Reizen: Boedapest, HU

Posted on May 18 2016 by Katja in Reizen / 3 Comments

DSC_0640

Twee weken terug zat ik (vanaf dat deze blogpots online gaat) op het water van de Donau. Genieten van Boedapest op een hele andere manier dan lopend of met de bus. Wil jij weten hoe ik het had in Boedapest? Lees dan snel verder! 

Zaterdag 30 april hadden we een vrijgezellenfeest van lieve Emmy. Helaas moest ik het diner afslaan, want ik ging meteen na het feest door naar huis om mijn koffer op te halen en hup naar het Noorden. In de trein terug naar het Noorden schreef ik nog een paper af die om 12 uur die avond ingeleverd moest zijn.

Terug in mijn oude kamer viel ik als een blok in slaap (nadat ik mijn paper naar mijn docent had verstuurd). Geen tijd om mijn koffer uit te pakken, want mijn vader stond al op de stoep en we reden naar het zuiden van Duitsland. Daar namen we een motel. Na 2 uurtje geslapen te hebben arriveerde de bus van mijn vader zijn bedrijf om 4 uur in de nacht. De chauffeur van de bus die moest slapen en mijn vader nam dan de bus over. We reden de laatste 800 kilometer naar Boedapest. Eenmaal in de stad werd de kaart mij in de handen gedrukt door mijn vader. Met andere woorden: Ik moest zeggen waar we heen moesten. Dat is prima… wanneer je in een auto rijdt, niet in een verlengde bus. Of wanneer je in normaal verkeer rijdt, waar ze niet door rood rijden of überhaupt nog nooit van verkeersregels hebben gehoord. Boedapest was verschrikkelijk om te moeten navigeren. Ik trilde helemaal toen eindelijk de bus op zijn plek stond waar die de hele midweek zou blijven. Want dat verkeer was echt gekkenwerk, maar stiekem was ik ook trots dat ik kon navigeren in een stad van een land waar ik nog nooit was geweest.

Die avond hadden mijn vader en ik beiden geen puf meer om de stad in te gaan. Na een douche zijn we gaan eten in het restaurant van het hotel waarin we zaten.

Dag 1

Mijn vader ik liepen naar het Heldenplein en toen kwam mijn vader op het idee om een hop-on-hop-off-bus te nemen. We namen een kaartje voor 2 dagen. Ik moet zeggen dat ik dit ook kan aanraden. Normaal ben ik helemaal niet van dit soort typische toeristendingen, maar in de bus kregen we een koptelefoon op die ons over elk bezienswaardigheid in de stad iets vertelde en ook heel veel over de geschiedenis. Ik ben echt een culture junkie en werd ook heel blij van deze manier van een rondleiding. Met name omdat op andere toeristenplekken waar we kwamen totaal geen informatie was over de plek zelf. Ik moest het halen uit mijn reisgids of uit de rondleiding van de bus.

DSC_0640We namen de bus naar het vrijheidsbeeld en hadden dit prachtige uitzicht op Boedapest (rechts Boeda en links Pest).

DSC00331

In de middag namen we een bezoekje bij het paleis. Deze foto is gemaakt vanaf de bus. Voordeel met een bus zit je veel hoger, waardoor er hele mooie foto’s uit kunnen komen.

DSC_0662

Voordat we de klim maakt naar het paleis haalden we een heerlijk fruitig drankje. En wauw wat was het verfrissend! Ik had een drankje met een geweldig uitzicht.

DSC00332

In de middag zag ik een Costa. Toen ik vorig jaar een tijdje in Engeland zat was dit mijn favoriete koffietentje. Dus toen ik iets vertrouwds zag en stiekem ontzettend veel heimwee had naar Engeland kon ik het niet laten om hier naar binnen te gaan. Naast mijn oreo cheescake wilde ik ook iets typisch Hongaars. Ik nam een milkshake met als hoofdingrediënt een Hangaars snoepje en wow wat was het zoet! Maar wel lekker.

DSC00333

Terwijl we terug liepen naar het hotel kwamen we een filmcrew tegen! Wanneer een filmcrew filmt in Hongarije krijgen ze namelijk een groot deel van hun onkosten terug van het land, waardoor het erg aantrekkelijk maakt om te gaan filmen in het Hongarije en zo heeft het land de afgelopen jaren heel wat geld binnen gehaald. Veel Nederlandse films worden er ook gemaakt, aangezien ze in Nederland helemaal geen geld (op de standaard 6% na dan) terug geven van de onkosten die ze voor een film maken.

In de avond gingen we naar het favoriete restaurant van mijn vader en daar at ik een heerlijke salade. Wel erg zuur, maar dat is Hongaars. In de avond liet ik mijn vader kennis maken met Netflix, aangezien de tv p onze kamer het niet deed en mijn vader is tv verslaafd (het nog erger dan pubers die verslaafd zijn aan hun smartphone).

Dag 2

We namen de bus richting het centrum en liepen langs het Parlementsgebouw via de Donau naar de rondleiding met de boot (zat inbegrepen bij de hop-on-hop-off-bus). Onderweg liepen we langs het monument: Schoenen op de kade. Bij dit beeld was ik even stil. Het monument herdenkt de Joden die hun schoenen uit moesten doen voordat ze neer werden geschoten de rivier in tijdens de pogroms.

DSC00353

Met de rondvaart zie je de stad van een hele andere kant. Daarnaast was het een rustige manier om de mooie gebouwen te kunnen bewonderen.

DSC00356

DSC00387

Ik merkte al snel dat ik begon te verkleuren. In de middag liepen we nog wat verschillende straatjes in. In twee dagen hadden we al behoorlijk wat van de stad gezien. Veel meer dan ik nu typ, maar om er niet een te lange post van te maken typ ik slechts de hoogte punten.

Dag 3

Het centrum hadden we wel gezien. We zochten het wat dichterbij die dag en gingen naar een park dichtbij het hotel waar we dit prachtige kasteel zagen.

DSC00399

DSC00400

Ik vond dit de toren van Rapunzel!

In de middag liepen we nog wat straatjes in en bekeken we het grootste station van Boedapest, maar beiden hadden we het al snel bekeken. Het was niet zo dat ik Boedapest niet leuk vond, maar ik had gewoon minder met deze stad dan bijvoorbeeld London. De donderdagnamiddag gebruikte ik om wat dingen voor De Boek Pioniers bij te werken en ging ik aan de slag voor school. In de avond aten we bij een heerlijk restaurantje en gingen we in de avond door het park wandelen waar ze een festival aan het opbouwen waren. Er stonden al tenten waar bandjes stonden te spelen en we hebben hier dan ook van genoten. In de avond vroeg naar bed, want de volgende dag was het tijd voor de terugreis.

Vrijdag om half 12 in de ochtend probeerden we te vetrekken van een overvolle bus parkeerplaats en hup het chaotische verkeer van de stad in. Toen ik eenmaal de stad in de achteruitkijkspiegel zag was ik super blij dat we uit het drukke verkeer waren, maar ook vond ik het jammer om weer een einde te moeten breien aan mijn vakantietje. Rond half 11 in de avond waren we op de afgesproken plek in het zuiden van Duitsland waar ik met mijn vader de bus uitging en een andere chauffeur het overnam. Wij reden met de auto terug naar het Noorden van Nederland. In de ochtend rond 4 uur kwamen we aan ging ik na een douche mijn bed in.

Het was een weekje met weinig slaap, maar heerlijk om in een nieuwe stad rond te wandelen. Boedapest was fijn voor een paar daagjes en ik krijg de kriebels om verder te reizen. Waar gaat mijn volgende reis heen?

Liefs,

header31-860x280

Tags:


3 responses to “Reizen: Boedapest, HU

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.