Onsterfelijk – Julie Kagawa

Gepost op 14 november 2014 door Katja in Boeken / 1 Comment

onsterfelijk-julie-kagawaTitel: Onsterfelijk

Auteur: Julie Kagawa

Verschenen: November 2013

Pagina’s: 447

Uitgever: Harlequin

Waardering: 8/10

Allie doet het onmogelijke: ze sterft om te kunnen overleven. De zeventienjarige Allie moet zien te overleven in een verwoeste wereld waarin vampiers de macht hebben. Nadat een van haar voedselstrooptochten haar bijna fataal is geworden, laat meestervampier Kanin haar kiezen: sterven of een vampier worden. Ze kiest voor het laatste, en dat brengt weer heel andere problemen met zich mee. Wat het betekent om een vampier te zijn, merkt ze pas echt als ze verliefd wordt op de dappere, loyale – en zéér menselijke – Zeke. Wat zal er gebeuren als hij erachter komt wat ze werkelijk is? Haar hart mag dan niet meer kloppen, maar dat wil niet zeggen dat het niet gebroken kan worden…

Na een paar super leuke en hilarische Chicklits gelezen te hebben, moet ik zeggen dat ik toch meer houd van boeken zoals Onsterfelijk van Julie Kagawa. Ik vind het namelijk fijn om te lezen dat de hoofdpersoon precies weet wat ze wil. En dat is: Overleven! Ook al doet de hoofdpersoon Alison/Allie het onmogelijke: ze sterft om te kunnen overleven.

Onsterfelijk is het eerste deel in de Blood of Eden trilogie. Deze serie is heel anders dan The Iron Fey serie. The Iron Fey serie is heel sprookjesachtig opgezet, maar daar vind je in deze serie niets van terug. Beide series kun je dan ook moeilijk vergelijken. De vampiers zijn wrede heersers en veel gruwelijker dan de elven waarmee je in The Iron Fey boeken mee te maken krijgt. In dit boek zijn vampiers zoals ze voor mijn gevoel moeten zijn: gevaarlijke monsters, snel, sterk, ze leven ’s nachts en ze hebben mensenbloed nodig om te overleven.

In het begin van het boek leek het wel alsof we terug in de Middeleeuwen werden gekatapulteerd, maar eigenlijk bevinden we ons in de toekomst. Een toekomst waar vampiers zich niet meer verborgen houden, én het zelfs voor het zeggen hebben. Een toekomst waar de mensen terug middeleeuwse gebruiken hebben ingevoerd zoals publieke terechtstellingen en vazallen die het gepeupel onderdrukken.

Onsterfelijk is geschreven vanuit het perspectief van Alison, in een ik-perspectief. Zo weet je precies wat ze denkt, zegt en voelt. Ik kon mij goed in haar verplaatsen, ze moet ontzettend moeilijke keuzes maken. Ze is een monster, maar het is aan Alison om te beslissen wat voor soort monster ze wordt. Houdt ze vast aan haar menselijkheid of veranderd ze in een zielloos monster? Ze is dapper, ze is aardig, ze kan zich verplaatsen in haar vrienden en ze vecht voor waar ze in gelooft.

Alison is van Aziatische afkomst, iets wat je ook niet vaak ziet in YA boeken. Ze draagt een katana (soort Samoerai zwaard) en kan daar goed mee overweg. Ze laat niet met zich sollen.

Julie Kagawa is zeker gegroeid als schrijfster. Al schreef ze The Iron Fey serie prachtig, het miste iets en daarbij vond ik het verhaal een zeurderige ondertoon hebben. Al maakte ze het voor mij wel helemaal goed in het derde deel.

Misschien komt het dat ik zo erover denk, aangezien ik nou eenmaal houd van een kick-ass hoofdpersoon en dat was Megan zeker niet. Zij had veel hulp nodig van de o zo goddelijke en hilarische mannelijke elven. In tegenstelling tot Alison. Zij weet zichzelf te redden in de bare situatie waar ze in leeft.

Haar hart mag dan niet meer kloppen… Maar ze heeft mijn hart gewonnen!

Heeft Alison ook jouw hart veroverd?

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , , , , ,


One response to “Onsterfelijk – Julie Kagawa

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.