Top 5 steden in 2020

Gepost op 3 januari 2020 door Katja in Reizen / 0 Comments

Potsdam, augustus 2019

Mocht je voor 2020 een stedentrip plannen, vergeet dan niet deze 5 steden die allemaal de moeitewaard zijn om te bezoeken.

Rijeka
Zelf ben ik nog nooit in Kroatië geweest, dus dit zou een unieke kans zijn om het dit jaar wel te bezoeken. Naast Galway, Ierland, is Rijeka de cultuurhoofdstad van Europa in 2020. De thema’s van de stad is water, werk en migratie. Daarnaast willen ze ook hun diversiteit laten zien. Rijeka is een stad waar veel mensen aankomen en weer weg gaan, door deze migratie bestaat de stad niet uit slechts één cultuur maar uit meerdere. Ik ben enorm benieuwd om te zien hoe je die verschillende culturen in het stadsbeeld ziet.

Galway
Net als Rijeka heeft Galway een bohemian sfeer, is ongeveer een even grote stad en ligt het aan een haven. De Ierse stad heb ik al een keer bezocht al was het maar een paar uurtjes dankzij een super leuke busreis die ik in 2017 heb gemaakt. Grote steden zijn leuk, maar ik denk dat vaak de wat kleinere steden over het hoofd worden gezien. Galway vond ik enorm veel rust uitstralen de eerste keer dat ik was. Hopelijk krijg ik dit jaar de kans om nog een keer de stad te bezoeken, maar dan wel wat langer.
Ik vind het tof dat ze de festiviteiten in de seizoenen hebben opgedeeld: imbolic, bealtaine, lughnasa en samhain. Wat je met name van het festival kan verwachten is veel kunst, theater en literatuur.

Lees hier over mijn busreis naar o.a. Galway.

Galway, mei 2017

Potsdam
Afgelopen jaar ben ik in Potsdam geweest. In samenwerking met Brandenbrug kreeg ik veel informatie over de stad en bezocht ik bijzondere plekken zoals Cecilienhof. Dit is een paleis gelegen in het noordelijke deel van Potsdam. De stijl van het paleis is een Engels landhuis en staat dan ook in een Engelse tuin waar onder andere ook Paleis Marble staat.
Cecilienhof is bekend vanwege de Conferentie van Potsdam die daar in 1945 plaatsvond en waar de geallieerden onderhandelden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk. Het akkoord van Potsdam werd uiteindelijk ondertekend door Truman (de opvolger van Roosevelt), Churchill en Stalin. De grenzen van Duitsland werden opnieuw vastgelegd, in Berlijn werd een Geallieerde Controleraad opgericht.

Dat is komende zomer precies 75 jaar geleden. Ik vond het enorm bijzonder om door de werkkamers van de grote drie te mogen lopen en te zien waar al die gesprekken plaatsvonden.
Niet alleen Cecilienhof is de moeite waard om te bezoeken, maar ook de stad Potsdam zelf is alsof je wandeling terug in de tijd maakt. Echt een stad die ik iedereen kan aanraden om te bezoeken als je houdt van cultuur of als je in Berlijn bent.

Lees hier meer over mijn dag in Potsdam.

Potsdam, augustus 2019

Bonn
Nog een kleine stad op het lijstje en dit keer gaat het om de geboortestad van Beethoven. In 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven is geboren. Er worden daarom verschillende activiteiten georganiseerd het hele jaar door. Toen ik me ging verdiepen in de stad kwam ik achter een rijke geschiedenis. Niet alleen de klassieke muziekliefhebber kan zijn hart luchten, maar ook degene die houdt van kunst gezien de stad vele musea heeft.

Salzburg
Een stad die de meeste mensen zullen kennen van onderweg naar hun wintersport locatie, Mozart of als het decor van The Sound of Music. Daarnaast is het bekende festival van Salzburg jarig! Dit jaar bestaat het 100 jaar en dat is zeker een feestje waard. Opera, drama en concerten voor een heel jaar lang. Sinds 1997 staat de stad op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Dat moet toch wel iets zeggen over hoe mooi de stad is?

Welke stad zou jij graag willen bezoeken?

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.