Rood als bloed – Salla Simukka

Gepost op 25 oktober 2014 door Katja in Boeken / 6 Comments

Snow White trilogie / 1 Rood als bloed

Titel: Rood als bloed #1

Auteur: Salla Simukka

Verschenen: April 2014

Pagina’s: 204

Uitgever: Clavis

Waardering: 8/10

Ontmoet Lumikki Andersson, een zeventienjarige studente die toevallig een witwasoperatie op haar middelbare school ontdekt. Vanaf dat moment volgt de ene onverwachte gebeurtenis op de andere, totdat ze vier dagen later terechtkomt op een gigantisch feest in een mysterieus herenhuis. En dat alles tijdens de koudste winter in decennia, terwijl niets zo rood kleurt op witte sneeuw als bloed.

Het verhaal wordt ingeleid met een gedichtje, vervolgens waan je je midden in de actie, wat ervoor zorgt dat de namen in het rond vliegen. Ik ben namelijk erg slecht in namen te onthouden, dus dit kan voor velen denk ik meevallen. De eerste hoofdstukken gaan over wat ervoor gebeurd, daarna werd de hoofdpersoon, Lumikki, voorgesteld.

Ik kon me goed verplaatsen in Lumikki,  dit komt doordat we en paar karaktereigenschappen gemeen hebben. Daarbij wil Lumikki graag alleen zijn zonder dat ze eenzaam is, dat is ook iets wat we gemeen hebben.

Wanneer Lumikki naar school gaat en voor schooltijd  haar hoofd wil leeg maken, glipt ze de doka in. Maar wat ze daar aantreft zet haar leven op haar kop. In plaats van haar gedachten van de gebeurteniss af te zetten wordt ze nieuwsgierig en raakt ze steeds meer betrokken. Nieuwsgierig dat Lumikki is, volgt ze haar klasgenoot, die zich wel erg verdacht gedraagt. De undercover missie mislukt en Lumikki wordt ontdekt en haar leven raakt verstrengeld met de gebeurtenis waar je eerder over leest.

Lumikki blijkt socialer te zijn dan dat ze dacht en ze gaat de uitdaging aan, om koste wat het kost uit te zoeken wat er aan de hand is. De nieuwsgierigheid wint het van haar angsten.

De schrijfstijl van Salla Simukka vond ik erg mooi, heel beeldend. Het was net alsof ik midden in het verhaal zat en alles zich voor mijn ogen afspeelde. Het verhaal leest heel vlot, doordat de spannende gebeurtenissen elkaar snel opvolgen. De hoofdstukken zijn zo geschreven dat je wilt doorlezen, ik heb het boek dan ook in een adem uitgelezen!

Ben jij al fan van deze Finse schrijfster?

Liefs,

header31-860x280

 

Tags: , , , , , , ,


6 responses to “Rood als bloed – Salla Simukka

    • Katja

      Het heeft te maken met sneeuwwitje en daarbij staat in Rood als bloed een gedichtje voor het verhaal begint. Ik zou die als ik jou was nog even een keer opnieuw lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.