Nocturna

Gepost op 18 oktober 2019 door Katja in Boeken / 4 Comments

Soms heb je van die boeken die toch helemaal niet je ding blijken te zijn. Dat had ik helaas met Nocturna.

Titel: Nocturna
Auteur: Maya Motayne
Verschenen: september 2019
Pagina’s: 448
Uitgever: Moon
Waardering: 4/10

Bedankt Moon voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Finn is een dief die haar gezicht met haar magie kan veranderen. Handig, maar daardoor kan ze zich bijna niet herinneren hoe ze er écht uitziet.
Alfie is een prins die nooit voorbestemd was om koning van San Cristobal te worden. Maar als zijn oudere broer wordt vermoord, verandert zijn lot voor altijd.
Finn en Alfie raken verwikkeld in een stormachtig avontuur wanneer ze samen per ongeluk een duister kwaad ontketenen. Een kwaad zo groots, dat het de wereld kan vernietigen. Finn en Alfie moeten alles op alles zetten om hun fout terug te draaien.

Toen ik hoorde dat Nocturna door Moon zou worden vertaald naar het Nederlands, legde ik meteen mijn Engelse variant van Fairyloot aan de kant. Ik wilde natuurlijk wachten op de Nederlandse vertaling. Mijn huisgenoot was enorm onder de indruk – zij las wel de Fairyloot editie – dus was ik ook meteen enthousiast. Tot ik De kleuren van magie aan het lezen was met een online leesclub. Iemand die meedeed aan de leesclub deed mee als een rereader van het boek en had net Nocturna gelezen. De persoon noemde de vergelijkingen en dat het boek een Spaanse editie is van De kleuren van de magie. Oef, ik baalde enorm. Zou het boek dan nog wel leuk zijn voor mij?

Ik had namelijk een boek verwacht vol fantasie, magie in een Spaanse setting. Het leek me leuk omdat de auteur gebruik maakte van haar eigen achtergrond.
Het boek gaat over Alfie, een prins, en Finn, een dief, worden gedwongen om samen te werken. Ze gaan een avontuur aan die ze niet voormogelijk hadden gehouden.

Normaal gesproken heb ik niet echt veel verwachtingen van een boek voordat ik begin met lezen. Maar doordat ik online veel goede dingen had gehoord en mijn huisgenoot enthousiast was, dacht ik dat ik het een heerlijk boek zou gaan vinden. Helaas maakt Nocturna het voor mij niet waar.
Dit boek lijkt voor mij op te veel andere fantasy boeken die ik heb gelezen. In tegenstelling tot die boeken heb ik Nocturna niet met veel plezier gelezen.

In het begon sprak de setting me wel aan. Het is leuk als een auteur haar eigen cultuur laat zien in haar boeken. Tot ik me realiseerde dat de setting volledig inwisselbaar is voor een andere setting. De reden? De auteur geeft namelijk geen beschrijvingen. Ze laat me niet voelen dat ik als lezer erbij ben in het verhaal. Het verhaal voelde daarom vrij plat aan. Er worden hier en daar wel Spaanse woorden gebruikt, maar toch bleef het magertjes.
Dit boek had zo ontzettend veel meer kunnen zijn.

Iemand van de online leesclub had het al gezegd en ik ben het met haar eens… Dit boek lijk kwa plot, personages en avontuur te veel aan De kleuren van de magie. En dan was Nocturna ook nog eens te voorspelbaar. Ik haat het wanneer ik boeken afbrand. Want boeken zijn fantastisch.
Ik baal ervan dat ik de overeenkomsten tussen bovengenoemde boeken bleef zien. Dat niet alleen, ik zag ook te veel details terug uit andere YA fantasy boeken.

Het enige wat ik leuk vond aan dit verhaal was dat het boek vrij vlot leest en dat je meteen in het verhaal zit. Helaas was dat niet genoeg voor mij dat ik boek een voldoende kan geven. Het was voor mij te voorspelbaar, lijkt te veel op andere YA boeken en de setting was te plat.

Lees jij (soms) boeken waarvan je hoge verwachtingen had, maar het niet waarmaakten?

Liefs,

Tags: , , , ,


4 responses to “Nocturna

  1. Lees jij soms boeken waarvan je hoge verwachtingen had maar die het niet waar maakten? Nou, dat vat mijn ervaring met bijna alle grote hypes van dit jaar perfect samen. Zo zonde! Er zijn een aantal boeken die me wel heel goed bevielen, zoals Finale, maar veel grote hypes vond ik helemaal niets. Dat had ik dan weer niet van mezelf verwacht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.