Mijn YALFest 2017 ervaring

Gepost op 26 april 2017 door Katja in Boeken, evenement / 1 Comment

Eén jaar. Een jaar lang keek ik uit naar de 2017 editie van YALFest! En nu is het zo’n gek idee dat het hele feest voorbij is. Gelukkig kan ik dankzij dit verslag mijn dag opnieuw beleven. Kijk je mee?

Jessica en ik verbleven tijdens het YALFest weekend in een B&B en daar hebben we geen spijt van gehad. Alles was super goed verzorgd en daarnaast was het maar een half uur rijden naar studio Aalsmeer waar het festival dit jaar plaats vond. Die ochtend kwamen we vroeg aan op plaats van bestemming. En dat was maar goed ook, want 5 minuten na onze aankomst waren er zo veel festivalgangers dat de rij tot buiten doorliep.

Om half 11 gingen de deuren officieel open. Er stond koffie, thee en een brownie klaar voor de liefhebbers. En je kon alvast een kijkje nemen bij de verschillende stands. Zelf liet ik een button maken door Ayla (stagiair bij Best of YA, wie ik mocht inwerken toen ik bij Best of YA de stagiair was).

Ik ben er ontzettend blij mee! Daarnaast is de button van stevig materiaal gemaakt. Na het button maken en koffie was het tijd om naar de theaterzaal te gaan, waar het hoofdprogramma zou plaatsvinden.

Maar eerst een selfie met lieve vriendinnen Ajita en Eline. <3

Bart Boonstra presenteerde net zoals voorgaande editie het podiumprogramma. Vorig jaar kreeg ik echter het podiumprogramma niet mee, aangezien ik toen als stagiair achter de schermen aan het rondvliegen was. Daarom vond ik het deze keer extra speciaal. Het was heel fijn dat ik nu onderuitgezakt in mijn stoel kon luisteren naar de Q&A met de auteurs.

Oké, nu deze dag voorbij is kan ik zeggen dat echt alles op YALFest leuk was, maar… als ik toch een favoriet moet noemen? Alle auteurs op het podium die samen de vragen beantwoorden en het oprecht leuk samen hadden, was toch wel een hoogtepunt van mijn dag! Bart had leuke vragen bedacht en de auteurs hadden de meest originele antwoorden. Zoals Lesley Livingston haar antwoord op hoe zij reageert op haat-reacties: ze dood dan een personage in één van haar nieuwe boeken.

Na het hoofdprogramma ging ik samen met Ajita lunchen (een overheerlijk speltbrood met brie, yum!). Na de lunch gingen we langs stands lopen, vervolgens sloten we aan in de signeerrij van Donna Freitas. Zelf had ik mijn boeken al eerder dat weekend laten signeren tijdens de persconferentie, maar ik vond het onwijs leuk om met Ajita (en Eline voegde zich toen bij ons) bij te kletsen. Na signeerrij 1 gingen we naar één van de stands voor…

een literaire tattoo van TUIG. Dit idee kregen we een paar dagen voor YALFest om met z’n drieën een (tijdelijke) tattoo te zetten gebaseerd op het boek Simon VS. de rest van de wereld uitgegeven door Blossom Books. Het werd het oreo koekje van de Nederlandse cover plus de naam van het boekpersonage waar wij het meest op lijken. De mijne is Leah!

Wowie, voor we het wisten was het al half drie geweest en moesten we ons haasten naar onze masterclass. Eline had een andere masterclass dan Ajita en ik. Wij gingen samen naar ‘debuteren’, deze presentatie werd gegeven door Willem Bisseling, een literair agent. Na de masterclass hoorde ik van sommige mensen dat hun dromen zijn ingegooid door Willem. Hij was namelijk keihard over zijn vak en hoe het nou allemaal werkt om literair agent te zijn. Van de 1000 manuscripten die hij binnenkrijgt wordt nog geen één uitgegeven. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen dit aantal behoorlijk weinig is en dat de presentatie ietwat negatief was. Persoonlijk vond ik dat Willem het juist echt heel aardig overbracht, want eenmaal in het vak zelf gaat het veel harder. Dit heb ik namelijk mogen aanschouwen toen ik stagiair was op de redactie van Best of YA. In die tijd heb ik ook veel mailtjes mogen sturen om mensen te teleurstellen dat hun manuscript niet zou worden uitgegeven (in ieder geval niet bij ons).

In de lounge waar het avondprogramma werd gehouden met Sanne, Eline en ik

Na de masterclass gingen Ajita en ik opnieuw in de rij staan voor een signeersessie en dit keer bij David Arnold. Aan hem lieten we ook onze tattoos zien, waarvan hij vervolgens een foto maakte om te appen naar Becky (Ja, de auteur van Simon VS. de rest van de wereld!).

Voor we het wisten was het tijd voor het avondprogramma. Maar eerste even eten, een chique jurk aandoen en make-up bijwerken.

Het avondprogramma had een chille sfeer die ik niet had willen missen. Het was zo tof om samen met booknerds te kletsen en te dansen terwijl de muziek aanstaat. En o, te kletsen met auteurs die door de zaal rondliepen. Voor wie erbij was tijdens het avondprogramma. In een korte Q&A met de auteurs toen noemde Donna dat ze met één van de lezers had gepraat over Decarte (filosoof). Yup, dat was met mij! Donna en ik hebben elkaar leren kennen tijdens de persconferentie, maar op YALFest hadden we echt even de tijd om te kletsen. Toen de auteurs hoorden dat ze weer terug naar hun hotel gingen kwam Donna mij nog even opzoeken om gedag te zeggen en een knuffel te geven.

Het avondprogramma had ik echt voor geen goud willen missen. Het was enorm gezellig. Nouja, de hele dag was gewoonweg geweldig! Top werk YALFest crew! Ik heb van elke minuut genoten. En ik heb werkelijk geen idee hoe het mogelijk was, maar de hele dag had ik heel veel energie. Voor wie op YALFest aanwezig was: als je twee meiden zag huppelen, dat waren Eline en ik. Misschien is dat dan ook de beste omschrijving van mijn YALFest ervaring. Voor mij was YALFest 2017 een dag die huppelend voorbij ging. Ik ben zo blij dat ik deze dag door deze blogpost opnieuw mocht beleven. 🙂

Ik duim alvast dat er een 2018 editie komt, jij ook?

Liefs,

Tags:


One response to “Mijn YALFest 2017 ervaring

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.