Het geheim van mijn moeder – J.L. Witterick

Gepost op 11 februari 2015 door Katja in Boeken / 0 Comments

Titel: Het geheim van mijn moeder

Auteur: J.L. Witterick

Verschenen: oktober 2013

Pagina’s: 192

Uitgever: Boekerij

Waardering: 8/10

Polen, 1939.De jonge Helena heeft het huwelijk van haar ouders zien stranden toen haar moeder Francizka niet langer gebonden wilde zijn aan een nazi-sympathisant. Vastbesloten om haar dochter op te voeden met andere waarden, neemt ze een radicaal besluit: ze stelt haar huis open aan diegenen die aan het nazi-regime proberen te ontsnappen.

 

Dapperheid in oorlogstijd

Wat een verbluffend verhaal. Vanaf de eerste pagina word je meegesleurd in deze op waarheidsgetrouwe gebaseerde geschiedenis over een dappere geweldige vrouw en haar dochter in een van de meest donkere tijden. Dat deze mensen bestaan in duistere tijden, zij zijn op deze momenten het licht punt in de donkere tunnel.

De tranen gleden langzaam over mijn wangen terwijl ik de laatste zinnen aan het lezen was. Wat een prachtboek! Het geheim van mijn moeder wist mij diep te raken.

Toen ik aan dit boek begon kon ik bijna niet stoppen met lezen. De tekst lijkt zichzelf te vertellen op een poëtisch ritme, die door het hele boek heen gaat. Een erg fijne schrijfstijl al moet je er wel van houden.

Het duurde even voordat ik dit boek oppakte en ook daadwerkelijk begon met lezen. Aangezien dit boek voor een brede doelgroep geschikt is, was ik daar nogal sceptisch over. Ik had niet verwacht dat het boek op een simpele maar volwassen manier ook mij leuk leek. Eenmaal het boek gelezen te hebben begrijp ik niet hoe ik zo sceptisch kon zijn. Het boek is dan ook echt geschikt voor een brede doelgroep.

In dit boek lees je over het leven van verschillende mensen in de WOII in Polen uit vier verschillende oogpunten. En allemaal hebben ze één bijzondere en krachtige vrouw gemeen, Franciska.

Als Franciszka ontdekt dat haar man sympathiseert met de Nazi’s, vertrekt ze met haar dochter Helena en zoon Damian naar het dorp Sokal in Polen. Op 1 september 1939 vallen de Duitsers Polen binnen en begint de Holocaust.

In haar kleine huisje verbergt ze twee joodse gezinnen en een Duitse soldaat die niet mee wil vechten in een oorlog waar hij niet achter staat. Geen van de onderduikers weet van elkaars bestaan. Pas wanneer de oorlog voorbij is, ontmoeten ze elkaar.

Het geheim van mijn moeder is een bijzonder en krachtig boek die zeker de moeite waard is om te lezen. De tekst lijkt zichzelf te vertellen op een poëtisch ritme, die door het hele boek heen gaat. Voor jong en oud een aanrader. Dit kan ik niet vaak genoeg zeggen over Het geheim van mijn moeder.

Heb jij ooit een boek gelezen die een diepe indruk op je achter liet? Zo ja, welk boek?

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.