Mijn leven als hybride student

Posted on November 28 2015 by Katja in persoonlijk / 7 Comments

School

Hoe is het om te leven als een deeltijd student? Zeker veel vrije tijd? O, dus dan kan je naast je studie werken? Zo jij hebt dus wel wat geld. In ieder geval heb je straks aan het einde van het lied geen schulden. Denk je dat het echt zo in elkaar zit? Dacht het niet! Lees hier de waarheid van een hybride student.

Om te beginnen. Wat houdt een hybride student eigenlijk in? Het woord hybride betekent een nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken. Yup en zo ziet ook meteen mijn leven eruit.

Waarom heb jij geen baan, zoals bijvoorbeeld werken bij de Mac Donalds of ergens anders? Een baan die tenminste verdiend? Deze vraag slingerde één van mijn huisgenoten naar mijn hoofd een tijdje terug. Ik moest lachen. Het was niet de eerste keer dat ik deze vraag had gehoord. Integendeel deze vraag wordt mij heel vaak gesteld. Ik loop een werkervaringsstage bij Uitgeverij Kok. dat houdt in dat ik daar stage loop voor werkervaring en niet voor school. De reden dat ik hiervoor heb gekozen is dat ik in tegenstelling bij de Mac Donalds iets leer waar ik de rest van mijn leven iets aan heb.

Wanneer ik dan afgestudeerd ben heb ik meteen al een goed CV opgebouwd. Werken bij een Mac Donalds of ergens anders helpt mij alleen voor de korte termijn. Ja, ik zou dan meer geld hebben in de maand, zodat ik meer leuke dingen kan doen. Maar dat vind ik totaal niet belangrijk. Dat komt later wel. Wat ik nu belangrijk vind is dat ik aan mijn toekomst werk.

Naast mijn 36 uur stage ga ik deeltijd naar school. Met andere woorden elke dinsdagavond van 18:00 tot 21:30 (soms zelfs later) zit ik in de collegebanken nadat ik een dag stage heb gelopen. De weekenden probeer ik vaak zoveel mogelijk vrij te houden voor vrienden, bloggen, events en andere dingen die mij bezighouden. Doordeweeks maak ik daarom mijn huiswerk voor school. En soms ontkom ik er niet aan en dan heb ik op de zaterdagochtend school, daarna begint mijn weekend pas echt.

Maar waarom heb ik het mijzelf zo moeilijk gemaakt? Ik had voltijd kunnen studeren. Ik ben één van de weinige studenten die nog recht heeft op studiefinanciering waardoor ik alles heel makkelijk had kunnen betalen, dus waarom heb ik besloten om niet die route te volgen? Heel simpel. Ik haat het om naar school te gaan, maar ik ben dol op leren.

Dus nee. Het leven van een hybride student is niet simpel. Niet wanneer je een toekomst op wilt bouwen. Het is niet even een diploma halen naast een fulltime baan. Het is keihard werken. Elke dag. Of nou ja werken… Het voelt niet als werken voor mij. Juist omdat ik elke dag mijn passie uitvoer. Ik verspreid mijn boekenliefde door elke mailtje die ik stuur naar een persrelatie, een boek die ik op de post doe of de social media van de uitgeverij. Dat is de reden waarom ik zo’n druk leven volhoud. Ik doe iets waar ik dol op ben.

Zodra ik mijn bed uitstap is het eerste wat ik zie een boek liggend op mijn nachtkastje, dit is tevens het laatste wat ik zie wanneer ik mijn licht uitknip in de avond. Zal ik het ooit zat worden al die boeken om mij heen? Van studieboeken tot de boeken die we op de uitgeverij uitgeven tot het boek die ik lees voor het slapen gaan? NOOIT.

Het leven van een hybride student gaat niet over rozen. Maar het is het wel waard. Ik heb heel lang getwijfeld of ik wel wilde leven op deze manier en zelfs nu ik midden in dit hele verhaal zit denk ik nog wel eens: Waar ben ik aan begonnen?

Wanneer je op een andere manier wilt studeren dan je vrienden of hoe je ouders het eerder hebben gedaan. Dat is geen schande! Het zegt enorm veel over je karakter. Voor mij past het schoolse systeem niet. Ik ben meer iemand die iets moet doen.

Tijdens mijn tijd in Engeland eerder dit jaar had ik les van twee geweldige mentoren. Beide hebben mij heel erg geholpen om een keuze te maken. Eén van mijn mentors, tevens de directeur van het programma, heeft na zijn middelbareschooldiploma geen diploma meer gehaald. Hij had vele malen opnieuw geprobeerd maar elke keer zodra hij weer in die collegebanken zat begon het hem te vervelen. Hij had namelijk halverwege zijn twintigste al zo’n 4 bedrijven opgestart van in Australië tot in Frankrijk. Al die bedrijven waren succesvol, maar hij was niet gelukkig. Pas toen hij het programma begon, toen was hij succesvol en gelukkig.

Van deze mentor heb ik geleerd dat alles mogelijk is, zolang het je passie is kan het werkelijkheid worden. Heel lang dacht ik dat dit slechts een droom was, maar dat is het niet. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wanneer de ene weg doodloopt zijn er minstens nog 100 wegen te gaan.

Liefs,

header31-860x280

Tags:


7 responses to “Mijn leven als hybride student

  1. Passie is het belangrijkste. Ik heb natuurlijk ook een deeltijdopleiding gedaan.. en zie waar ik nu ben? Ben ik kei trots op!

  2. Wat een mooi artikel! Ik volg misschien ook een wat rare weg en vaak zijn die ‘apartere manieren’ de manieren waar je het hardste voor moet werken, maar aan de andere kant zijn dat ook de personen met de meeste passie!

  3. O Katja, is jouw state of mind toch altijd fijn om te lezen! Zelfs al die stomme vooroordelen waarover je het in het begin hebt, doen je niks. Wat fijn om te lezen toch weer! En weet je? Het is zelfs ook wel een beetje inspirerend. ^.^

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.