Mijn top 5 boeken van 2020

Gepost op 18 januari 2021 door Katja in Boeken / 2 Comments

Mijn favoriete boeken van 2020? Van fictie tot poëzie en van contemporary tot fantasy.

De ballade van slangen en zangvogels – Suzanne Collins
Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus’ prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen.
Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

De grimmige sfeer, machtsverhoudingen en spanning was voor mij als lezer duidelijk voelbaar. Wel is de spanningsboog heel anders dan in de hongerspelen trilogie. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt heel erg in op een aantal filosofische werken. Voor iemand die daar niet mee bezig is, kan ik me voorstellen dat het verhaal van tijd tot tijd wat traag voelt. Maar mijn gedachten stonden niet stil. Ik was continu bezig met alles te analyseren en dat is een van de vele redenen waarom ik dit boek helemaal geweldig vind.

Lees hier mijn recensie van De ballade van slangen en zangvogels.

Clap When You Land – Elizabeth Acevedo
Camino Rios lives for the summers when her father visits her in the Dominican Republic. But this time, on the day when his plane is supposed to land, Camino arrives at the airport to see crowds of crying people…
In New York City, Yahaira Rios is called to the principal’s office, where her mother is waiting to tell her that her father, her hero, has died in a plane crash.
Separated by distance – and Papi’s secrets – the two girls are forced to face a new reality in which their father is dead and their lives are forever altered. And then, when it seems like they’ve lost everything of their father, they learn of each other.

Dit is zeker een boek die je laat nadenken en je niet in één keer wilt uitlezen. Clap When You Land is een puur en sterk verhaal die je niet vaak tegenkomt en hopelijk een klassieker gaat worden op de YA markt.

Lees hier mijn recensie van Clap When You Land.

Nooit meer liefdesverdriet – Chidera Eggerue
Ben je het zat om op elk moment van elke dag aan die ene vent te denken, terwijl hij niet eens je appjes beantwoordt?
Ben je aan het opkrabbelen na een pijnlijke breuk?
Ben je vrijgezel en wil je blij zijn met de keuzes die je maakt, zelfs al de maatschappij anders van je verwacht?
Bestsellerauteur en icoon Chidera Eggerue, beter bekend als The Slumflower, weet hoe je je voelt. In ‘Nooit meer liefdesverdriet’ deelt ze haar verhaal met je en leert ze je om je oude doel van het vinden van een partner los te laten. Ontdek nieuwe denkwijzen op alle gebieden van je liefdesleven en leer dat anderen slechts zoveel macht hebben over ons romantische leven als we ze geven.
Te lang heeft de maatschappij relaties op een voetstuk gezet en gesuggereerd dat een partner de ultieme prijs is om te winnen.
Een partner is NOOIT de hoofdprijs. Dat ben jij. The Slumflower laat je zien waarom.

Nooit meer liefdesverdriet gaat niet over het hebben van een gebroken hart wanneer het al te laat is. Het gaat er juist over hoe je het voorkomt door jezelf op de eerste plaats te zetten en te realiseren dat je een godin bent.

Lees hier mijn recensie van Nooit meer liefdesverdriet.

Zomerburen – Rianne Robben
Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet… dit.
Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie alleen naar Australië vertrekt.
Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Rianne Robben schrijft de meest eerlijke en leerrijke dialogen. Ze haalt problematiek aan die je als lezer laten nadenken. Als dit haar debuut is, dan kan ik niet wachten op de verhalen die hopelijk ooit in de toekomst komen. Het is duidelijk te merken dat de auteur veel research heeft gedaan voor het boek om het verhaal zo soepel te laten verlopen. Het boek leest behoorlijk vlot en steeds dacht ik weer: na dit hoofdstuk leg ik het even weg. Om vervolgens vier hoofdstukken later pas het boek dicht te slaan.

Lees hier mijn recensie van Zomerburen.

Legendborn – Tracy Deonn
After her mother dies in an accident, sixteen-year-old Bree Matthews wants nothing to do with her family memories or childhood home. A residential program for bright high schoolers at UNC–Chapel Hill seems like the perfect escape—until Bree witnesses a magical attack her very first night on campus.
A flying demon feeding on human energies.
A secret society of so called “Legendborn” students that hunt the creatures down. And a mysterious teenage mage who calls himself a “Merlin” and who attempts—and fails—to wipe Bree’s memory of everything she saw.

Bree Matthews, de hoofdpersoon, wordt niet bepaald door één aspect van zichzelf, maar is veelzijdig en onvolmaakt. Onder andere hierdoor laat de auteur zien hoe zo’n levensechte wereld ze wilde creëren. Bree is een krachtig mens en tijdens het ontdekken wie ze is groeit ze nog meer als persoon. Haar reacties zijn herkenbaar van twijfels tot onhandige reacties en ongelooflijk slimme momenten. Bree is een personage die ik graag nog beter wil leren kennen en gelukkig kan dat, want het tweede deel zal in 2021 verschijnen.
Legendborn is een onwijs goed verhaal, met uitgewerkte details en een plot die fantastisch in elkaar zit.

Lees hier mijn recensie van Legendborn.

Welk(e) boek/boeken was/waren jouw favoriet in 2020?

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


2 responses to “Mijn top 5 boeken van 2020

  1. Ik heb de hele Hunger Games serie in de kast staan. Misschien moet ik De Ballade van Slangen en Zangvogels ook maar eens gaan lezen. Hoor in ieder geval goede verhalen! Maar die andere boeken klinken ook heel goed. Meer boeken voor op mijn lijstje. *help* :p

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.