I see London, I see France – Sarah Mlynowski

Gepost op 6 juni 2018 door Katja in Boeken / 0 Comments

 

Titel: I see London, I see France

Auteur: Sarah Mlynowski

Verschenen: april 2018

Pagina’s: 303

Uitgever: Best of YA

Waardering: 8/10

De negentienjarige Sydney heeft de perfecte zomer uitgestippeld. Samen met haar beste vriendin Leela gaat ze een maand door Europa reizen; selfies maken bij de Eiffeltoren, gelati eten en leuke jongens ontmoeten. Wat echter niet in haar reisplan past, is dat ze Leela’s bedriegende ex-vriendje tegenkomen in het vliegtuig, dat Sydney als een blok valt voor zijn superhotte womanizervriend, of dat ze via appjes moet waken over haar moeders verslechterende mentale gezondheid.


Terwijl Sydney zigzagt door Amsterdam, Zwitserland, Italië en Frankrijk, zal ze moeten leren wanneer ze moet vasthouden, wanneer ze moet loslaten en wanneer ze het water in moet springen (met alleen een stippeltjesonderbroek aan).

Van uitgeverij Best of YA ontving ik dit boek ter recensie-exemplaar, maar dat was voor mij niet de eerste keer dat ik het boek onder ogen kreeg. Tijdens mijn stage op de redactie van Best of YA kreeg ik het manuscript op mijn bureau om te mogen lezen. Dat is inmiddels al meer dan een jaar geleden. Ik schreef een enthousiast leesrapport over en al snel werd bekend gemaakt op de redactie dat het boek zou worden uitgegeven. Alleen moesten we meer dan een jaar wachten voordat zou kunnen gebeuren, aangezien het boek onder andere nog vertaald moest worden en dan zou het boek niet op tijd in de winkels liggen voor de zomer (aangezien het echt een zomers boek is). Dus werd het boek een jaar opgeschoven. Maar eindelijk lag het boek op de mat.

Ondanks dat ik het boek als manuscript had gelezen, wilde ik het boek toch opnieuw lezen in vertaalde vorm. Ondanks dat ik me bijna nog precies herinnerde wat er in het boek zou gaan gebeuren vond ik het een feestje om het opnieuw te lezen. Het is voornamelijk door een persoonlijke connectie waarom ik dit boek zo leuk vind. Ten eerste omdat het leven van Sydney erg op die van mij lijkt toen ik nog op de middelbare school zat, dat niet alleen… we leken zelfs op elkaar. En Leah? Zij is precies het karakter die o zo ontzettend veel leek op mijn beste vriendin van de middelbare school.

De frustraties, de ruzies in dit boek waren precies de moeilijkheden die ik ook had met de persoon die ooit mijn beste vriendin was. Alleen vind ik het mooi om te zien dat de auteur een andere kant op is gegaan met het verhaal. Daar ben ik erg blij mee, want het maakt het verhaal leuker, maar zonder twijfel is het nog steeds een erg realistisch verhaal.

Het boek bevat behoorlijk wat vooroordelen over landen en mensen die daar vandaan komen. En ik heb op dat stukje van het boek behoorlijk wat kritiek gelezen. Maar goed, even serieus… Ik heb al best wat mogen reizen in mijn jonge jaren en ontmoet niet veel toeristen die niet bevooroordeeld zijn. Of alle toeristische dingen overslaan en iets hips ontdekken. Dus ja zelfs dit gedeelte van het verhaal voelde voor mij realistisch aan.

Ondanks de vooroordelen kon ik wel duidelijk merken dat de auteur daadwerkelijk naar al deze plekken is geweest of heel goed haar research heeft gedaan. Aangezien ze duidelijke pleintjes, straten, plekken in de stad en eetgelegenheden noemt.

Het hele verhaal leest onwijs snel weg en is echt een aanrader voor op reis. Ik zat in ieder geval weer helemaal in wanderlust modes en alleen door het schrijven van deze recensie kan ik niet wachten om mijn volgende reis te boeken. Daarnaast heb ik meerdere malen hardop moeten lachen en ja zelfs nadat ik het boek al een keer had gelezen. Voor de mensen die nu met dit zomerse weer in een leesdip zitten kan ik het boek daarom ook zeker aanraden.

Liefs,

Tags:


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.