Mijn 5 favoriete vegetarisch en vegan gerechten

Gepost op July 13 2021 door Katja in koken / 2 Comments

Wat eet ik graag als vegetariër met een voorkeur voor een plantaardige levensstijl? Dat kan je lezen in deze blog!

“Wat eet je eigenlijk als vegetariër of veganist?” Die vraag krijg ik met regelmaat en om eerlijk te zijn begrijp ik het niet. Hoezo zou ik anders eten dan een vleeseter? Natuurlijk eet ik geen vlees, maar mijn eten is niet heel anders. Oké, wellicht toch wel. Want sinds ik plantaardiger ben gaan eten, eet ik meer divers dan ooit te voren.

In deze blog bespreek ik een aantal gerechten die ik graag mag eten! Handig om te weten is dat ik vegetarisch ben, maar een voorkeur heb voor een plantaardige levensstijl. Dat laatste is pas sinds een paar jaar en ik vind het heerlijk! Dat ik divers eet is terug te zien in mijn energie, lichaam en zelfs gemoedstoestand.

Pasta
Voordat ik me echt met koken bezig hield, had ik niet door dat er vele mogelijkheden zijn om pasta klaar te maken. Er is meer dan alleen rode saus. Daarnaast heb ik de voorkeur om de saus zelf te maken. Van tijd tot tijd koop nog weleens een potje saus, maar als ik de tijd heb dan maak ik het liever zelf.
Mijn grootste favoriet onder pasta’s is op dit moment de pasta carbonara volgens recept van de Duitse Maya (@fitgreenmind). Super romig, vult goed en is mijn favoriete comfortfood op het moment. Ik eet het inmiddels al zeker een half jaar elke week.
Wat ik nog graag een keer wil maken is een pastasaus op basis van cashewnoten. Een tijdje terug maakte ik een saus op basis van zoete aardappel en ook eentje van avocado (aangezien ik super veel over had en ze super rijp waren), beiden waren helaas geen succes. Maar je leert veel door te experimenteren. Soms werkt het niet en andere keren heb je je nieuwe favoriete gerecht gevonden!

Pompoen
Als ik voor een bepaalde groente een liefde heb gekregen sinds ik vegetarisch ben, dan is dat pompoen! Eerder vond ik het niet veel aan en totaal niet bijzonder. Inmiddels vind ik het heerlijk en eet ik elke herfst meerdere pompoenen waarvan ik verschillende gerechten maak. Van bij- tot hoofdgerecht en ook lekkere snacks! Waaronder vegan pompoen muffins. Daarnaast is pompoen lekker door de curry en als bijgerecht doe ik het graag in stukjes in de oven met gerookte paprikapoeder.

Lees hier mijn recept om zelf vegan pompoen muffins te maken.

Curry
Toen ik meer plantaardig ging eten, kwam ik met regelmaat veel curry gerechten tegen. Nu was het even zoeken naar het recept die ik het lekkerste vind. Ik ben namelijk geen fan van curry gerechten waarbij de kokosmelk een overheersende smaak heeft. Een vriendin van mij maakt een heerlijke curry op basis van amandelpasta. Het is super lekker, maar wel met een hoger prijskaartje, aangezien amandelpasta best wel aan duur is. Echter is het een favoriet van mij ook omdat ik dol ben op rode linzen.
Wanneer ik geen amandelpasta in huis heb en iets goedkoper wil eten, dan maak ik graag een rode curry met groenten. Daarvoor bak ik kikkererwten met knoflookpoeder af in de oven of rooster cashewnoten voor een crunchy bite in de curry.

Pajeon
Een nieuwe favoriet van mij die ik eigenlijk wel elke dag zou willen eten! Pajeon komt uit de Koreaanse keuken. Het is een variatie op een gerecht wat bekendstaat als jeon. Jeon is een gerecht die veel lijkt op een pannenkoek met een hartige vulling. Bij pajeon wordt lente-ui als basis vulling gebruikt. In het Koreaans wordt het pa genoemd, vandaar dus de naam pajeon. Er zitten ook andere groenten in de pajeon, maar dat mag je zelf naar eigen smaak toevoegen. Ik vind het heerlijk met paprika en wortel.

Vegan zoetigheden
Technisch gezien geen gerecht alhoewel… als we het een toetje noemen, telt het dan? Ik keur het in ieder geval goed.
Koken en bakken is iets wat graag mag doen. En dan het liefst vegan! Daarnaast vind ik het ook best wel belangrijk dat suiker en boter niet uit recepten worden geschrapt. Waarom? Je kan verantwoord eten en tegelijk ook suiker eten. In het Funky Vegan Bakboek staan heerlijke recepten zoals Millionairesbread (zie bovenstaande foto). Het doet me denken aan mijn tijd toen ik nog in Exeter, Enegland woonde en daar eens in de week Millionairesbread kocht bij een lokale bakkerij.

Lees hier mijn recensie van het Funky Vegan Bakboek.

Heb jij een favoriete vega(n) gerecht?

Liefs,

Tags:


2 responses to “Mijn 5 favoriete vegetarisch en vegan gerechten

  1. Van pajeon had ik nog nooit gehoord, klinkt interessant! Curry’s staan hier ook vaak op het menu. En risotto vind ik ook heerlijk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.