5 (vegan) kookboeken om te geven

Gepost op December 8 2023 door Katja in Boeken / 0 Comments

Wil je een receptenboek geven, maar zie je door de bomen het bos niet meer? In deze blog bespreek ik een aantal van mijn favorieten van dit jaar!

Funky Vegan Bakboek – Emma Herngreen
Emma Herngreen heeft twee passies: bakken en vinyl verzamelen. Ze is een echte zoetekauw en houdt van zondig lekkere taarten, cakes, toetjes en verwenkoffies, maar dan alleen met plantaardige ingrediënten. Emma laat in het Funky vegan bakboek zien dat je, ook als je veganistisch wilt eten, heerlijk kunt genieten van allerlei baksels, zonder dat het ook nog raw of suikervrij moet zijn.
Elk hoofdstuk is gebaseerd op een specifieke muzikale stemming. Singing the blues bevat troostvoer als breakup brownies en comfort caramels. Voor een Poppy mood zijn er roze koeken en sugar bunny worteltaart. Find your soul geeft recepten voor de weg naar je hart met witte chocolademousse, een red velvet taart en een kersenkruimeltaart. En ook het hartige genot vergeet Emma niet met Spice it up with a little funk: knoflookbroodjes, miniquiches en “kaas’balletjes. Elk hoofdstuk begint met een korte playlist om te draaien tijdens het bakken of het genieten.

Oldie but goldie! Dit vegan bakboek is al even uit, maar ik grijp er nog met regelmaat naar. Met name voor de koekjes, maar er zitten ook een aantal recepten in van Britse snacks die ik graag at toen ik nog in Engeland woonde. 
Dit bakboek kan ik iedereen aanraden die bewust wil eten maar dan wel met suiker en boter. Ik denk dat met name de beginnende bakkers opgelucht hun hart kunnen ophalen. De recepten in dit boek vereisen geen moeilijke boodschappenlijsten waarvoor je weet ik veel waar naartoe moet reizen. De muziek is een mooie persoonlijke toevoeging met playlists die zeker vaker bij mij aangaan tijdens het bakken. En de eindresultaten… smaken heerlijk!

The Korean Vegan Cookbook – Joanne Lee Molinaro
As Joanne reveals, she’s often asked, “How can you be vegan and Korean?” Korean cooking is, after all, synonymous with fish sauce and barbecue. And although grilled meat is indeed prevalent in some Korean food, the ingredients that filled out bapsangs on Joanne’s table growing up–doenjang (fermented soybean paste), gochujang (chili sauce), dashima (seaweed), and more–are fully plant-based, unbelievably flavorful, and totally Korean. Some of the recipes come straight from her childhood: Jjajangmyun, the rich Korean-Chinese black bean noodles she ate on birthdays, or the humble Gamja Guk, a potato-and-leek soup her father makes. Some pay homage: Chocolate Sweet Potato Cake is an ode to the two foods that saved her mother’s life after she fled North Korea.
The Korean Vegan Cookbook is a rich portrait of the immigrant experience with life lessons that are universal. It celebrates how deeply food and the ones we love shape our identity.

Het vorige receptenboek had iets met muziek, maar dit kookboek staat vol met storytelling. Ik kan het je zeker aanraden om de auteur op Instagram te volgen waar ze verhalen vertellen en eten combineert tot prachtige content. Het boek is zeer passend vormgegeven, staat vol verhalen en de recepten zijn goed te volgen. Ben je dol op de Koreaanse keuken? Dan mag dit kookboek niet in je collectie ontbreken!

Veganissima – Luna Trapani
Na het succes van haar eerste twee boeken, Veganista en Vegetalia, presenteert chef en restauranteigenaar Luna Trapani nu authentieke gerechten uit Italiës regionale keukens met een vegan twist.
Veganissima bevat 75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met telkens 25 regionale, plantaardige gerechten. Van pasta uit Genua met pesto en Romeinse rijstballetjes tot de beroemde pizza napoletana. De kleurrijke antipasti, primi, secondi en dolci laten de veelzijdigheid van de vegan Italiaanse keuken zien.

De Italiaanse keuken is mijn favoriet! Bonus dus dat dit kookboek vol vegan recepten uit verschillende streken van Italië staat. Als er één ding fantastisch gedaan is in dit kookboek, dan is het wel de hoeveelheid zorg die de vormgever en de redactie in dit boek hebben gestopt! Wauw, echt wauw. 
De recepten zijn goed te volgen en alle extra tips die de auteur geeft, zijn zeer praktisch en handig. Ook vind ik dat ze slim is geweest met de recepten. Er zit een goede afwisseling tussen recepten die je kan maken in de winter of zomer en de seizoenen er tussenin. Zo zet je dit kookboek niet na een seizoen weg, maar blijf je het boek het hele jaar rond gebruiken. Daarnaast, alsof dit alles niet genoeg is, is er een balans tussen hoofd-, zij- en nagerechten. Je blijft dus maar smullen!

Het vegan bakboek – Kirsten Ripken
Vegan bakken is makkelijker dan je denkt. In dit boek laat Kirsten Ripken zien hoe je de lekkerste vegan baksels op tafel kunt zetten. Van zanddeegkoekjes en citroencake tot zuurdesembrood, taarten en croissants. Alles in dit boek is helemaal plantaardig! Op een duidelijke manier wordt uitgelegd hoe ook jij met heel normale ingrediënten vegan kunt bakken. Ook geeft Kirsten een kijkje in haar leven aan het strand van Callantsoog, waar ze woont samen met haar vriend, zoontje en hond. Een plek waar het tempo even omlaaggaat.
Kirsten vertelt over wat slow living voor haar betekent en hoe je dit ook kan ervaren door rustig de tijd te nemen om lekker te bakken. In Het vegan bakboek vind je naast ruim 70 vegan bakrecepten ook praktische tips om zelf het lekkerste brood te bakken, handige lijstjes met wat er niet mag ontbreken in je voorraadkast en duurzame tips voor in de keuken.

Wil je de tijd nemen tijdens bakken? Wil je een bakboek dat zowel zoet, hartig als brood recepten bevat? En een uitgebreid stappenplan voor het maken van bepaalde gerechten? Hoe specifiek dit alles ook klinkt, dit is exact dat bakboek! Iets wat ik ook heel tof vind, wellicht is dit een zeer persoonlijke noot, maar de auteur inspireerde me bij het maken van verschillende recepten. Ik volgde namelijk niet elk recept tot de letter, omdat ik iets niet in huis had of voorkeur had voor een andere smaak. Maar veel van haar recepten lenen zich er enorm toe om ook andere dingen te proberen. Daarnaast ben ik de auteur dankbaar voor het delen van verschillende technieken wat betreft werken met deeg. Mijn vaardigheden zijn na het lezen van dit bakboek er enorm op vooruitgegaan.

Lekker Italië
Til je gastronomische ervaring in Italië naar een hoger niveau, en ontdek de heerlijke verscheidenheid en unieke identiteit van de Italiaanse keuken. Elk aspect van de lokale eet- en drinkcultuur komt aan bod: van regionale specialiteiten tot restaurantetiquette en handige zinnetjes.
In deze culinaire gids bundelt Lonely Planet opnieuw deskundig inzicht, praktische tips en onvergetelijke topbestemmingen.

Wil je meer weten over de keuken van een land? Lonely Planet heeft een food-reeks en nee, dit is geen kook- of baboek. Of een reisgids vol met restaurants die je moet uitproberen, en dus voor je het weet al achterhaald zijn. Maar een gids vol tips over verschillende soorten eten van een land en waar je het kan vinden. Een gids die regionale keukens bespreekt, maar ook ingaat op de geschiedenis van bepaalde gerechten en producten. De food-reeks geeft meteen een beeld wat je kan verwachten van de eetcultuur, misschien ontdek je wel welke regionale keuken je het beste past en kan jij je reisplannen daar op aanpassen. Reizen is leuk, van musea bezoeken tot andere historische plekken, maar het eten vind ik net zo belangrijk wanneer ik op reis ben.
Als je net als ik meer wilt leren over de Italiaanse keuken en de cultuur, dan kan ik je deze gids zeker aanraden. Daarnaast pik je hier en daar ook nog Italiaans op door de handige woordenlijstjes en voorbeeldzinnen die in deze gids staan.

Welk receptenboek ga jij (jezelf) cadeau geven?

Liefs,

Tags: , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.