Start 30 dagen challenge: meditatie

Gepost op 1 april 2020 door Katja in Schrijfsels / 1 Comment

Rust in mijn hoofd. Iets wat we misschien allemaal kunnen gebruiken in deze hectische tijd.

2020 is niet de start van het jaar die ik me had voorgesteld. En hoe positief ik ook ingesteld ben als persoon, dit alles raakt me wel. Dan heb ik het niet perse over financieel vlak. Maar meer mentaal. Een heel stuk vrijheid die nu even weg is en dat terwijl ik heel erg gesteld ben op vrijheid. Ook fysiek merk ik verschillende uitingen wat deze tijd met zich meebrengt. Mijn ademhalingen zijn minder diep, waardoor ik sneller ga hyperventileren.

Toch probeer ik mijn steentje bij te dragen. Omdat ik samen met iemand woon die in de risicogroep valt, heb ik meteen begin maart besloten om geen contact meer met anderen op te zoeken. Ik ga naar buiten voor een frisse neus of voor de supermarkt. Dat is het.
Als het kon wilde ik graag meer doen. Ik ging denken wat ik nog meer kon doen en bedacht dat ik mijn blog erbij kon betrekken.

Mediteren heeft mij de afgelopen jaren enorm veel rust gebracht en ik zou graag mijn gedachten willen delen. Daarom organiseer ik een 30 dagen challenge. Elke dag proberen om even te mediteren en rust te pakken. Ik weet niet hoe het bij jou is. Maar mijn eerste gedachten in de ochtend en mijn laatste gedachten voordat ik ga slapen zijn hetzelfde. Het virus.
Ondanks dat mijn gedachten in de ochtend en in de avond nog steeds hetzelfde zijn, is mijn ademhaling wel stukken rustiger. Dat is ook heel wat waard. Aangezien het nog wel even kan duren voordat we naar het nieuwe normaal gaan.

Mediteren, stap voor stap (5 minuten):

 • Ga ergens zitten waar je je prettig voelt.
  Bijvoorbeeld op je bed, yogamat of op de bank.
 • Neem een houding aan die voor jou comfortabel voelt.
  Het liefst wel met een rechte rug en schouders. Oké, het kan zijn dat deze houding in het begin wat geforceerd voelt. Over drie dagen merk je het niet meer.
 • Concentreer je op je ademhaling.
  Je zou ook een hand op je buik kunnen leggen. Om te voelen waar je ademhaalt.
 • Overdrijf ademhalen.
  Adem heel diep in en laat je buik bol worden. Adem dan uit.
  Als je het onder de knie hebt, dan gaan we door naar de volgende stap.
 • Elke keer wanneer je nu inademt probeer nog wat rechter te gaan zitten.
 • Wanneer je helemaal goed zit en je ademhaling onder controle hebt, probeer dan om nergens aan te denken.
  Het is misschien fijn om even je ogen te sluiten.

Wellicht heb je een timer gezet. Zet deze dan niet al te hard en kies ook iets wat niet stoort wanneer het af gaat. Eerder een geluid waardoor je rustig kan ontwaken.

Dit was het voor de eerste dag. Komende weken zullen er blogposts verschijnen over mediteren, maar ook over bakken, boeken, creatief, etc. Het belangrijkste is dat niemand, ook ikzelf niet, nog extra druk moet gaan voelen. Er komt nu enorm veel op ons af. En het is oké, om daardoor niet (altijd) productief te zijn. Voor nu is het belangrijker om in het moment te leven. Adem in. Adem uit.

Doe jij mee?

Liefs,

Tags: , ,


One response to “Start 30 dagen challenge: meditatie

 1. Rob

  Dank voor je blogpost Katja, mediteren kan zeker helpen rust te vinden. Ik doe het elke avond voor het slapen, dan tel ik zittend op mijn zenbankje mijn ademhaling tot 100, en weer opnieuw, soms wel 3 keer.
  Wat mij ook helpt om de rust te behouden is een ’trucje’ dat ik al jaren toepas, en nu helemaal: compleet het nieuws negeren. De eerste dagen van ‘opsluiting’ keek ik nog af en toe op een nieuwssite met alleen lokaal nieuws, maar daar ben ik inmiddels mee gestopt. Ik wacht gewoon rustig af…
  Gezonde groet!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.