De 5de golf – Rick Yancey

Posted on February 3 2016 by Katja in Boeken / 2 Comments

 

Titel: De 5de golf

Auteur: Rick Yancey

Verschenen: september 2013

Pagina’s: 412

Uitgever: A. W. Bruna

Waardering: 8/10

Soms denk ik dat ik de laatste mens op aarde ben. Dat betekent dat ik de enige mens in het universum ben. Dat is onzin, ik weet het. Ze kunnen niet iedereen gedood hebben nog niet.

De eerste golf: alle elektriciteit valt uit
De tweede golf: een enorme tsunami
De derde golf: een afschuwelijke epidemie
De vierde golf: achterdocht wie kun je nog vertrouwen?
De vijfde golf

De zestienjarige Cassie heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam van vijf is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. Op de vlucht voor de buitenaardse wezens, wil Cassie koste wat kost Sam redden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen.

Voordat ik naar de voorpremière van The 5th Wave ging moest en zou ik eerst het boek lezen. Ik baal namelijk heel erg dat ik niet hetzelfde heb gedaan met Twilight en The Maze Runner. Gelukkig vloog ik door de meer dan 400 bladzijdes telende boek.

Ik vond de gedachten achter de aanvallen bijna angstaanjagend, dit wordt op een erg sterke manier beschreven. Een karakter zoals Cassie weet mij altijd op te vrolijken. Ik ben nou eenmaal dol op sterke heldinnen in YA boeken (eigenlijk in elk boek, maar met name bij YA). Cassie vond ik een erg sterk personage haar drang om te overleven kon ik gewoon voelen tijdens het lezen. Ik kreeg zelf bijna het gevoel dat ik werd opgejaagd. Dat zegt wel iets over hoe ik in het boek zat.

Toch blijft het verhaal redelijk oppervlakkig. Het gaat niet heel diep in op het emotionele aspect. Halverwege het verhaal begon ik bijna een ander perspectief, van waaruit het verhaal ook wordt vertelt, leuker te vinden. Ja, Ben Parish is ook een favoriet nu. (Trouwens ook in de film, maar daar kom ik later op terug!)

Misschien is het verhaal oppervlakkig, maar de humor. Ik moest meerdere malen hardop lachen tijdens het lezen van het boek. Niet iets wat je meteen zou verwachten van zo’n boek. Maar de humor vond ik werkelijk fantastisch. Het komt steeds precies op het juiste moment net als de spanningsopbouw. Het horrorgehalte in dit boek is best hoog en ik vond het heerlijk. Het gaf de perfecte setting voor het verhaal.

De 5de golf is een rauw YA verhaal met humor en een sterke heldin.

Heb jij De 5de golf al gelezen? Zo ja, wat vond jij ervan?

Liefs,

header31-860x280

Tags:


2 responses to “De 5de golf – Rick Yancey

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.