The Hate U Give – Angie Thomas

Gepost op 2 juli 2017 door Katja in Boeken / 0 Comments

The Hate U Give

 

Titel: The Hate U Give

Auteur: Angie Thomas

Verschenen: mei 2017

Pagina’s: 368

Uitgever: Moon

Waardering: 10/10

Ik wil uitgeverij Moon bedanken voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs

The Hate U Give is een boek die ik binnen een paar dagen na binnenkomst meteen had uitgelezen. Echter duurde de recensie behoorlijk lang voordat het online stond. Dit heeft ermee te maken dat ik het lastig vond om deze post online te zetten. Of nouja om het te schrijven. Ik gaf dit boek een 10 uit 10. Niet voor niets want ik vind het een ongelooflijk goed boek, maar het duurde even om me te realiseren wat ik nou precies zo goed aan dit boek vind.

Je hebt boeken en je hebt boeken die tegen de tijd dat de nieuwe generatie oud genoeg is klassiekers zijn. THUG valt onder de laatste categorie. Pas toen ik dit had gedacht zag ik dat John Green met een soort gelijke quote op de cover staat. Geïnspireerd door de Black Life Matter-beweging zet Thomas met deze YA boek een prachtige prestatie neer.

Starr Carter is de Katniss van de contemporary. Een alledaagse held die je misschien wel zo op straat tegenkomt. Ik ben enorm veel van Starr gaan houden tijdens het lezen van het boek. Ze is een ware inspiratie voor veel jonge meiden die opzoek zijn naar hun eigen stem. Starr is veerkrachtig, authentiek en alles wat we nodig hebben in adolescenten. Ze is niet helemaal onverschrokken, maar ze omhelst tegenslag op haar eigen manier. Het was prachtig om Starr te zien groeien als persoon in dit boek. Ze ontpopte zich tot iemand wat erg natuurlijk aanvoelde.

Daarnaast maakte dit boek ook een feestje om te lezen vanwege de familie dynamiek. Ik lees niet veel boeken waarin een familie op een mooie maar tegelijkertijd ook breekbare manier wordt neergezet. De broers en zussen mogen elkaar misschien klieren, maar ze beschermen elkaar wanneer het nodig is. De ouders mogen het niet altijd met elkaar eens zijn en met elkaar overweg kunnen, ze houden onwijs veel van elkaar. Ze maken keuzes waar ze zelf niet altijd achter staan, maar ze vinden het belangrijker dat hun kinderen veilig zijn. Ik vond het ook erg fijn om te lezen wanneer er even niet veel in het boek gebeurde en de familie gewoon aan het tv kijken was. Dit zorgde er nog meer voor dat het boek enorm realistisch op mij overkwam.

En dan de schijfstijl. Ik heb onwijs genoten van de manier hoe de auteur de dingen had opgeschreven. Het verhaal las enorm vlot en dat had ik niet van te voren verwacht. Het boek raakt een paar gevoelige onderwerpen, maar toch wist Thomas het niet al te zwaar te maken en schreef ze een prachtig, mooi en realistisch verhaal. Ik heb wel een kleine kanttekening voor de vertaling. Want volgens mij komt de vertaler uit het zuiden van Nederland. Er stonden namelijk woorden in het boek zoals ijskast. Ik moest dan even nadenken wat ze daarmee bedoelden.

Ik heb genoten van THUG. Voor mij was het een verhaal die enorm realistisch aanvoelde. Toen het boek uit was, wilde ik het meteen opnieuw lezen.

Liefs,

 

Tags: , , , , , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.