Een taal digitaal, in een boek of in de praktijk leren?

Gepost op April 11 2022 door Katja in Studeren / 0 Comments

Digitaal of toch liever met een studieboek leren, heb jij een voorkeur? 

Tijdelijk wonend in Berlijn was het niet praktisch om mijn studieboeken mee te nemen, dus moest ik een andere manier bedenken om te kunnen blijven studeren. Digitaal leek een makkelijke oplossing, maar is dat voor mij wel de beste manier om te leren?
Deze blog is super persoonlijk, want iedereen is immers anders. De een leert het beste om veel te schrijven en de ander doet het weer totaal anders. En dan kan het ook nog zo zijn dat het per taal anders is. 

Duits
Voor mezelf merkte ik al vrij snel dat het voor mij per taal anders is hoe ik het beste studeer. Duits leer ik totaal anders dan hoe ik ooit Engels heb geleerd of op het moment Koreaans leer. Ik begon twee jaar geleden Duits opnieuw te studeren en daarvoor schafte ik een studieboek aan. Maar wow, dat is absoluut niet hoe ik Duits prettig vind om te leren. Daarnaast merkte ik al gauw dat ik wat betreft grammatica lessen de stof nog wist van mijn middelbare schoolperiode. Ook realiseerde ik me dat de manier hoe Duits in het boek wordt gesproken ik die taal op die manier helemaal niet nodig ben. Het studieboek is heel formeel en ik ben Duits informeel nodig.
Duits wil ik spreken om met mijn vrienden te communiceren, wanneer ik op reis ben in het land en voor de rest ben ik het alleen nodig om boeken te lezen. Dus wat heb ik dan aan een studieboek? Echt helemaal niets! 

Hoe nu verder?
Haha, het was echt even omschakelen dat ik niet meer met een boek studeerde. Het voelt logisch aan, maar hé dat is ook niet hoe ik Engels heb geleerd. Maar anders dan bij Engels bracht ik Duits meteen in de praktijk. Woorden zoeken voor gesprekken met vrienden werkte goed. Daarnaast bestudeer ik ook de woordenlijsten van de app Memrise. Grammatica zit voor de soort gesprekken die ik voer wel goed, maar wat betreft woordenschat kan ik nog heel veel verbeteren. De app Memrise heeft woordenlijsten voor verschillende situaties en die ben ik aan het leren door de woorden op te schrijven in een notitieboek. Schrijven helpt mij om de stof beter te onthouden.
De combinatie praktijk, app en schrijven helpt mij het beste wat betreft het leren van de Duitse taal. 

Koreaans
Talk To Me in Korean (online platform en uitgever van boeken) is voor mij de uitkomst als het aankomt om Koreaans te leren. Ik begon met Become a Hangeul Master, studieboek voor beginners, waardoor ik binnen drie maanden in 2021 een basis van de Koreaanse taal heb geleerd.
Nadat ik het boek uit had ging ik verder naar het online platform. Elke les heeft een podcast en een uitgetypte les. Terwijl ik naar de podcast luister, schrijf ik mee met de les. Dat gaat met heel veel succes! Op die manier onthoud ik het enorm goed en het heeft heel veel voordelen voor mij dat de lessen absoluut niet saai zijn. De personen die de podcast hebben ingesproken hebben het op een speelse manier gedaan. Daarnaast herhalen ze altijd delen van voorgaande lessen waardoor je meteen eerdere lessen opnieuw bestudeert. 

Meer online
Duits leer ik voornamelijk offline, maar Koreaans leer ik juist online. Natuurlijk heb ik nog steeds papier en pen erbij, maar nadat ik mijn eerste studieboek uit had gaat mijn voorkeur uit naar de online lessen. Ook anders dan bij Duits is dat ik de Koreaanse taal leer door te shadowen. Door middel van kijken van K-drama’s en YouTube filmpjes onthoud ik de geleerde grammatica lessen veel beter, omdat ik de lessen terug hoor in de tot me genomen media. 

Elke taal leer ik anders
Als ik naar mijn eigen manier van studie kijk, dan is het heel duidelijk dat ik geen enkele taal hetzelfde leer. Per taal ben ik andere dingen nodig. Duits leer ik voor mijn vrienden en voor werk en Koreaans is helemaal voor mijn eigen plezier. Dus het is eigenlijk niet gek dat ik voor elke taal een andere manier van studeren nodig ben.
Ik ben nu al benieuwd hoe ik Italiaans het beste leer… maar dat zullen we waarschijnlijk snel genoeg zien!

Hoe leer jij een taal het beste? Of heb je net als ik per taal een andere manier van studeren? 

Liefs,

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.