The Gilded Ones – Namina Forna

Gepost op 3 februari 2021 door Katja in Boeken / 0 Comments

Dit is geen boek voor mensen met een zwakke maag. Het verhaal gaat er behoorlijk bruut aan toe.

Titel: The Gilded Ones
Auteur: Namina Forna
Verschenen: juni 2020 (Fairyloot Exclusive Edition)
Pagina’s: 414
Uitgever: Usborne
Waardering: 8/10
Trigger warning: trauma, misbruik en verkrachting
Content warning: gewelddadig

Sixteen-year-old Deka lives in fear and anticipation of the blood ceremony that will determine whether she will become a member of her village. Already different from everyone else because of her unnatural intuition, Deka prays for red blood so she can finally feel like she belongs.
But on the day of the ceremony, her blood runs gold, the color of impurity–and Deka knows she will face a consequence worse than death.
Then a mysterious woman comes to her with a choice: stay in the village and submit to her fate, or leave to fight for the emperor in an army of girls just like her. They are called alaki–near-immortals with rare gifts. And they are the only ones who can stop the empire’s greatest threat.

Dit is geen boek voor mensen met een zwakke maag. Het verhaal gaat er behoorlijk bruut aan toe en dat is ook de reden waarom ik zowel trigger als content warnings heb geplaatst aan het begin van deze recensie.
Laten we beginnen waar het verhaal over gaat. Het gat over een samenleving waarin jonge vrouwen op hun vijftiende een ritueel moeten doorlopen. Op een speciale dag in het jaar komen alle mensen uit het dorp/plek bij elkaar voor het ritueel. Als een van de jonge vrouw rood bloedt, wordt ze als puur beschouwd. Maar als ze goud bloedt, wordt ze als onrein beschouwd. De onreine roepen onheil af op hun families en als ze geluk hebben worden ze ter plekke gedood. Alleen overleven vele een doodslag. Wat er dan wordt gedaan is dat er continu goud bloed wordt afgetapt bij de jonge vrouwen om vervolgens verkocht te worden. Of de jonge vrouwen worden doorverkocht, gemarteld of tot slaaf gemaakt.

De hoofdpersoon, Deka, haar bloed wordt goudkleurig. In haar geval wordt ze in totaal negen keer vermoord in een kelder door de dorpsoudsten. Echter, elke keer overleefd ze het. Had ik al gezegd dat er in dit boek gruwelijke dingen gebeuren? Gelukkig voor Deka wordt ze op een dag door een mysterieuze vrouw bevrijdt en meegenomen naar de hoofdstad. Daar komt Deka terecht op een oefenterrein waar ook anderen zoals zij zijn: Alaki, jonge vrouwen met vervloekt bloed, helende eigenschappen, ongelooflijke kracht en snelheid. Door een besluit van de keizer worden de dames getraind tot dodelijke krijgers die hun land van de vijand, de doodgrijpers (ruwe vertaling), moeten verlossen.

The Gilded Ones is een zeer krachtige YA fantasy waarvan ik het plot niet direct zag aankomen. Ja, je weet meteen dat Deka bijzonder is. Want ze is al zeker negen keer vermoord en elke keer overleefd ze het. Daarnaast is ze ook erg goed in de lessen op “school” op het oefenterrein. Op dat vlak is het wel voorspelbaar, maar niet waar het echt toedoet in mijn ogen en dat het verhaal zelf, het plot en de andere personages. Want wow, de andere personages maakten dat het verhaal zo goed is!

Wat ik erg tof vind is dat de auteur, Namina Forna, bijna alle personages veel diepgang heeft gegeven en zeker de dames die dichtbij Deka staan. Zij brachten humor in het vrij serieuze verhaal en ze zorgden er ook voor dat ik me als lezer betrokken voelde bij alles wat gaande was in het boek. Wat ik ook knap vind is dat Forna niet alle informatie op een presenteerblaadje legde. Ze heeft show, don’t tell duidelijk onder de knie. Dat maakt het plot des te spannender, want elke keer wanneer ik dacht: oh, dit zal wel zo zitten! Dan had ik het mis.

Het boek bevat een vrij grote cast en nieuwe woorden die je gaat leren, dat is wel even pittig aan het begin om in het verhaal te komen. Maar juist doordat de meeste personages goed uitgewerkt zijn, vloog ik door het boek heen. Echter, vond ik het bijzonder om te zien dat Deka wat minder goed uitgewerkt was als hoofdpersoon. Het leek alsof de auteur soms net te veel gefocust was op de andere personages. Zonde! Ik denk dat dat ook tevens de reden is waarom het romantische verhaallijn in het boek niet goed uit de verf kwam. Van mij had het zelfs helemaal weggelaten mogen worden en misschien pas in een volgend deel ter sprake komen.

Ik heb twee dingen op te merken aan het verhaallijn. Ten eerste zitten er soms erg gekke tijdsprongen in het verhaal. Je leest niet erg veel van het begin van de training van Deka en de andere jonge vrouwen. En ik denk dat dat een van de groeimomenten is geweest die ik miste in de ontwikkeling tot het personage Deka.
En hoewel ik echt van de finale genoot, had ik niet verwacht dat het zo snel zou gebeuren. Het voelde te vluchtig aan. Onder andere daardoor voelde het einde vrij zoet terwijl de rest van het boek vrij heftig is.

Ondanks mijn kritische punten heb ik genoten van deze brute YA fantasy en ik kijk al uit naar de twee vervolgdelen om zo hopelijk meer over deze wereld te leren.

Liefs,

Tags: , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.