Maresi – Marie Turtschaninoff

Posted on July 24 2016 by Katja in Boeken / 0 Comments

Maresi: Kronieken van het Rode Klooster

Titel: Maresi

Auteur: Marie Turtschaninoff

Verschenen: juli 2016

Pagina’s: 180

Uitgever: Clavis

Waardering: 9/10

Ik wil Uitgeverij Clavis bedanken voor het sturen van een recensie-exemplaar.

Mijn naam is Maresi Enresdotter. Ik teken mijn herinneringen op nu alles mij nog helder voor de geest staat. Er is nog niet veel tijd verstreken, één lente slechts. Ook wat ik het liefste zou vergeten, ligt me nog vers in het geheugen. De geur van bloed. Het geluid van krakende botten.

Maresi is novice in het Rode Klooster op het eiland Menos, een plaats waar mannen niet mogen komen. Net als vele andere meisjes is ze gevlucht voor honger, vervolging en onderdrukking. In het Klooster heeft ze een nieuw thuis gevonden, waar ze ontdekt waar haar hart ligt: bij kennis en boeken.
Op een lentemorgen komt een jong meisje aan op het eiland: Jai. Ze is op de vlucht voor haar vader. In haar kielzog brengt ze gevaar en verschrikking mee. Iedereen in het Klooster wordt op de proef gesteld, maar niemand meer dan Maresi.

Het is een verhaal van zusterschap, vriendelijkheid en de moed om voor en tegen je lot te vechten. In veel opzichten is de beeldspraak van dit verhaal bekend en traditioneel de magie van de abdij is vertegenwoordigd in de maagd, moeder, de oude vrouw, maar Turtschaninoff’s stem in deze klassieker is doordrenkt met haar eigen gevoel van verwondering en fantasie.

Het boek las als een geschiedenis les van mijn favoriete docent. Voor de meesten is dit misschien geen goed compliment voor een boek, maar voor mij wel. Er wordt heel veel verteld over de geschiedenis van het verhaal, hoe alles in elkaar zit en waar het eiland voor staat. Tegelijkertijd werd er ook echt een verhaal verteld.

Het verhaal is heel rustig opgebouwd zelfs wanneer het verhaal spannend wordt kreeg ik niet het beklemmende gevoel. Jammer? Nee, ik vond van niet, omdat het verhaal daardoor dicht bij de verteller van het verhaal blijft. Misschien ook daardoor wat platter zoals een geschiedenisles.

Maresi staat vol met prachtige zinnen die ik stuk voor stuk minstens 10 keer las voor ik verder ging lezen. Het is zo’n boek die je nog een keer en nog een keer wilt lezen puur en alleen om de mooie zinnen en de fantastische schrijfstijl die ik ook zo graag zou willen hebben. Al is het alleen zodat mijn recensie daardoor een stuk beter is, zodat veel meer mensen het boek daadwerkelijk gaan oppakken om te lezen.

Tijdens het lezen dacht ik soms aan de boeken van Salla Simukka. Niet zo zeer om de sfeer van de boeken, maar als het gaat om het feminisme die sterk naar voren komt en de schrijfstijl.

Het is een prachtig tijdloos verhaal met zinnen die je wilt onthouden! Ik kan niet wachten tot de volgende 2 delen worden vertaald.

Ga jij Maresi lezen?  

Liefs,

header31-860x280

Tags: , , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.