Nieuwe bestemming, kosten en reizen

Gepost op 18 april 2015 door Katja in Reizen / 6 Comments

Dol zijn op reizen is een vrij prijzige hobby. Maar ik hoop je met een paar tips op weg te helpen en wie weet zit je volgende maand wel cultuur op te snuiven tijdens een citytrip of lig je aan een wit strand. Dit wordt meer een kletsartikel, dus ik adviseer om een lekker kop thee te pakken en ervoor te gaan zitten. 

Het vinden van een leuke bestemming.

Dit vind ik denk ik wel het allerleukste aan een hele reis, om een bestemming uit te zoeken en vervolgens de reis te organiseren. Waar ga ik langs? Is er iets wat ik onderweg wil zien? Hoe ga ik? De laatste vraag kan ik meteen al beantwoorden en dat is met de trein. Ik heb nog nooit gevlogen, dus wanneer ik ga vliegen voor de eerste keer wil ik graag dat er een vertrouwt iemand naast mij zit. Daarnaast vind ik het leuk om met de trein te reizen, aangezien je veel van de omgeving ziet, vaak veel meer dan met de auto. En als je je benen wilt strekken kan dat gewoon.

Maar niets is leuker wanneer je op plaats van bestemming aankomt en dat het er niet zo uitziet als op foto’s die je van te voren hebt gezien, maar nog mooier! Plannen tijdens een trip? Dat raad ik je niet aan, zoek hooguit alleen een paar dingen uit die je zeker weten wilt zien (In Parijs wil ik graag de Eiffeltoren, Louvre, een oud gebouw in het zuiden van Parijs zien). Laat je daarna op plaats van bestemming verrassen. Loop door straten waar de gemiddelde toerist niet te vinden is.

Toeristische plekken zijn niet voor niets, toeristische plekken. Dus neem zeker een kijkje, maar vergeet niet om ook soms even van de paden af te wijken. En te lopen waar de bewoners van de plek wonen. Vaak zag ik juist op die manier de mooiste dingen van een stad. Niet te vergeten werd ik vaak beloond met een prachtig uitzicht, omdat je het net even hogerop hebt gezocht.

Heb jij een geldboom?

Zo ja, mag ik dan wat plukken? Geld kost een reis altijd, maar laat het mij vooral weten als je weet hoe je gratis kan reizen? Wanneer ik reis probeer ik toch altijd wel op de goedkoopste manier te reizen. Maar ik wil wel de dingen zien die graag wil zien. Met andere woorden: zorg dat geld niet een te groot probleem wordt tijdens het reizen.

Wanneer ik in de trein zit hier in Nederland of ergens ben in het buitenland, probeer ik om even contact te zoeken met iemand. Liefst van mijn leeftijd al staat deze doelgroep lang niet zo snel open voor een praatje dan iemand van 30+. Dit doe ik vaak omdat ik mij verveel, maar ook om verhalen te horen van mensen. Die verhalen kunnen over van alles gaan, dat is er juist zo leuk aan. Wie weet vindt je op die manier een leuke bestemming die je moet bezoeken of een plek in de stad waar je zeker even een kijkje moet gaan nemen. Of je vind in mijn geval een slaapplek… In New York…

De NY meid en ik hebben nog steeds contact en ooit wanneer ik al een keer heb gevlogen en de vliegtickets naar NY goedkoop zijn, heb ik een plek om te slapen in The Big Apple. Dus wees niet bang om iemand aan te spreken in een vreemde stad, hierdoor heb ik juist veel geld weten te besparen. Doordat ze me naar een goed maar goedkoop restaurant te sturen. Of doordat zij me een slaapplek aanbieden.

Reizen en last hebben van paniekaanvallen.

Tja reizen en paniekaanvallen hebben is zeker geen pretje, dit punt wordt teven (bijna) nooit besproken, maar toch wil ik vandaag dit delen. Ik weet nog goed dat ik in New Castle was en dat ik op straat liep, zo maar ineens brak mij het zweet uit. Ik raakte in paniek, dan sta je daar helemaal in je eentje in het donker. Thuis is dan heel ver weg en alleen zijn, is opeens wel heel alleen. Sinds mijn geboorte heb ik last van paniekaanvallen. Geen probleem, want ik kan mijzelf tijdens een aanval snel onder controle krijgen. Maar je realiseert je tijdens het reizen wel heel goed, dat dit vaker kan gebeuren in de meest nare situaties.

Ik zie het alsof ik 2 keuzes heb. 1 Je kan thuis blijven, zodat je nooit alleen bent wanneer het gebeurt en dit voorkomt. Of 2, je gaat doen waar je van droomt. Ik kies voor het tweede en om eerlijk te zijn zie ik het niet als een keuze. Als je ergens van droomt moet je je niet tegen laten houden. Alle wegen leiden naar Rome, daar geloof ik heilig in.

Als je op reis gaat is de beste tip die ik je kan geven: geniet! Hoe erg het weer ook is, de accommodatie, maar als jij er dan nog een glimlach weet uit te persen. Geloof me, dan voel je je veel beter! Vergeet dat er tijdens elke vakantie wat tegen kan zitten, maar ondanks alles zorg je er zelf voor dat je het leuk hebt. So turn the frown upside down en geniet!

Wat is jouw volgende bestemming?

Liefs,

header31-860x280

P.s. In New Castle was ik niet echt in mijn eentje, er liepen genoeg mensen op straat waar ik hulp aan kon vragen. Vergeet dus niet om ’s avonds NIET van de paden af te wijken alleen. Dit is gevaarlijk! Zorg daarom ook altijd dat wanneer je alleen reist, dat je accommodatie niet in een verkeerde buurt zit. 

Tags:


6 responses to “Nieuwe bestemming, kosten en reizen

 1. Heb je ook tips voor mensen die eigenlijk wel willen reizen, maar, ook als ze met vriend/partner of familie/gezin gaan, snel last hebben van heimwee en naar huis willen? Dat is namelijk mijn probleem. Vooral de eerste week of de eerste dagen dat ik ver van huis ben, heb ik heel veel last van heimwee en wil alleen maar terug en kan niet zo goed genieten van de plek waar ik ben. Het kan ook een beetje te maken hebben met mijn autisme, waardoor ik me iets moeilijker kan aanpassen aan nieuwe situaties dan de meeste mensen. Ik wil wel graag de wereld zien, vooral Schotland en Ierland, maar dit is dus wel een punt voor mij…

  • Katja

   Ja, ik heb zeker een paar tips! Die zal ik volgende week zaterdag in een artikel plaatsen. Vergeet niet: waar een wil is, is een weg!

 2. Wat een leuk artikel.
  Dat laatste, dat je het niet als een keuze ervaart, vind ik echt super mooi geschreven.
  Ik kijk uit naar je volgende artikel. Ik hou van reizen en ga binnenkort naar Stockholm, maar ik mis toch ook altijd mijn eigen bed en spulletjes enzo 🙁

 3. Reizen met angstaanvallen lijkt mij niet niets! (maar goed, aan de andere kant; ik heb liever paniek en angst ergens waar de zon schijnt dan hier in de wind. Gelukkig heb ik nog maar weinig van dit soort aanvallen.)

 4. Wat een leuk en positief artikel! Ik plan toch ook vaak wel veel voor tijdens de reis, zeker omdat ik binnenkort voor het eerst in mijn eentje ga en mijn richtingsgevoel is niet al te best, haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.