De hemel in het ijs – Adrienne Young

Gepost op 15 augustus 2018 door Katja in Boeken / 0 Comments

Titel: De hemel in het ijs

Auteur: Adrienne Young

Verschenen: juni 2018

Pagina’s: 330

Uitgever: Best of YA

Waardering: 8/10

Bedankt uitgeverij Best of YA voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

De wereld van de zeventienjarige Viking-dochter Eelyn bestaat uit oorlog voeren. Ze weet niet anders dan dat ze samen met haar clan, de Aska, telkens weer strijdt tegen hun grootste vijand, de Riki. Haar leven is wreed, maar eenvoudig: vechten en overleven. Totdat ze op het slagveld het onmogelijke ziet: haar broer die meevecht met de Riki. De broer die ze vijf jaar geleden zag sterven.

Eelyn wordt gevangengenomen en moet als slaaf overwinteren in de bergen bij de Riki. Maar als ze zichzelf begint te herkennen in de mensen die ze altijd heeft geleerd te haten, brokkelt de wereld die ze zo goed dacht te kennen langzaam af. Wanneer het dorp wordt aangevallen door een meedogenloze derde clan, moet Eelyn Fiske vertrouwen, de vriend van haar broer die haar meerdere keren heeft geprobeerd te vermoorden. Samen moeten ze een einde maken aan de bloedvete tussen de Aska en de Riki, anders zullen ze moeten toekijken hoe hun mensen worden afgeslacht.

Toen ik hoorde dat Best of YA een boek zou gaan vertalen en uitgeven over Vikingen was ik meteen hooked. Ik ontving een prachtige hardcover op mijn deurmat en begon al vrij snel aan het verhaal. Ik had stiekem al bepaalde verwachtingen voor ik aan het boek begon. En of ze het waar maakten?

In het begin vond ik het heel lastig om in het verhaal te komen. Ik weet niet precies of het aan het boek lag of toch aan mij. Het boek begint meteen in alle actie en dat is erg fijn. Maar na de actie vertraagde het boek voor mijn gevoel al vrij snel en die vertraging in het verhaal blijft. De eerste 100 bladzijden vond ik het vrij makkelijk om steeds het boek aan de kant te leggen, om het vervolgens een tijdje niet op te pakken. Daarna wende ik eindelijk aan de schrijfstijl en lees ik het boek (ondanks de rustige manier van vertellen) in één keer uit.

Wat ik erg tof vind aan dit boek is dat de auteur haar tijd neemt om een historische/fantasy setting te bouwen, een stille spanning die heel langzaam begint te borrelen tot het moment daar en een sterke hoofdpersonage. Heerlijk hoe de auteur dat heeft weten te schrijven. Waardoor ik het boek bij elke regel die ik las steeds toffer vond worden. Daarnaast merk je duidelijk dat de auteur haar huiswerk heeft gedaan. Ze is echt op onderzoek geweest om alle gruwelheden, het land en de verschillende clans zo goed mogelijk te beschrijven.

Mocht je opzoek zijn naar een meer historische YA die rustig opgebouwd wordt met een sterke vrouwelijke hoofdpersoon. Zoek niet verder! De hemel in het ijs is dan het boek voor jou!

Liefs,

Tags:


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.