Val en Verlossing | Grishaverse Reread

Gepost op 8 april 2021 door Katja in Boeken / 0 Comments

Voor de Netflix show Shadow and Bone uitkomt, herlees ik de Grishaverse en die ervaring deel ik graag met jou in deze blog!

Val en Verlossing – Leigh Bardugo
Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.
Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.
Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

Hoeveelste keer is het dat je dit boek leest?
De tweede keer!

Waarom heb je Val en Verlossing al meerdere keren gelezen?
Om eerlijk te zijn was ik de meeste details van dit boek vergeten. Ik had soms echt het idee dat ik wat nieuws aan het lezen was. Ook het einde herinnerde ik me niet heel goed meer. Tevens zag ik onlangs een fanart en wat ik op dat artwork zag staan kon ik me niet meer goed herinneren. Ik was even bang dat ik een spoiler had gezien uit een ander boek in de Grishaverse. Maar terwijl ik het slotdeel van de trilogie aan het lezen was, herinnerde ik me verschillende gebeurtenissen.

Is je mening over het boek veranderd in al de keren dat je het boek hebt gelezen?
Haha, ja. Ik moest wel lachen toen ik mijn recensie (uit 2015!!) terug las. Toen vond ik dit boek vlotter lezen dan het tweede deel, Dreiging en Duisternis. Tijdens de reread had ik compleet het tegenovergestelde. Het is niet zo dat ik Val en Verlossing een minder leuk boek vind, maar ik denk dat ik dit boek iets minder vlot (deze keer dan) vind lezen omdat ik niet wilde dat het verhaal zou eindigen. Wat wellicht totaal niet logisch is, aangezien ik nog een paar boeken te herlezen heb en ook zelfs een aantal boeken helemaal niet gelezen heb.

Las je het boek sneller doordat je het boek al vaker hebt gelezen?
Toen ik mijn Goodreads invulde kwam ik erachter dat ik precies even lang over het lezen heb gedaan als zes jaar geleden. Het toeval wil zelf dat ik het boek beide keren in april heb gelezen. Dus nee, dat maakte blijkbaar niets uit.

Nog steeds zin om de andere delen te (her)lezen?
Nadat ik de trilogie uit had was ik meteen begonnen in List & Leugens. Ik denk dat dat genoeg zegt.

Naar welk boek uit de Grishaverse kijk je op het moment het meest uit om te gaan lezen?
Ik begin steeds meer zin te krijgen om aan de duologie (het tweede deel komt deze zomer uit) van de geliefde kaperkapitein te beginnen. Ik vind hem zo’n leuk personage dat ik graag meer over hem wil lezen.

Herlees jij de Grishaverse ook voordat de Netflix show online komt?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.