Girl Online – Zoe Sugg

Gepost op 4 maart 2015 door Katja in Boeken / 0 Comments

DSC_0425

 

Titel: Girl Online

Auteur: Zoe Sugg

Verschenen: januari 2015

Pagina’s: 306

Uitgever: Van Goor

Serie: Girl Online #1

Waardering: 8/10

Ik wil uitgeverij Van Goor bedanken voor deze verrassing op mijn deurmat!

Penny heeft een geheim: onder de alias Girl Online blogt ze over schooldrama’s, jongens, haar rare, chaotische familie en de paniekaanvallen die ze sinds kort heeft.

Wanneer alles alleen maar slechter lijkt te gaan, stuurt haar familie haar naar New York. Daar ontmoet ze de knappe en gitaar tokkelende Noah. Penny wordt verliefd en natuurlijk houdt ze elke ontwikkeling bij op haar blog. Maar Noah heeft ook een geheim, een geheim dat Penny’s dekmantel in gevaar brengt. En erger nog: ook haar belangrijkste vriendschap komt hierdoor op het spel te staan.

Sinds ik Zoella heb gevonden op YouTube, al weer 2 jaar terug denk ik, ben ik helemaal fan van Youtubers. Vooral Zoella haar broer vind ik werkelijk fantastisch! Dat heeft er mee te maken dat hij bijna dezelfde humor heeft als ik en dat is best apart zeg maar. Niet te vergeten ben ik ook dol op Zoe haar make-up video’s waarin ze mij binnen 10 minuten uitlegt hoe ik met een beetje make-up goed voor de dag kan komen.

Even terug komen op het boek. Want naast bloggen, vloggen kan Zoe ook nog schrijven! Ik vind zeker dat Zoe een leuk verhaal heeft neergezet. Met de nadruk op gewoon een leuk verhaal. Want een erg bijzonder is het verhaal niet en zeker de hoeveelheid toevalstreffers maakt het verhaal ongelovig, maar toch kan ik je dit verhaal zeker aanraden.

Tuurlijk het verhaal zal niet voor iedereen zijn. Je tanden moeten namelijk wel instaat zijn om tijdens zo’n zoet verhaal geen gaatjes op te laten lopen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Zoe weet het voor elkaar te krijgen dat ik dit verhaal wil lezen niet alleen omdat het een grote hype is. In het begin zat ik nog even te twijfelen of ik het boek wilde oppakken. Penny heeft namelijk last van paniekaanvallen en laat ik daar nou ook meet te kampen hebben. Het is niet zoals bij Penny bij een ongeval, bij mij is het namelijk erfelijk. Ik weet niet beter dan dat ik een paniekaanval heb om de zoveel tijd. Dus ik was erg benieuwd hoe Zoe dit in het boek had verwerkt, aangezien ik weet dat zij zelf ook aan paniekaanvallen lijdt. Maar deze stukjes heeft ze beschreven zoals ze ook in het echt gebeuren.

Girl Online is een easy read, waarin je door wilt blijven lezen, lezen en nog eens lezen. Tot het uit is en dan nog wil je meer. Achteraf zit ik me af te vragen hoe ik zo’n zoet boek heb kunnen lezen zonder mijn tandglazuur te verliezen. Ondanks dat de karakters vrij stereotype zijn beginnen ze naarmate het verhaal vordert wat echter te voelen. Nog steeds niet helemaal dat het echt zou kunnen gebeuren, maar ik kon mij beter inleven in het verhaal.

Of het echt een YA boek is? Daar twijfel ik over. Sommige zinnen die erin staan zijn zeker YA, maar ik zou het boek ook zo aanraden aan mijn leerlingen uit groep 8 als ik nog juf was. Het is op zich geen kinderlijk verhaal op die manier praten de karakters niet, maar aangezien de persoonlijkheid zo stereotype blijft maakt het verhaal ook geschikt voor de jonge lezers onder ons. Hiermee bedoel ik trouwens niet dat jongere lezers geen boeken kunnen lezen met meer diepgang.

Ik vind het erg bijzonder hoe Zoe zoveel actuele onderwerpen heeft weten te verwerken in één boek zonder het te veel te laten worden. Daarnaast vind ik het erg leuk dat ze alle bekende woorden van het moment gebruikt. Ik zie nu al mijn dochter (20/25 jaar later) voor me staan om aan mams te vragen wat deze woorden betekenen. Of zullen Selfie, Onsie en meer van dat woorden niet verdwijnen?

In ieder geval is Girl Online een boek vol met humor, drama, a la favoriete meidenfilm, die actuele onderwerpen onder ogen komt en niet bang is om een klein kijkje te geven in de auteur haar eigen leven. Want Penny is zonder twijfel een beetje op Zoe zelf gebaseerd.

Vind jij het leuk wanneer auteurs woorden van nu gebruiken in hun boeken? 

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.