Codenaam Coco – Carmen Reid

Gepost op 12 november 2014 door Katja in Boeken / 1 Comment

Codenaam Coco

Titel: Codenaam Coco

Auteur: Carmen Reid

Verschenen: September 2014

Pagina’s: 336

Uitgever: Blossom Books

Waardering: 8/10

Hoe ver zou jij gaan voor vrijheid? Zou je liegen tegen je familie? De vriendschap met je beste vriendin verbreken? De jongen van wie je houdt volgen, ook als dat extreem gevaarlijk is? Zou je je leven riskeren?
Brussel,1940. Nicole is vijftien als de nazi’s het land binnenvallen. Vastbesloten om terug te vechten, sluit ze zich aan bij het Belgische Verzet. Onder haar nieuwe naam Coco begint voor Nicole een nieuw, gevaarlijk leven als spion. Ze leert dat je op je vijftiende niet te jong bent om een pistool bij je te dragen, een bom te plaatsen en het risico te lopen op gevangenschap, marteling en een gebroken hart. De vraag is niet óf ze gepakt wordt, maar wanneer.

[WAARSCHUWING: plan een dag of een middag vrij en ga er goed voor zitten, want Codenaam Coco houdt je in haar greep. Daarbij kan het zo zijn dat je na het lezen een bookhangover hebt en alleen wilt zitten in een stil hoekje]

De tweede wereldoorlog was een verschrikkelijke tijd, dat blijkt weer wanneer je dit beeldende verhaal leest van Carmen. Ze beschrijft gedachten van een jong meisje, Nicole,  die op de dag dat de Duitsers Brussel binnen vallen, volwassen moet worden.

Nicole kiest ervoor om het onmogelijke te doen en dat is zich aan te sluiten bij het verzet. Als 15 jarige deinst ze nergens voor terug, maar wat is de prijs die ze daarvoor moet betalen? Ze is jong, ze zit nog op school en wordt verliefd. Maar in tijd van oorlog weet je niet hoeveel tijd je nog hebt, voordat je wordt meegenomen of erger… Daardoor heeft het verhaal veel emoties en gebeurd er zoveel tegelijkertijd,  maar gelukkig heeft Carmen een manier gevonden om alles rustig te brengen.

Codenaam Coco leest erg snel en gemakkelijk weg. Carmen heeft een erg fijne schrijfstijl waar ik van kan genieten.  Het verhaal heeft mij echt weten te raken, de emoties die ik voelde bij dit boek liepen zo door elkaar. Ik kon het wel uitschreeuwen over alles erge die in dit boek gebeuren, maar die ook echt gebeurd zijn tijdens WO2. Maar tegelijk voelde ik me moediger dankzij de hoofdpersoon, dit komt omdat ik zo in het hoofd zat van Nicole.

Ga jij Codenaam Coco lezen?

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , , , , ,


One response to “Codenaam Coco – Carmen Reid

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.