TBR Maart 2023

Gepost op 1 maart 2023 door Katja in Boeken / 0 Comments

Een combinatie van non-fictie tot fictie, de hele wereld rond!

De meisje – Jaouad Alloul
Als kind wil Idriss een meisje zijn. Dat zou alles oplossen, volgens hem. Hij zou jurken kunnen dragen, en hoge hakken. En hij zou gewoon verliefd mogen zijn op jongens. Elke avond bidt hij tot god om genezing. Elke morgen is alles nog altijd zoals het was.
Op 20-jarige leeftijd trekt hij de deur achter zich dicht en stapt hij een nieuwe wereld in. Weg van huis, weg van God. Op zoek naar zichzelf.

De uitgeverij contacteerde me over dit boek en het sprak mij meteen aan. De recensie zal naar verwachting eind maart volgen!

Proef Korea – Ae Jin Huys
Wat maakt Koreaans eten zo smaakvol? Het geheim zit in de ‘jangs’, de sauzen die al duizenden jaren het fundament vormen van de Koreaanse keuken. Jang wordt gemaakt op basis van de sojaboon, die gefermenteerd wordt tot sojasaus (ganjang), sojabonenpasta (doenjang) en chillipasta (gochujang). Deze smaakmakers zorgen voor een rijk smaakpallet én een positief effect op de gezondheid.
Ae Jin Huys liet ons eerder al kennismaken met ‘kimchi’, op Koreaanse wijze gefermenteerde groente. In dit boek laat ze zien hoe je verschillende jangs kan inzetten als smaakmaker.
Vervang de boter bij je aardappels bijvoorbeeld eens door jang en er gaat een hele waaier aan aroma’s voor je open.
Aan de hand van 70 toegankelijke recepten – met ingrediënten die je gemakkelijk kan vinden bij de lokale handelaar – maken de jangs in een handomdraai je dagelijkse kost gezonder en lekkerder. Het beste van twee werelden!

Sinds de laatste jaren kook ik steeds meer gerechten uit de Aziatische keuken en met name de Koreaanse, aangezien ik Koreaans studeer. Een cultuur leer je niet alleen door je in te lezen over de geschiedenis of de taal te bestuderen, maar eten is wel net zo belangrijk. Ik ben enorm nieuwsgierig naar dit boek en naar de gerechten die ik eruit ga maken.

The Apothecary Diaries, Vol. 1 – Nekokurage (Artist), ねこクラゲ (Comic), 日向夏 (Original Story), 七緒一綺 (Composition), しのとうこ (Character Design)
Maomao, a young woman trained in the art of herbal medicine, is forced to work as a lowly servant in the inner palace. Though she yearns for life outside its perfumed halls, she isn’t long for a life of drudgery! Using her wits to break a “curse” afflicting the imperial heirs, Maomao attracts the attentions of the handsome eunuch Jinshi and is promoted to attendant food taster. But Jinshi has other plans for the erstwhile apothecary, and soon Maomao is back to brewing potions and…solving mysteries?!

We blijven nog even in Aziatische sferen dankzij deze manga die zich afspeelt in China. Deze manga-serie zag ik per toeval voorbij komen, maar toen ik zo ontzettend veel goede dingen over hoorde van Manga YouTubers besloot ik het te kopen. De manga lees ik in het Duits wat een enorm goeie prep is, want volgende maand ga ik namelijk op vakantie naar Berlijn.

Vergissmeinnicht: Was man bei Licht nicht sehen kann – Kerstin Gier
Quinn ist cool, smart und beliebt. Matilda entstammt der verhassten Nachbarsfamilie, hat eine Vorliebe für Fantasyromane und ist definitiv nicht sein Typ. Doch als Quinn eines Nachts von gruseligen Wesen verfolgt und schwer verletzt wird, sieht er Dinge, die nicht von dieser Welt sein können. Nur – wem kann man sich anvertrauen, wenn Statuen plötzlich in schlechten Reimen sprechen und Skelettschädel einem vertraulich zu grinsen? Am besten dem Mädchen von gegenüber, das einem total egal ist. Dass er und Matilda in ein magisches Abenteuer voller Gefahren katapultiert werden, war von Quinn so allerdings nicht geplant. Und noch viel weniger, sich unsterblich zu verlieben…

Over Berlijn gesproken… ik wil me uiteraard nog meer voorbereiden op deze trip en ik heb besloten om deze maand naar dit boek te gaan luisteren op Storytel. Zo fijn dat dit platform boeken in steeds meer talen aanbiedt! Ik ben benieuwd of mijn Duitse taalvaardigheden dit al aankunnen en anders pak ik ook het fysieke boek erbij. Er zijn namelijk studies die hebben bewezen dat je een taal goed kan leren door naar het boek te luisteren gelijktijdig dat je het leest. Ik ga het testen en ben heel benieuwd of ik resultaten ga boeken.

Noorse goden – Neil Gaiman
Gaiman verwerkt de losse Noorse mythen tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en duikt dan in de levens van goden, dwergen en reuzen. Zo moet Thor zich vermommen als vrouw – lastig, met een baard en onstilbare honger – om zijn gestolen hamer terug te krijgen. Het bloed van Kvasir – de scherpzinnigste god van allen – wordt in honingwijn veranderd en geeft de drinkers ervan magische krachten. Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen.

Eigenlijk is er één specifieke Noorse mythe die ik wilde lezen, maar ik kreeg dit boek aangeraden door een kennis die zei dat ze dit boek onwijs goed vond. Dus in plaats van één Noorse mythe, ben ik nu van plan om het hele boek te lezen.

Mijn TBR
Ik heb denk ik nog nooit zo’n diverse TBR samengesteld wat betreft verhalen! Ik ga in ieder geval de wereld rond met een manga, kookboek, mythen en romans.

Welk boek ben jij sowieso van plan om te gaan lezen in maart?

Liefs,

Tags: , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.