Het boek van Tess – Miriam Bruijstens

Gepost op 7 maart 2015 door Katja in Boeken / 5 Comments

Het boek van Tess

Titel: Het boek van Tess

Auteur: Miriam Bruijstens

Verschenen: januari 2015

Pagina’s: 131

Uitgever: Clavis

Waardering: 8/10

Ik wil uitgeverij Clavis bedanken voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

De vrije val duurt eindeloos. Mijn jurk bolt op en fungeert als parachute. Even voel ik me alsof ik zweef, maar dan krijgt de zwaartekracht vat op me en val ik als een baksteen.

Ontmoet Tess, 23 jaar. Tess schrijft, Tess leeft en Tess doet. Dat laatste vooral, zonder veel na te denken over de gevolgen van haar acties. In Het boek van Tess maak je een zomer lang mee hoe Tess inspiratie opdoet voor haar boeken. Want om auteur te kunnen worden, moet je wel zorgen dat je zelf ook veel meemaakt, vindt ze. In haar eentje onderneemt ze gevaarlijke avonturen, met haar vriendinnen komt ze in bizarre situaties terecht en berooft ze een fontein. Gelukkig ontmoet ze iemand die haar rust geeft en haar na laat denken over haar leven. Aan hem vertelt ze haar grootste geheim.

Een cross-overroman over een zomer vol drank, seks en gedichten. Vol lijstjes en liefde. Maar ook vol eenzaamheid en pijn.

Vanaf de eerste zin had de auteur mijn volledige aandacht. Het wordt meteen met een heftig stukje ingeleid en heel het verhaal heeft dat moment mijn adem doen inhouden. Ik wilde erg graag weten hoe het verhaal verder liep en wat er met Tess aan de hand is.

Ik had van te voren al wel een klein idee waar het verhaal over zou kunnen gaan, maar om eerlijk te zijn was de uitkomst iets wat ik niet zag aankomen. Op zich gebeurt er niet heel veel in het boek, maar het zijn juist die kleine heftige, rauwe stukjes die het verhaal zo leuk om te lezen maakt. Of nouja leuk, dat is een ander verhaal…

Het boek bevat zo’n 131 bladzijden, ik vroeg me af hoe je dan een verhaal kan schrijven zonder dat het afgeraffeld is. Maar wel dat alles erin beschreven staat. Nou dat heeft Mariam voor elkaar weten te krijgen. Ondanks dat het boek snel uit was voelde het niet zo, dat bedoel ik op een positieve manier. Psychisch is het een vrij heftig boek en dat wordt versterkt door Mariam haar beeldende schrijfkunst.

Het boek van Tess, maar vooral de hoofdpersoon Tess heeft mij omver weten te blazen. En wat zijn de zinnen die in dit boek staan toch fijn. Soms wilde ik maar dat ik foto’s met mijn ogen kon maken, zodat ik een paar van die zinnen altijd bij mij zou dragen.

Ik vind het erg leuk dat de auteur er allemaal gedichtje, quotes van Tess, maar ook van andere mensen in heeft gezegd. Eén van die gedichten van Mariam zelf heeft mij echt geraakt, waardoor ik het boek zelfs even aan de kant had gelegd voordat ik weer verder begon te lezen.

Het enige wat ik mij het hele verhaal en nu nog steeds zit af te vragen is: Waar speelt dit verhaal zich af? Ja, dichtbij de zee. Maar dat is ook de enige informatie die je krijgt. ik dacht heel eventjes dat dit boek vertaald is van een Amerikaanse auteur, maar ik wist eigenlijk wel beter. Dus als iemand weet waar dit verhaal zich afspeelt laat het mij weten in een reactie hieronder of in een mail.

In het dankwoord van Mariam zit misschien wel een hint, want ik heb zo’n vermoeden dat de plekken waar ze is geweest grote inspiratie had op dit boek. Maar dat beantwoord nog steeds mijn vraag niet.

In ieder geval in het boek van Tess een dikke aanrader. Het verhaal is niet voor iedereen, ik denk dat je wel van een bepaald soort stijl van schrijven moet houden. Maar proberen is het zeker waard!

Wat vind jij van boeken waarin er in het verhaal gedichten zijn verwerkt? 

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , , , ,


5 responses to “Het boek van Tess – Miriam Bruijstens

 1. Ik heb weinig boeken gelezen met gedichten, maar ik heb wel een boekje van David Levithan gelezen met allemaal gedichten (The Realm of Possibility) en dat beviel me wel redelijk goed 🙂 en ook Ons Derde Lichaam van Edward van de Vendel heeft gedichten en liedteksten en dat boek vond ik echt heel erg goed!

 2. Dit klinkt echt als een boek voor mij. Zelf dicht ik namelijk graag en houd ook veel van gedichtjes. En natuurlijk ben ik gek op het lezen van goede verhalen. En dat gecombineerd in een goede roman, dat klinkt als een geweldig boek.

 3. Miriam Bruijstens

  Wat een mooie recensie! Erg fijn om te lezen 🙂
  Om je vraag te beantwoorden: het boek speelt zich af in een kustplaatsje in Europa. Het dorp is verzonnen, ik had geen specifieke plek in mijn hoofd. Het is eerder een plek waarvan ik hoop dat hij bestaat, zodat ik er ooit kan gaan wonen…
  Overigens ben ik wel benieuwd naar welk gedicht jij zo mooi vond 😉
  Groetjes,
  Miriam

 4. Katja

  Aaah oké, super bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! Om nu uw vraag te beantwoorden: Vlinder. Dat gedicht vind ik prachtig. Simpel, maar mooi.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.