Moxie – Jennifer Mathieu

Gepost op 23 december 2017 door Katja in Boeken / 0 Comments

 

Titel: Moxie

Auteur: Jennifer Mathieu

Verschenen: september 2017

Pagina’s: 340

Uitgever: Hodder Children’s Books

Waardering: 8/10

Vivian Carter is fed up. Fed up with her high school teachers who think the football team can do no wrong. Fed up with sexist dress codes, hallway harassment and gross comments from guys during class. But most of all, Viv Carter is fed up with always following the rules.

Viv’s mum was a tough-as-nails, punk rock Riot Grrrl in the ’90s, and now Viv takes a page from her mother’s past and creates Moxie, a feminist zine that she distributes anonymously to her classmates. She’s just blowing off steam, but other girls respond and spread the Moxie message. As Viv forges friendships with other young women across the divides of cliques and popularity rankings, she realises that what she has started is nothing short of a girl revolution.

TIME TO FIGHT LIKE A GIRL

Het onderwerp feminisme heeft me altijd al aangesproken, maar het afgelopen jaar ben ik me er meer in verdiepen. Feminisme in mijn leesboeken begon ik ook steeds belangrijker te vinden. Zo las ik Am I Normal Yet? en How Hard Can Love Be? van Holly Bourne. Moxie is meer voor de lezer die beginnend is met het lezen van boeken over feminisme. De boeken van Bourne gaan al veel dieper in op het onderwerp. Desondanks heb ik onwijs genoten van Moxie.

Viv is een verlegen meisje. Een meid waarvan nooit iemand zou denken dat ze zo’n grote stap zou durven te zetten als het maken van een zine. De zine is een soort nieuwsbrief/magazine over feminisme en over de dingen waarvan Viv vindt dat ze moeten veranderen. Ze verspreidt de zines over verschillende meisjestoiletten in de school.

Viv deed me tijdens het lezen heel erg aan mezelf denken. Ik was eerder ook zo verlegen en durfde ook niet altijd even goed mijn mening te laten horen. Daarnaast kom ik uit zo’n soort gelijke small minded dorp als Viv. Waar jongens inderdaad kunnen doen wat ze willen en waar vrouwen vaak worden gezien als een object dan als een echt persoon.

Moxie heeft een rustige opbouw, maar leest als een trein. Voor wie meer wil weten over feminisme dan is dit boek goed te volgen. Je leert de gedachten kennen van verschillende meiden uit verschillende hoeken van de samenleving. Hoe de één harder moet werken om haar stem te laten horen dan de ander. En dat elk meisje wel degelijk een mening heeft over feminisme, maar dat het soms lastig is om gehoord te worden. Daarnaast weet je ook niet wat een andere meid heeft meegemaakt en waarom het dan ook lastig is of juist niet om haar stem te laten horen.

Het is fantastisch om een groei te zien in dit boek niet alleen van Viv, maar ook van de andere meiden. Mathieu heeft het realistisch omschreven en het was daarom heel makkelijk om me te kunnen verplaatsen in verschillende personages in het boek.

Ik kan dit boek iedereen aanraden. En vergeet niet: Moxie Girls Fight Back!

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.