Puber Leaks – Paul Bühre

Gepost op 21 oktober 2015 door Katja in Boeken / 1 Comment

Puber Leaks

 

Titel: Puber Leaks

Auteur: Paul Bühre

Verschenen: juni 2015

Pagina’s: 192

Uitgever: Boekerij

Waardering: 9/10

Ik wil uitgeverij Boekerij bedanken voor het opsturen van een recensie-exemplaar. 

Alles wat je altijd wilde weten over je puber, maar waarop je nooit een fatsoenlijk antwoord kreeg. 
Het puberbrein is een groot raadsel en de puberwereld haast ondoordringbaar. Ouders worden helemaal gek van hun puberkind omdat ze niet weten wat er in hem of haar omgaat. Maar leg alle boeken van sociologen, therapeuten en andere betweters over pubers en opvoeden opzij, want nu is het de beurt aan Paul Bühre: vijftien jaar oud en ervaringsdeskundige. Bühre schrijft over gamen, groepsdynamiek op het schoolplein, onderbroekenmode, leraren en wat daar allemaal aan mankeert, (foute) meisjeskleding en verliefd zijn in tijden van internet. En natuurlijk schrijft hij ook over ouders, die steeds zo hun best doen, maar altijd weer de plank misslaan.

Toen het boek eenmaal op de deurmat viel en ik het pakketje openmaakte begon ik meteen met lezen. Voor het ik het wist was ik halverwege het boek en bedacht ik mij opeens dat het nog twee weken zou duren voordat ik de auteur, Paul Bühre, zou gaan ontmoeten.

Ik heb denk ik nog nooit met zoveel moeite een boek heb moeten wegleggen. Maar ik wilde absoluut wachten tot een paar dagen voor het interview om het boek verder te gaan lezen. Ik vind het namelijk fijn, dat wanneer ik iemand interview dat het zo kort mogelijk geleden is dat ik alles heb doorgenomen. Het liefst een dag van te voren.

Het boek is vlot en heeft heel veel vaart, zonder dat het té snel ging. Ik ben dol op hoe het boek is ingedeeld. Elk hoofdstuk behandeld een onderwerp die ik als puber belangrijk vond of waar ik in die tijd veel mee bezig was. Naast onderwerpen worden er ook veel situaties besproken die voorkomen wanneer je een puber bent, zoals verliefd zijn, groepsdruk, games, etc. Ondanks dat het boek nog geen 200 pagina’s telt voelt het boek volledig en heeft Paul zoveel mogelijk punten weten te tackelen.

Je kan merken dat de auteur een echte puber is, met puber opmerkingen en zijn hele denkwijze. Het was voor mij soms zo erg herkenbaar dat ik er bang van werd. Als ik dit boek had gelezen toen ikzelf nog op de middelbare school zat, dan weet ik zeker dat ik mij stukken minder alleen zou hebben gevoelt in die tijd.

Paul was 15 jaar toen het boek uitkwam en een bestseller werd. Ik stond daarvan versteld. Al begreep ik het meteen toen ik nog maar een paar bladzijdes had gelezen van het boek waarom. Of je nou nog een puber bent, een ouder met kinderen of net zoals ik net de pubertijd bent gepasseerd, het boek is prachtig om te lezen!

Paul schrijft herkenbaar en daarnaast heeft hij op één tekening na alle tekeningen in het boek zelf gemaakt. Niet alleen zijn schrijfstijl heeft al een heel eigen stem, zijn tekeningen hebben ook al zo’n unieke en eigen stijl.

Daarnaast is het boek erg persoonlijk dat kan je meteen merken. Het heeft niet voor niets een stempel gekregen met ‘dagboek’ in Duitsland. Alles wordt besproken hoe het zich afspeelt in het puberbrein van Paul.

Puber leaks is herkenbaar, hilarisch, uniek en bovenal een heerlijk boek om mee op de bank te zitten. Zelf begon ik heel erg te denken aan mijn eigen middelbare schooltijd, hoe ik toen dacht. Best bijzonder hoe je binnen enkele jaren zo anders kan denken over bepaalde dingen! Misschien is dat dan ook wel het probleem, want weten wij als volwassene nog wel hoe het voor ons als puber was? De tijd dat alles nieuw en spannend was?

Ga jij Puber Leaks lezen? 

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , , , , ,


One response to “Puber Leaks – Paul Bühre

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.