Val en Verlossing – leigh Bardugo

Gepost op 22 april 2015 door Katja in Boeken / 1 Comment

De Grisha. Val en Verlossing

Titel: Val en Verlossing

Auteur: Leigh Bardugo

Verschenen: februari 2015

Pagina’s: 400

Serie: The Grisha

Uitgever: Blossom Books

Waardering: 9/10

Eerder kon je al lezen wat ik van de voorgaande delen vond.

Schim en Schaduw

Dreigingen en Duisternis

Maar nu is het tijd voor de ontknoping!

Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.

Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.

Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

Toen de Val en verlossing party aan de gang was in Nederland, zat ik in een hoekje te huilen van de bibliotheek in Engeland, omdat ik mijn vriendinnetjes zo miste! Een dag later werd ik getroost, want op Laura haar blog had ik dit boek gewonnen! Dat maakte veel goed.

Alina is nog altijd uitgeput van wat er in deel 2 is gebeurd, daarnaast kan ze in deze donkere tunnels haar krachten niet gebruiken. Dat komt ook niet bepaald haar energie level ten goede. Tegelijk wetende dat de Duisterling de macht heeft in Ravka. Wat kan Alina doen om Ravka te reden van zijn ondergang?

De acties volgen snel elkaar op, waardoor dit laatste deel uit de trilogie vlotter leest dan Dreiging en Duisternis. Alina maakt keuzes waar ik aardig wat vrolijker van word dan in voorgaande delen. Ze laat eindelijk wat meer lef zien! Leigh heeft ook gezorgd voor gave plotwendingen, maar het niet te ontwijken einde komt al snel inzicht. Ondertussen ben je samen met Alina al heel Ravka doorgereisd en meer.

Wat ik echt super tof aan dit boek vond is dat alle karakters in dit deel nog meer diepgang kregen dan ze al hadden. En wauw, dat heeft mij wel even voor verrassingen gezet. Ik zag een paar dingen wel aankomen toegegeven. Maar alle draaiingen in het verhaal maakte dat volledig goed. Ik werd meer in de wereld van Alina meegezogen dan in voorgaande delen had ik het idee, misschien had het te maken dat ik Alina beter kon uitstaan?

Het boek werkt naar een waardig einde, die niet binnen 10 pagina’s uit is. Een prachtig einde waar ik een traantje bij weg moest pinken. Leigh heeft een heerlijke schrijfstijl en ik ben zo blij om te horen dat ze nog meer boeken gaat uitgeven. Of Blossom Books deze boeken ook uit gaat geven, dat weet ik niet (Maar hopelijk wel!).

Ben jij er kapot van dat er een einde komt aan The Grisha?

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , , , , ,


One response to “Val en Verlossing – leigh Bardugo

  1. Ik wil deze serie nog steeds wel een keer in zijn geheel lezen. Ik heb nu alleen het eerste deel gelezen en was er niet zo van onder de indruk. Nu kon ik m’n gedachten er ook niet echt goed bijhouden en ik weet niet of dat aan het boek lag, of dat er iets anders in mijn hoofd rondspookte D: Dus ja, daarom wil ik nog wel eens een keer een poging wagen :3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.