Hoe plan je doelen in?

Gepost op 1 december 2022 door Katja in Bucket List, persoonlijk / 0 Comments

Voor elk jaar maak ik een korte versie van mijn bucket list en voor elke maand maak ik een doelenlijst. En dit is hoe ik het doe!

Als je me al lang volgt dan weet je dat ik voor elk jaar een bucket list maak die meestal (maar niet altijd!) te maken heeft met mijn algemene bucket list. Daarnaast heb ik lange en korte termijn plannen. Een combinatie van mijn bucket list en plannen vormen mijn 3 tot 5 doelen die ik elke maand opschrijf in mijn bullet journal. Het zijn meestal kleine stapjes om uiteindelijk dingen te kunnen behalen op mijn bucket list of een van mijn plannen.
Maar hoe maak ik hier onderscheid in? In de rest van de blog beschrijf ik hoe ik dit doe, maar weet dat dit een manier is hoe het voor mij het beste werkt. Het hoeft helemaal niet voor jou te werken. Dus kijk vooral hoe jij mijn manier eigen maakt of misschien heb je een manier die voor jou beter werkt, deze blog is puur ter inspiratie. 

Bucket list algemeen
Ik heb een algemene lijst die ik eens in de tijd (om de paar jaar) aanpas. Hier kan echt van alles opstaan. Dingen die ik graag in mijn leven wil doen, maar meestal geen haast hebben. Sommige dingen zijn misschien niet erg haalbaar of gaat heel lang duren om het te bereiken, maar dat is oké. Voor mij gaat het er niet om of ik een doel daadwerkelijk haal. Ik vind het vele malen belangrijker dat ik het naar mijn zin heb onderweg om die punten op de bucket list te halen. 

Bucket list jaarlijks
Elk jaar maak ik een bucket list die regelrecht van mijn bucket list komt of te maken heeft met andere dromen of plannen. De lijst telt over het algemeen 5 punten en heeft vaak te maken met reizen, werkgerelateerde doelen of zoals de laatste jaren met mijn taalstudies. 

Lange termijn plannen
Ik denk dat ik dit een keer in de 2 jaar herschrijf? De laatste jaren (door covid) zijn een deel van de plannen ongewijzigd gebleven, omdat ik ze niet zoals eerder in een bepaalde tijd kon uitvoeren. Maar goed, deze plannen duren over het algemeen langer dan een jaar tot ongeveer 5 jaar om ze volledig uit te kunnen voeren. 

Korte termijn plannen
Meestal lijken de korte termijn doelen heel veel op punten die op mijn jaarlijkse bucket list staan. Wat natuurlijk niet gek is, want de korte termijn plannen zijn eigenlijk de tussenstapjes voor mijn bucket list en lange termijn plannen.
Over het algemeen zijn mijn korte termijn plannen voor binnen een jaar en hooguit twee jaar. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik niet alles te strak plan, want genieten van het nu en andere leuke dingen die op mijn pad komen vind ik ook bij het leven horen. 

Maandelijkse doelen
Elke maand schrijf ik 3 tot 5 doelen in mijn bullet journal die ik graag die maand zou willen halen. Het is een combinatie van stappen in mijn plannen, bucket list of beiden. Maar het bevat ook doelen die soms heel simpel zijn in vergelijking met al die plannen. Het gaat dan om dingen die ik mijn dagelijks routine wil aanscherpen, zoals meer lezen of meer blogs plaatsen, etc. 

Toekomst
Dit is hoe ik het prettig vind om met mijn doelen bezig te zijn, maar ik ben ook eerlijk tegen mezelf. Soms gaat het niet en dat is ook oké. Dit jaar was bijvoorbeeld een moeilijk jaar en toen covid net begon kon ik natuurlijk al mijn reisplannen niet meer door laten gaan. Of er gebeurt iets super spontaans zoals toen ik een aantal jaar geleden in een museum ging werken. Dat was absoluut niet gepland! Ik regeerde voor de lol op de vacature, wel met de gedachten dat het me leuk leek om ooit in een museum te werken, maar ik had absoluut geen verwachtingen. 
Wellicht kan je merken dat ik ondanks een vrij chille houding tegenover mijn doelen er ook van houd om bepaalde dingen aan te scherpen als ik denk dat het beter kan. Zo ben ik van plan om voor 2023 een roadmap te maken (ben al bezig, geen zorgen het is geen last minute project!). Al mijn bucket list punten, plannen en doelen wil ik in kaart gaan brengen om uiteindelijk nog doelgerichter bezig te kunnen gaan met mijn dromen. 

Hoe plan jij jouw doelen? 

Liefs,

Tags: ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.