Personal Update #2: Studie, tussenjaar en nu verder?

Gepost op 22 maart 2015 door Katja in persoonlijk / 6 Comments

Toen ik stopte met de opleiding schreef ik hier al een artikel en in mijn korte jaaroverzicht nog een keer. Maar vandaag laat ik je weten wat de vorderingen zijn. 

Ik heb het al een paar keer er over gehad dat MIC (media, informatie en communicatie) in Amsterdam mij een super leuke studie lijkt. Maar in Engeland heb ik mezelf aan het denken gezet. Want ben ik nog wel de persoon die bijna 3 jaar geleden van de middelbare school afstudeerde? Het enthousiaste meisje klaar om haar MBO te doen, zodat ze zo snel mogelijk journalistiek kan studeren? Dat meisje heeft is al een paar keer van pad veranderd.

Nadat ik mijn MBO had gehaald wilde ik niet aan een specifieke journalistiek opleiding studeren. Ik wilde iets meer allrounder studeren, ondanks dat journalistiek al vrij allround is. Ik zocht studies af en deed meerdere beroepskeuze testen. Eigenlijk kwam er vrijwel altijd hetzelfde eruit.

1. Journalist

2. Nederlands docent

3. Een beroep in de religieuze sector.

Vooral dat laatste verbaast mij, maar als ik verder ga kijken in mijn top 5 begrijp ik het ook wel weer.

4. Geschiedenis docent

5. Aardrijkskunde docent

Ik ben veelzijdig en vind veel dingen leuk, misschien zelfs te veel? Vraag ik mij vaak af. De top 10 word afgemaakt door basisschool juf, archeoloog, planner en nog een paar beroepen die verschilt per test die ik doe. Je kan denken aan psycholoog, jeugdzorg, communicatie kant op, enz…

Goed weer even terug naar Engeland Ik denk dat ik daar wel meerdere dagen bezig ben geweest met mijn studie uitzoeken. En wat wil ik nu eigenlijk? In Engeland was ik één keer een weekend alleen thuis en toen kreeg ik een enorme dip. Want wat moet ik nou als ik terug ben in Nederland? De gevreesde 1 mei zal dan al veel te snel op de deur kloppen. Kloppen zal het denk ik nog niet eens zijn, eerder rammen…

Ik ben veel gaan googlen en door dat ik nu al een paar studies achter de rug heb weet ik waar ik mij het beste bij voel.

1. Deeltijd – Op het MBO heb ik deeltijd gestudeerd en dat vond ik zo fijn! Niet alleen om de vrije tijd, maar eerder omdat ik meer hou van zelfstudie en dat jezelf kan kiezen waarin je je wilt verdiepen.

2. Ergens midden in het land – Dat moet wel goed komen want de studies bij mij in de buurt stellen niet heel veel voor.

3. Een opleiding richting de journalistieke kant.

Niet veel eisen toch? In principe kan ik eis 2 wel weghalen. Maar het is bijna onmogelijk om zo’n studie te vinden. Bijna dan, bijna. Ik denk namelijk dat ik mijn studie heb gevonden. Journalistiek en media met Filosofie aan het HTF, Hogeschool van Toegepaste Filosofie.

discovering

Betekent het nu dat ik weer terug bij af ben? Het meisje van 3 jaar geleden? Nee, zeker niet! Journalistiek is iets wat ik al jaren wil, maar ik liet mij vaak afleiden door dat ik allrounder wilde worden. Nu ben ik erachter dat ik die cursussen ook zelf naast mijn studie zou kunnen doen of daarna. Wie weet kan ik mijn stage erop uit kiezen, dat is iets voor om mij later op te focussen.

Over Focus gesproken, dat was tevens mijn idee in Engeland, mijn businessidee. Het is ook een idee in de journalistiek kant. Een bedrijf die ik in de dichtstbijzijnde toekomst al wil opzetten.

Maar wacht even, filosofie? Ja dat dacht ik ook meteen, wat moet ik met filosofie!? Na wat rond vragen aan familieleden en vrienden die ik ken van de middelbareschooltijd en allemaal zeiden ze volmondig ja toen ik het had over filosofie. Ik was er nog steeds niet helemaal zeker over. Dus heb ik afgelopen woensdag een meeloopavond gehad (Ja, in de avond les, heerlijk!). Dat vond ik ontzettend gaaf! Ik volgde meteen een les over politieke en sociale filosofie. En wauw, ik begreep zelfs bijna de hele les! Daar was ik toch wel heel blij mee.

Na praten met mijn moeder en nog mailcontact met een medewerker van de school gunde ik mezelf nog even bedenktijd. Want wil ik dit wel echt? Ik wil niet dat ik aankomend schooljaar nog een tussenjaar heb.

Gisteren zat ik in Rotterdam (dinsdag kan je hier alles over lezen) en vroeg ik nog een keer aan mijn boek- en blogvrienden wat zei vinden van mij en filosofie. Zij hebben mij niet gekend toen ik op de middelbare school zat, dus weet ik dat ze een totaal ander perspectief hebben van mij, dan familieleden of vriendinnen in mijn dorp en omstreken. Ik was nog niet uitgepraat of alle drie zeiden ze: JA!

Gisteren in de trein terug naar huis heb ik er veel over nagedacht (mag ook wel met bijna 4 uur reistijd) en heb ik besloten om het gewoon te doen! Ik ga mij inschrijven voor de opleiding filosofie en journalistiek!

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , , ,


6 responses to “Personal Update #2: Studie, tussenjaar en nu verder?

  1. Altijd spannend om een studie te (moeten) kiezen. Ik hoop dat dit is wat bij je past en dat je je daar op je plek gaat voelen. Zo te horen, komt dat wel goed. 🙂

  2. femke

    Hoi! Heeft de studie je gebracht wat je er van verwachtte? Ben zelf nu ook in overweging om met HTF te starten…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.