Laat je niet tegenhouden

Gepost op January 27 2018 door Katja in Schrijfsels / 0 Comments

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Maar waarom het nieuwe jaar pas als een nieuw begin zien? Wanneer je ook elke dag als een nieuw begin kan zien of elk uur?

Toen ik 16 was wilde ik dolgraag mijn MBO opleiding in twee jaar doen in plaats van drie. Maar volgens de regels zou dit alleen mogelijk zijn als ik 18 was. Regels zijn ervoor om dingen vast te kunnen leggen, om mensen in paden te kunnen laten leiden Γ©n regels zijn er om veranderd te worden. Wie zegt dat een regel in beton gegoten is? Kom met een actie plan! Dat is wat ik deed. Ik sprak met mijn docenten en op de vergadering spraken zij voor mij met de decaan en de opleidingsmanager. Ik werd toegelaten om de opleiding in een twee jarig traject te volgen, doordat ik het aan durfde om de regels te veranderen.

Laat je daarom zelfs niet tegenhouden door regels. Want regels zijn er om veranderd te worden op zijn tijd. En waarom zou jij niet degene zijn die de regels verandert? Geloof me, ik vond het eng om tegen de regels in te gaan en mijn zin door te drijven. Maar ik ben ook iemand die weet wat ze wilt. Daar ging ik voor. De reden dat ik toch tegen de regels inging? Omdat ik het nog enger vind om een van mijn dromen niet uit te laten komen. Het is goed om op te komen voor jezelf.

Hoe verander je de regels? In het begin is het vrij eenzaam. Je lijkt alleen te zijn met je mening. En als je een groep van mensen om je heen wilt verzamelen, wie vertrouw je genoeg? Wie wil jou helpen uit goede wil, zodat je niet wordt gebruikt door de persoon om vervolgens weer alleen te zijn? Ik koos voor mijn mentor, daarna sprak ik een paar van mijn favoriete docenten en vervolgens ben ik in gesprek gegaan met de opleidingsmanager. Het verzamelen van mensen om je heen kost enorm veel tijd. Maar is ook enorm belangrijk om vooruit te komen. Je bent namelijk niets meer tegenwoordig zonder een kruiwagen/netwerk. Na het verzamelen van de groep was het tijd om de groep mensen te overtuigen en ze te laten praten voor mij tijdens de vergadering. Het was een hele tijdrovende klus, maar na een half jaar lukte het me. Het was pittig en toch ben ik onwijs blij met alle tijd die ik erin heb gestoken.

Dag in en dag uit worden we in een hokje geplaatst. We worden tegengehouden zonder dat we het zelf vaak door hebben. Een leeftijdsgrens hier, je niet veilig voelen of iets anders wat je tegenhoudt. En waarom zou je het niet veranderen? Ja, het is tijdrovend. En ja, misschien heb je op ten duur er geen last meer van, dus waarom de regels veranderen? Maar toch zeg ik: gebruik je stem. Je bent sterker dan je denkt. Je bent slimmer dan je denkt. Er zijn meer mensen die net zo denken als jij dan je denkt.

Wat er ook is: laat je niet tegenhouden om je dromen na te kunnen jagen. Ga voor je dromen. Hoe tijdrovend, energieverspilling het in het begin lijkt. Het is het waard, want ook jij hebt een stem.

Durf jij de regels te veranderen?Β Β 

Liefs,

Tags:


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.