Over- en onderschatten

Gepost op May 6 2019 door Katja in Schrijfsels / 0 Comments

We overschatten wat we kunnen doen op een dag, maar onderschatten wat we kunnen doen in een jaar.

Herken je het? Van die to-do lijsten die nooit lijken te eindigen? Er kan toch vast wel wat meer op? Vaak overschatten we wat we kunnen doen op een dag. Wat mij hielp om dat minder te gaan doen, was dankzij het eerste kantoor waar ik werkte in Engeland. De mensen daar stopten niet al te laat met werken en op vrijdag dronken we met z’n allen nog even een biertje. Kletsen over werk of over totaal iets anders. Ik haalde uit deze ervaring dat ik nooit tot laat wil werken wanneer het niet nodig is en prima kan wachten tot de volgende dag. Voor een gezond ritme is het ook verstandig om elke dag dezelfde tijden aan te houden.

Dit is hoe ik mijn eigen ritme creΓ«erde en onwijs veel gedaan mag krijgen op een dag. Op tijd opstaan en om 7:30 na een fietstocht was ik meestal al op kantoor. Om 16:00 eindigde mijn werkdag. Mensen vonden het gek. Omdat ik er een ander ritme op nahield dan de andere mensen op kantoor. Maar ik zette door tot ik voor de anderen op kantoor hun klok werd. Als ik het pand verliet had de rest nog maar een uur om bezig te gaan met hun werk. En ik? Ik fietste terug, pak een stukje natuur mee en stopte soms onderweg bij de supermarkt.

Eenmaal thuis is het nog net te vroeg om al aan het eten te beginnen. Hup de computer aan en bezig met mijn persoonlijke doelen. Sinds mijn 16/17de schrijf ik elke maand 3 tot 5 doelen op die ik die maand wil gaan halen.
Werken/stage is leuk, maar voor mij is er altijd meer in het leven geweest dan alleen dat. Even eten en daarna zit ik er helemaal klaar voor! Ik studeerde of ging voor mijn eigen bedrijf aan de slag. Dag in en dag uit. Mijn avonden waren lang door het vroeg opstaan en op tijd opstaan, maar een goede nachtrust vond ik ook belangrijk.

Ik ga mijn lijsten niet volproppen met taken die binnen een dag gehaald zouden moeten worden. Want voor wie zou het gehaald moeten worden? Voor jezelf. Niet voor het bedrijf… Maar je doet er juist goed aan de taken te verdelen over verschillende dagen. Zo heb je altijd een frisse blik op je werk. Een moment voor mezelf neem ik twee keer op een dag. Het liefst in de natuur. Lopen of met de fiets.

Waarom ik na mijn werk nog aan de slag ga voor mezelf? Waarom niet? De beste investering in jezelf is jezelf elke dag uitdagen. Zo kan het gaan om dingen die ik op persoonlijk vlak wil halen tot wat ik wil leren of dromen waar ik naartoe wil werken. Ik geef mezelf geen preek wanneer het behalen van een doel me een maand niet lukt. Ik denk na waarom het me niet was gelukt en zal het de maand erna opnieuw proberen.

Bovenstaande beeld die ik schetste was toen ik nog stage liep en naar school ging. Inmiddels werk ik als freelancer, maar nog steeds schrijf ik elke maand doelen op. Werk ik aan mezelf nadat ik een dag heb gewerkt.

We overschatten wat we kunnen doen op een dag, maar onderschatten wat we kunnen doen in een jaar. Mijn methode om elke maand 3 tot 5 doelen op te schrijven en er in stappen naartoe te werken, heeft mij geholpen om meer in een jaar te kunnen doen dan ik mezelf voor mogelijk had kunnen houden. Het is geen race. Tegen niemand. Ik ben gericht met mezelf bezig, ik investeer in mezelf en belangrijker nog: ik geniet. Van elk moment.

Liefs,

Tags: , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.