Het Schaduwjaar

Gepost op October 9 2019 door Katja in Boeken / 0 Comments

Wow, wat een boek! Nadat ik Het Schaduwjaar uit had, lag ik vervolgens een half uur naar het plafond te staren.

Titel: Het Schaduwjaar
Auteur: Kim Ligett
Verschenen: september 2019
Pagina’s: 400
Uitgever: Best of YA
Waardering: 9/10

Bedankt Best of YA voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Niemand praat over het genadejaar. Dat is verboden.
Ons is gezegd dat we over de macht beschikken om volwassen mannen uit hun bed te lokken, jongens tot waanzin te drijven en echtgenotes gek te maken van jaloezie. Ze geloven dat onze huid een sterke lustopwekkende stof uitscheidt, de krachtige essentie van jeugdigheid, van een meisje dat op het punt staat vrouw te worden. Daarom worden we op ons zestiende voor een heel jaar verbannen, zodat we onze magie in de wildernis kunnen kwijtraken, waarna we weer naar de beschaving mogen terugkeren.
Alleen voel ik me helemaal niet machtig.
Ik voel me niet magisch.
De waarheid over het genadejaar, wat er precies tijdens dat schaduwjaar gebeurt, ligt verscholen tussen de spinragfijne glimpjes die om hen heen zweven wanneer ze denken dat niemand kijkt.

Mijn ogen zijn wijd open.

Tierney maakt zich langzaam klaar voor het Genadejaar. Ze weet dat ze niet als bruid gekozen zal worden. Ze is meer een tomboy die liever straks in de velden wilt gaan werken dan de vrouw zijn van. Als klein meisje ging ze er altijd met haar vader erop uit. Hij leerde haar alles om te overleven in het bos. Tierney is de zoon die hij nooit heeft gekregen. Ze is de middelst van vijf zussen. Haar oudere zussen hebben het Genadejaar overleeft en waren beiden een bruid bij terugkomst. Haar jongste zusjes moeten nog wachten op hun Genadejaar wanneer ze oud genoeg zijn.

Tijdens het Genadejaar zet Tierney wel hele grote vraagtekens bij het bestaan van magie. Misschien zijn de stropens of de mensen uit de wildernis niet het grootste gevaar. Misschien is het wel de manier hoe de meiden met elkaar omgaan en hoe de samenleving met ze omgaat. Dan de belangrijkste vraag… Wie zal terug komen van haar Genadejaar?

De setting was zo verontrustend dat ik nog net niet nagelbijtend verder aan het lezen was. Dit boek is absoluut een pageturner. Want geloof me je zal willen weten hoe het verhaal verder zal gaan. Maar dat is niet gek met zo’n tof concept! Mannen zijn bang voor vrouwen en plaatsen hun in een rol waarbij ze niet veel verkeerds kunnen doen. Dat betekent helaas ook dat vrouwen niet echt met elkaar mogen omgaan, want de mannen zijn bang dan ze anders zouden kunnen gaan rebelleren.
Vrouwen die niet mooi genoeg zijn worden geen bruid en zullen na het jaar moeten werken in fabrieken of velden. Ze worden eigenlijk gestraft voor iets waar ze niets aan kunnen doen. Over sociale constructies gesproken…

Tijdens het lezen van dit verhaal was ik enorm onder de indruk van de schrijfstijl van de auteur. Dat ze het aandurfde om zo’n verhaal te schrijven, met veel kracht, feminisme en pijnlijk duidelijk laat zien hoe vreselijk onze huidige sociale standaarden van vandaag de dag zijn. Het deed me daarom behoorlijk denken aan De Hongerspelen. Ook als het gaat om alle heftige dingen die in dit boek gebeuren. De auteur deinst niet terug om elk detail van de meest gruwelijke dingen te laten zien.

Ik vond dit boek spannend van het begin tot het einde. De plotwendingen waren heerlijk. En ik kan maar geen genoeg krijgen van de wereld die de auteur aan het neerzetten is. Want gelukkig komen er meer boeken! Origineel is het absoluut en tegelijk ook zo realistisch. Bijna alsof dit morgen zou kunnen gebeuren.
Dus als je opzoek bent naar je volgende spannende boek, dan zou ik zeker voor Het Schaduwjaar kiezen.

Liefs,

Tags:


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.