Heks & jager – Shelby Mahurin

Gepost op 5 maart 2020 door Katja in Boeken / 0 Comments

Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine, waar ze alle magie achterwege liet en leefde van wat ze kon stelen.

Titel: Heks & jager
Auteur: Shelby Mahurin
Vertaler: Sandra Hessels
Verschenen: januari 2020
Pagina’s: 432
Uitgever: Harper Collins
Waardering: 7/10

Bedankt Harper Collins voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine, waar ze alle magie achterwege liet en leefde van wat ze kon stelen. In Cesarine worden heksen als Lou echter opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand…

Reid Diggory, beëdigd als Heksenjager, heeft zijn hele leven één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het was nooit de bedoeling dat zijn pad dat van Lou zou kruisen, maar een slechte daad dwingt hen tot een onmogelijke heilige verbintenis.

De oorlog tussen heksen en de kerk is eeuwenoud en Lou’s gevaarlijkste vijanden zorgen voor een lot dat nog erger is dan het vuur. Niet in staat om haar groeiende gevoelens te negeren, maar machteloos om te veranderen wie ze is, moet ze een keuze maken. En liefde maakt ons allemaal blind…

Soms is het best even gokken of een boek wel naar het Nederlands vertaald gaat worden. Zo twijfelde ik ook even met dit boek. Maar ik had geen enkele Nederlandse uitgeverij een aankondiging zien maken, dus besloot ik om de Engelse editie te pre-orderen. Net op dat moment werd bekendgemaakt dat Harper Collins Nederland het boek zou gaan uitgeven. Woehoe! Ik kon mijn pre-order nog annuleren en wachtte tot de Nederlandse editie op de markt zou komen.

De reden waarom ik niet kon wachten op dit boek? Verhalen over heksen vind ik super leuk. Daarnaast vind ik spannende en fantasy settings helemaal het einde. Of ik nog steeds in een fantasy mood zit? Euhm, ja heel erg! Helaas zorgde dit alles er wel voor dat mijn verwachtingen vrij hoog waren. Meestal zorg ik ervoor dat ik geen verwachtingen heb, maar dat ging duidelijk deze keer niet.

Laat ik maar bij het begin beginnen. Ik had wel even tijd nodig om in het verhaal te komen. Volgens mij heb ik het eerste hoofdstuk drie keer gelezen, voordat ik begreep in welke setting het verhaal plaats vond en beter begon te begrijpen hoe alles zat. Het begin was voor mijn gevoel net even te rommelig. Eenmaal na drie hoofdstukken zat ik helemaal in het verhaal en kon ik niet wachten om steeds weer een stuk verder te lezen.

De focus van het verhaal was iets wat ik minder sterk vond. Nogmaals ik had andere verwachtingen van dit boek, misschien komt het daardoor. Ik had verwacht dat het grootste gedeelte van het boek meer zou gaan over de geschiedenis en de hele wereld. Maar het verhaal bleek veel meer te gaan over liefde. Ergens wel begrijpelijk natuurlijk. Toch miste ik onwijs de actie en de worldbuilding.
Wel geef ik de auteur een dikke pluim voor de gave setting van Frankrijk. Ik heb nog maar weinig YA boeken gelezen die zich niet afspelen in Engeland en Amerika. De enige YA die ik me kan herinneren die zich ook afspeelt in Frankrijk op fantasy gebied is Scarlet.

Pas richting het einde begint de worldbuilding te komen. Dus net toen ik helemaal in de wereld zat, was ik alweer bij het einde. Echt zo balen. Het hielp ook niet dat het einde behoorlijk voorspelbaar was.
Het zal ook wel deel aan mijn verwachtingen hebben gelegen en nee ondanks dat vind ik dit boek zeker geen slecht boek. Ik heb wel genoten tijdens het lezen. Ik kan dit boek dan ook aanraden aan mensen die wel meer fantasy willen lezen, maar liever niet meteen overweldigend willen worden door een enorme worldbuilding.

Als laatste wil ik zeggen dat ik niet kan wachten op het vervolg. Toen ik eenmaal in het verhaal zat en de geschiedenis van de heksen meer naar voren kwam, heb ik liever nog vandaag dan morgen het tweede deel in handen. De keuze om meer te focussen op de liefde tussen de hoofdpersonages is iets wat ik zeker begrijp. Stiekem hoop ik wel dat het tweede deel veel meer in gaat op de geschiedenis.
En dank aan de vertaler voor de zinnen die zelfs met de Franse woorden heerlijk liepen. Want dat was absoluut een extra uitdaging in dit verhaal, maar wel één waar ik als lezer van heb genoten.

Liefs,

Tags: , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.