 5 boeken die met de letter U beginnen in de titel die ik in mijn boekenkast heb staan.

Iedere vrijdag wordt The Friday Five georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy. The Friday Five is een tag waarbij verschillende boekbloggers 5 boeken noemen binnen een bepaald thema. De thema van deze week is: Boeken die beginnen met de letter U.

Om heel eerlijk te zijn heb ik maar één boek in mijn kast staan die met een U begint, maar daar vertel ik je graag over!

Unplugged – Donna Freitas
Wil jij nooit dat het leven weer… 100% echt is?
Skye leeft in de Appwereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo in de virtuele wereld te kunnen leven. Ze hoopten voor haar op een betere toekomst maar Skye is een nobody. Een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken.
Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen. Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren –maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Zodra ik begon met lezen zat ik meteen in het verhaal. Het idee van de Appwereld vond ik best bijzonder en helemaal geen onrealistisch idee als je erover nadenkt. Wie weet hoe de wereld over een aantal jaren eruit ziet.

Wat ik heel tof vind aan het boek is dat het gebaseerd is op body dualisme van de filosoof Descartes. Maar wacht even, Katja. Dit is toch gewoon maar een leesboek? Niets filosofisch aan, toch? Dat klopt, Unplugged is een heerlijk leesboek. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het boek niet gebaseerd is op een filosofische theorie. Toen ik aan dit boek begon had ik al vrij snel door dat het verhaal niet gewoon uit de lucht was gevallen bij de auteur (dit kan je ook lezen in mijn interview met Freitas). Ik bladerde terug naar het begin van het boek en ja hoor! Het boek begint met een quote van de filosoof Descartes:

“Ik ga dus nu van de veronderstelling uit dat […] een kwade geest, uiterst machtig en slim, mij met alle macht probeert te bedriegen. Ik denk dan dat de hemel, de lucht, de aarde, kleuren, gestalten, geluiden, alles wat buiten mij is, niets anders zijn dan droomspelletjes, waarmee hij mijn goedgelovigheid in de val lokt. Ik bekijk mijzelf dan alsof ik geen handen heb, geen ogen, geen vlees, geen bloed, geen enkel zintuig, en alsof ik ten onrechte meen dat ik dit alles wel heb. […] Zoals een gevangene, die in zijn droom een gefantaseerde vrijheid genoot, bang is wakker te worden op het moment dat hij begint te vermoeden dat hij slaapt, en zo lang mogelijk aan die mooie illusies blijft vasthouden.”

~ René Descartes, ‘Over dingen die in twijfel kunnen worden getrokken’, Meditaties over de eerste filosofie (1641)

Maar wat heeft deze quote te maken met het boek? Descartes bespreekt de geldigheid van de kennis en de relatie van ziel en lichaam. Met andere woorden: heeft de geest een lichaam of heeft de lichaam een geest?

Maar hoe zie je dit terug in Unplugged? Veel personages zijn unplugged en zitten met hun geest in de Appwereld. Ze zijn hun lichaam niet meer nodig. Met andere woorden: hier beantwoord Donna de vraag ‘heeft de geest een lichaam of heeft de lichaam een geest?’ met de geest heeft een lichaam. Aangezien veel personages in de Appwereld denken dat ze het lichaam niet meer nodig zijn. Freitas heeft met deze filosofische theorie gewerkt en dat gecombineerd met technologie. Hieruit lijkt haast een nieuwe theorie te ontstaan, aangezien het lichaam wordt vervangen door technologie.

Heb jij boeken in je kast staan waarvan de titel met een U begint?

Liefs,

Anderen die meedoen met The Friday Five:
Joost Nerdygeekyfanboy | Conny Connies Boekkies | Nienke Booksometea | Nora Geekish | Patricia Donderdesign | Luna Leesdame | Kwante Kwante in Wonderland | Eline Elinebooks | Emmy Zon en Maan | Kim Books I care about| Elke Ladybooksalott | Rianne Rianne Warmerdam

Tags:


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.