5 onervaren reizigers fouten die ik heb gemaakt

Posted on April 26 2022 by Katja in Reizen / 0 Comments

Dankzij het vele reizen heb ik veel ervaring opgedaan, maar onderweg heb ik ook zeker fouten gemaakt.

Rookie mistake
Mijn grootste rookie mistake is, dat ik ooit niet vooraf heb gecheckt in welke buurt mijn hotel/hostel stond. Helaas had ik geen geluk en stond mijn hotel in een minder goede buurt waardoor het niet erg prettig was om in het donker terug te lopen. Omdat het de wintermaanden was en ik me in noordelijk Europa bevond, werd het ook nog eens vroeg donker. Plus ik had een kamer op de begane vloer wat ook nog eens veel minder veilig is. Sindsdien check ik veel meer dingen vooraf. In wat voor buurt zit mijn slaapplaats? Is mijn slaapplaats wel een goed gebouw gerund door fijne mensen? Etc.

Zoeken, zoeken, zoeken
Oeps, hopelijk gebeurt mij dit nooit meer, maar ooit heb ik niet de achternaam opgeschreven/onthouden van mijn Airbnbhost. En dat is problematisch in Berlijn. Want als je daar naar een flatgebouw gaat, dan woont iedereen op hetzelfde nummer en je kan alleen je weg vinden door de juiste naam te hebben. Dankzij iemand die net het gebouw in ging en wel zijn buren kende, had ik het geluk dat ik bij het juiste appartement terecht kwam.
Dit gebeurde in de zomer van 2016, maar of ik daarvan geleerd had? Nee joh, afgelopen winter in 2021 maakte ik dezelfde fout. Dit keer wist ik de achternaam wel, maar ik was vergeten om aan mijn moeder door te geven dat ze mijn post niet moest richten aan mijn naam, maar aan de naam van mijn host. Mijn verjaardagskaart zal waarschijnlijk nooit terecht komen. 

Inpakken is een kunst
In de zomer van 2019 maakte ik een niet zo’n handige keuze wat betreft het inpakken van mijn koffer. En dat terwijl ik toen al heel wat gereisd had. Het was de hele week heet in Duitsland. Maar op de dag dat ik terug naar Nederland ging was het koud en in Nederland aangekomen was ik aan het klappertanden. Ik had geen warme kleding bij me en moest het doen met een korte broek. Kleding bij je hebben voor verschillende weersomstandigheden is slim, zelfs als het maar één set is. 
Voor de rest heb ik ooit een onhandige keuze gemaakt wat ik in mijn koffer mee had. Niet alles paste bij elkaar en het is toch wel handig dat alles matched. Zeker als je beperkte ruimte hebt en je voor langere tijd weggaat. Maar hé, dit gebeurde tijdens mijn allereerste soloreis en inmiddels heb ik al heel wat geleerd. 

Met wie je reist is belangrijker dan de bestemming
Er is een reden waarom ik liever alleen reis. Of eigenlijk meerdere redenen, laat ik met de voornaamste beginnen. Wanneer je met meerdere mensen reist is de ‘met wie’ vele malen belangrijker dan dan de bestemming. Ik zou willen dat ik deze fout maar één keer heb gemaakt, maar nee. Meerdere malen.
Reizen met mensen met wie je minder gemeen hebt hoe je het reizen aanpakt is super vermoeiend. Al helemaal als je ook nog eens reist met mensen met wie het niet klikt. Waarom zou ik dan met ze reizen op de eerste plaats? Eerder had ik het niet voor het zeggen. Inmiddels wel, en ik ben dol op reizen naar mooie bestemmingen en omdat ik tegenwoordig alleen reis ervaar ik de reis beter en zie ik ook meer van de bestemming. 

Nauwelijks research voor een trip doen/Niet genoeg genieten
Wat reizen betreft ben ik best wel een planner, maar ik probeer dingen nooit te strak te plannen. In het verleden heb ik weleens nauwelijks research gedaan voor een trip en dat zorgde ervoor dat ik merkte dat ik minder genoot van mijn trips. Het voelde doelloos en ik had het idee dat ik heel wat leuke dingen heb gemist.
In de laatste jaren probeer ik dus dagen of dagdelen te plannen en de rest open te laten. Op die manier voelt de trip zinvol en ik heb ook de tijd om spontane dingen te doen. Dat maakt mij blij en op die manier geniet ik voor mijn gevoel optimaal van mijn reis. 

Ondanks dit alles heb ik heel veel geleerd. Ik weet nu wat ik leuk vind aan reizen, kan optimaal genieten en de praktische zaken gaan ook steeds beter. Ook word ik steeds handiger in het regelen van dingen voor mijn reis. Ik vind meestal een leuke en goede slaapplaats binnen 15 minuten en het belangrijkste gedeelte van mijn reizen is meestal binnen een uur geregeld. En wat ik tijdens mijn reis doe en op plaats van bestemming, dat speurwerk gaat me ook steeds beter af.

Liefs,

Tags: , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.