De IJzerraaf – Julie Kagawa

Gepost op 2 april 2021 door Katja in Boeken / 0 Comments

Robin Goodfellow. Puck. Gehate en geliefde schelm, grappenmaker, raaf… en de rechterhand en nar van koning Oberon uit Een Midzomernachtdroom.

Titel: De IJzerraaf
Auteur: Julie Kagawa
Vertaler: Karin de Haas
Verschenen: februari 2021
Pagina’s: 368
Uitgever: Harper Collins
Waardering: 7/10

Bedankt, Harper Collins, voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Robin Goodfellow. Puck. Gehate en geliefde schelm, grappenmaker, raaf… en de rechterhand en nar van koning Oberon uit Een Midzomernachtdroom. Er doen de wildste verhalen over hem de ronde, maar in De IJzerraaf vertelt hij eindelijk zijn eigen verhaal.
Er is iets gaande in Nimmernimmer. Puck hoort de geruchten voor het eerst op de goblinmarkt, waar een oude vriend zijn hulp inroept. Wanneer hij erachter komt wat er door de onverschilligheid van de mensen ten opzichte van de natuur is wakker gemaakt, weet hij dat hij onmiddellijk in actie moet komen. Samen met oude en nieuwe vrienden neemt hij het op tegen een vijand die zo machtig is, dat die al het leven in de sterfelijke én onsterfelijke wereld bedreigt…

Julie Kagawa komt binnen The Iron Fey serie met een nieuwe serie genaamd Evenfall. Dit keer lezen we vanuit het perspectief van Puck. Het is fijn om terug te zijn als lezer en fan in Nimmernimmer. Maar ik ga niet ontkennen dat ik vind dat dit boek is geschreven echt voor de fans. Dit boek is voor iedereen wie de nostalgie opnieuw wil ervaren.

Voor iedereen die altijd al een kijkje wilde hebben in het hoofd van Puck zal dol zijn op dit boek. Je vindt uit hoe de enige echte Robin Goodfellow veranderde in Puck. Natuurlijk is hij bekend met beide namen, maar er is wel een reden voor. Dit boek wordt volledig vanuit het perspectief van Puck verteld in verschillende tijdperspectieven. Dankzij dat, lees je een diepgaand achtergrondverhaal. Heel eerlijk? Van mij mochten er meer flashbacks zijn. Die gaven het verhaal veel kleur.

Ondanks dat dit boek veel meer ingaat op Puck zal je ook over de andere personages lezen en wat ze de afgelopen jaren hebben uitgespookt. Het verhaal voelde daardoor erg vertrouwd aan, maar helaas niet vernieuwend. Dat vond ik persoonlijk jammer, aangezien ik zelf niet een bepaald nostalgisch persoon ben. De auteur haalt namelijk hetzelfde trucje uit zoals ze altijd doet binnen de The Iron Fey serie. Kagawa legt de personages een probleem voor die in het begin simpel op te lossen lijkt, maar vervolgens verandert het probleem in zoiets groots dat je weet dat het verhaal meerdere boeken nodig heeft om volledig verteld te worden.

Met dat trucje is niets mis mee, want als Kagawa ergens goed in is dan is het wel grote verhalen op te zetten met (verschillende) zoektochten. Maar persoonlijk had ik wel graag wat meer vernieuwing gezien. Gelukkig introduceert de auteur een nieuw personage die het verhaal de nodige diepte geeft en ook Puck in ander daglicht zet.

Over personages gesproken… wie heeft net als ik Grimalkin gemist? De sarcasme van de geliefde/gehate kat druipt er weer vanaf. Meghan is inmiddels een stuk ouder en volwassener geworden sinds we de wereld van de Fey in het allereerste boek uit de serie lazen. Al lijkt Ash nooit te zijn veranderd met zijn gepieker. Puck vond ik een interessant personage deze keer. Je ziet verschillende kanten van hem en leert hem kennen als iemand die meer is dan de fey die normaal gesproken alleen lol lijkt te trappen.

Voor iedereen die een fan en nostalgisch is als het gaat om The Iron Fey, zal genieten van De IJzerraaf. Van mij had er iets meer vernieuwing in het verhaal mogen zitten, maar alsnog heb ik genoten van het boek en om terug te zijn geweest in Nimmernimmer.

Kan jij niet wachten om terug te keren naar Nimmernimmer?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.