Language Tag | Duits, Koreaans, Italiaans

Posted on November 17 2022 by Katja in Uncategorized / 0 Comments

Welke taal zou ik nog willen leren? Heb ik een favoriete taal? Je leest het in deze blogpost!

1) Welke taal beschouw je als je moedertaal?
Nederlands. Maar als we het zien als een eerste taal in gebruik, dan ben ik heel benieuwd of ik in de toekomst nog Nederlands ga zeggen. Engels begint steeds belangrijker voor mijn werk te worden. Inmiddels gebruik ik de taal ook al veel voor mijn privéleven. In de loop der jaren zal het me niets verbazen als mijn eerste taal een geheel andere taal zal zijn, dat zou Engels of Duits kunnen zijn. Het zal afhankelijk zijn waar ik ga wonen en welke taal mijn partner spreekt.

2) Wat was je eerste ervaring met het leren van een taal?
De taal die ik na het Nederlands leerde is… Duits! Ik ben opgegroeid naast de grens en ging regelmatig met mijn moeder daar boodschappen. Ik kan me nog goed herinneren dat ze me een kinderrijmpje leerde. Zover ik weet waren mijn eerste Duitse woorden dat rijmpje waardoor ik in het Duits leerde tellen. Ik was toen denk ik 3 of 4? Ik denk dat ik het leuk vond, maar het voelde tegelijkertijd ook heel normaal aan. Mijn ouders spreken de taal, ze hebben Duitse vrienden en mijn eerste vakantie was zelfs naar Duitsland toen ik 2 jaar oud was. Dus het voelde heel natuurlijk aan dat ik de taal ook leerde.

3) Welke talen heb je gestudeerd en waarom ben je ermee begonnen?
Engels: middelbare school, maar ik had altijd veel interesse om de taal te leren, want van kleins af aan wist ik dat ik ooit in het buitenland wilde gaan werken. Niet dat het me soepel afging… Ik faalde vaak. Inmiddels kan ik bijna zeggen dat ik tweetalig ben. Kwa grammatica kan er nog wel het een en andere aan verbeterd worden. Wel denk en droom ik al in de taal en lees ik zonder problemen een filosofieboek in het Engels. Daarnaast werk ik veel in die taal. Ik denk dat jonge Katja erg trots op me zou zijn wat ik binnen de taal heb bereikt en dat het een van de voertalen is waar ik in werk. 

Duits: van huis uit en middelbare school, dat ging ook niet soepel. Geen enkele taal behalve Nederlands ging soepel bij mij. Ik begon de taal zelfs te haten doordat ik geen leuke docent voor deze klas had. Ik begreep niets van de taal en de docent hielp alles behalve.
Vervolgens leerde ik de taal toen ik op mijn 17de voor een zomer in Duitsland woonde voor mijn werk. Ik pikte de taal op zonder moeite. Echter, zakte de taal al snel weg nadat ik weer terugging naar Nederland. Op mijn 22ste had ik de taal opnieuw nodig voor mijn werk en leerde ik met name schrijven in het Duits. Toen mijn tijd bij dat bedrijf ophield zakte de taal weer weg. Op mijn 24ste deed ik een nieuwe poging om de taal te leren, maar ik liep vast toen de lesstof zelf me niet interesseerde. Vorig jaar, op mijn 25ste, deed ik een nieuwe poging en had ik weer als beweegreden werk en omdat ik tijdelijk naar Berlijn verhuisde. Doordat ik tevens in Duitsland woonde pikte ik de taal snel op en inmiddels zit ik behoorlijk hoog kwa Duits niveau. Ik denk dat het meeste al rond de C1 ligt als het gaat om passieve kennis en actieve kennis ligt tussen B1 en B2 in.

Frans: middelbare school, en nee deze taal ging me ook niet soepel af. Maar ik heb het nooit veel nodig gehad. Andere talen hadden altijd mijn voorkeur. Ik spreek het precies genoeg om me te kunnen redden in Frankrijk en daar ben ik helemaal tevreden mee.

Koreaans: als klein meisje was ik geïntrigeerd door China en het leek me altijd leuk om ooit Chinees te gaan leren. Tijden zijn veranderd en voor een deel ook mijn interesses. Chinees is voor mij geen logische taal meer om te leren, maar daarentegen Koreaans juist wel! Met mijn liefde voor K-pop, K-drama’s en webtoons is het geen gekke stap om Koreaans te gaan leren. Ik merkte namelijk dat ik de taal onwijs snel begon op te pakken door alleen die drie dingen dagelijks te bekijken en te beluisteren. En toen dacht ik: waarom zou ik de taal dan niet leren? Ik ben dol op leren en ik vind het een verrijking voor iedereen als persoon om een nieuwe taal te leren en daarmee ook de bijbehorende culturen te ontdekken.

4) Hoe beïnvloedt jouw persoonlijkheid hoe je talen leert?
Dat mijn persoonlijkheid een grote rol speelt bij hoe ik een taal leer, had ik graag eerder willen weten. Omdat ik als persoon erg praktisch ben ingesteld, leer ik op die manier ook veel liever. Zo werkt het voor mij goed om voor langere tijd in het land van herkomst van de taal te zijn. Daarnaast ben ik dol op storytelling en cultuur. Vanuit die twee liefdes leer ik ook graag. Het kijken van tv-shows in die taal met ook die taal als ondertiteling, werkt bij mij heel goed om een taal te leren. Door me in te lezen over het land en de cultuur waar de taal vandaan komt, merk ik ook dat ik de taal sneller oppak.

5) Leer je talen liever klassikaal of individueel?
Door bovenstaande antwoord denk ik dat je wel kan raden dat ik het liefst individueel leer. Zelfstudie lijkt bij mij het beste te werken. En niet te vergeten leer ik de taal ook dankzij de hulp van mijn (Duitse) vrienden, dus ik doe het niet altijd alleen.

6) Wat zijn je favoriete leermiddelen voor talen leren?
Dat is bij elke taal heel verschillend, maar tv-shows met ondertiteling die beide in de taal zijn die ik wil leren, is een zeer effectieve methode bij mij. Tevens is deze methode mijn favoriet omdat storytelling en cultuur aanbod komt.
Met Koreaans merk ik dat ik het ook erg leuk en fijn vind om naar de podcast(achtige) lessen te luisteren van Talk To Me in Korean.

7) Hoeveel tijd besteed je actief aan het leren per dag/week?
Dit is afhankelijk hoe druk ik het heb met werk en/of ik veel buiten de deur ben, maar gemiddeld denk ik zo’n 5 tot 10 uur per week verspreid over de week. Dit is ook inclusief passief leren. Vorige jaar had ik meer tijd en besteedde ik dezelfde hoeveelheid tijd alleen aan actief leren. Mijn plan is om in 2023 weer meer tijd voor talen in te plannen tijdens mijn dagelijkse bezigheden.

8) Wat zijn jouw doelstellingen voor het leren van talen op korte en lange termijn?
Duits: op de korte termijn wil ik op B2 level gesprekken kunnen voeren en op C1 niveau kunnen lezen. Op de lange termijn zou ik graag C1 level halen in alle vaardigheden. 

Koreaans: bij het leren van Koreaans heb ik eigenlijk geen plannen. Of in ieder geval niet op de korte termijn. Voor het einde van volgend jaar zou ik graag op level 3 willen zitten (bij Koreaans heb je geen A1 of C2, het kent zijn eigen systeem).

9) Wat is je favoriete taal?
Dat is geheel afhankelijk op welk gebied. Ik schrijf het allerliefst in Nederlands, maar ik vind mijn stem mooier wanneer ik Engels of Duits praat. Koreaanse tv-series vind ik leuker en hoe meer ik over de taal leer, hoe logischer ik die taal vind. Ik heb geen eenduidig antwoord, maar ik denk dat mijn antwoord juist laat zien hoe dol ik ben op talen!

10) Wat is de volgende taal die je wilt leren?
Italiaans. Frans zou logischer zijn, omdat ik al een basis heb, maar een vriendin van mij is Italiaans en ik zou graag met haar over filosofie willen praten in haar moedertaal. We hebben elkaar jaren geleden leren kennen door gemeenschappelijk hobbies en toen kwamen we erachter dat we beiden toentertijd filosofie studeerden.
Daarnaast heb ik interesse om Chinees, Japans en Arabisch op te gaan pakken, omdat ik het leuk vind maar ook vanwege plannen voor de toekomst.
Dit antwoord is wellicht all over the place, maar het past bij wie ik ben en mijn levensstijl.

11) Welk advies kun je geven aan nieuwe taalleerders?
Doe je eigen ding! Werkt het schoolse systeem niet voor je? Dat is helemaal prima. Tegenwoordig zijn er vele manier om een taal te leren, dus laat je niet ontmoedigen als je op school lage cijfers haalt/haalde voor talen. Voor Engels haalde ik meestal onvoldoendes en voor Duits was het ook niet heel veel anders. Inmiddels werk ik dagelijks in die talen en heb ik er heel veel lol in. Tegenwoordig vind ik talen zo leuk dat ik Koreaans leer en in de toekomst nog meer talen wil leren.

Welke taal wil jij nog leren?

Liefs,

Felicia Follum, YouTuber, is de bedenker van de Language Tag.
Foto: Canva, Bewerking: That Blonde Woman

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.