Wat te doen in Potsdam

Posted on February 13 2020 by Katja in Reizen / 0 Comments

Potsdam is voor mij de grootste verrassing geweest van 2019. Een prachtige stad! Wat je daar kan doen?

Huur een fiets
Of je nou een verblijf hebt geboekt in Potsdam of dat je voor de dag uit Berlijn komt. Ik kan het iedereen aanraden om een fiets te huren in Potsdam. Mocht je in de stad zelf verblijven dan is de kans groot dat je bij het verblijf fietsen kan huren. Als je voor de dag in Potsdam komt, dan kan ik aanraden om naar de verhuurder te gaan die aan de linkerkant zit zodra je de S-bahn uitloopt. Per Pedales Radstation daar heb ik mijn fiets gehuurd toen ik in de stad was. In het hoogseizoen is het gewenst om van te voren te reserveren.
Stap op de fiets en verken Potsdam! Wie weet ga jij naar onderstaande plekken.

Museum Barberini
Ik ben dol op architectuur en waarom dan naar een galerie gaan? In het Potsdam landschap zal je veel Italiaanse kunst/architectuur terugzien. In het museum kon ik er al over leren en de prachtige kunstwerken zien om ze niet veel later tot leven zien te komen toen ik op de fiets Potsdam doorkruiste.
Het verhaal achter het gebouw zelf is trouwens ook erg mooi en typisch passend voor Potsdam. Ga dus zeker langs de filmzaal waar je meer leert over het museum.

Brandenburger Tor
Heel anders dan die in Berlijn, maar super mooi. Met de fiets aan de hand (je mag een bepaald stuk niet fietsen) wandelde ik naar St. Peter en Paul. Ik liep door een schattige winkelstaat vol met knusse restaurants en winkels van zelfstandigen. Stap heel even binnen in de kerk (vrij entree). Je kan al snel merken dat veel verschillende culturen samen zijn gekomen in de stad.

Square Bassinplatz
Na de kerk loop dan naar dit plein. Kijk eens goed om je heen. De kerk waar je net uitstapte is gebouwd door Katholieke Belgen, terwijl Potsdam Protestants is. Op het kerkhof achter de kerk zie je een Russische begraafplaats. Tegenover staat de Franse kerk. Kijk een andere kant op dan zie je Nederlandse huizen!
En ja, er is iemand geweest die dit alles heeft zien gebeuren. Een grote boom van meer dan 300 jaar oud die meerdere oorlogen heeft overleefd en verschillende mensen uit de hoeken van de wereld heeft gezien. Deze prachtige boom kan je zien op het plein. Rondkijken hier is dus al een beleving.

Hollandisches Viertel
Of de Nederlandse wijk. Nederlandsen die met hun ambacht en kennis naar de stad kwamen voor de wederopbouw. 134 huizen kan je vinden en waar nog elk jaar onder andere het tulpenfeest en Sinterklaas worden gevierd.

Friedenskirche
Hier merk je al duidelijk de invloeden van de Italiaanse architectuur. Niet gek want de koepel uit deze kerk komt dan ook uit een Italiaanse kerk en is hiernaartoe verscheept. Ook hier is de entree vrij. En het is zeker de moeite waard om ook te gaan kijken naar de rest van de gebouwen die daar nog staan. En werp ook zeker een blik in de tuin.

Sanssouci Park
Dit is het moment dat je nog blijer zal zijn dat je op de fiets bent. Naast de kerk staat het hek om Sanssouci Park in te gaan. Het grootste gedeelte fietste ik daar door een prachtig en typisch Engelse tuin. Neem zeker een kaart mee en fiets een mooie route zodat je een flink aantal paleizen kan zien.

Cecilienhof
Dit is een paleis gelegen in het noordelijke deel van Potsdam. De stijl van het paleis is een Engels landhuis en staat dan ook in een Engelse tuin waar onder andere ook Paleis Marble staat.
Cecilienhof is bekend vanwege de Conferentie van Potsdam. Zelf vond ik het wel de moeite waard vanwege de architectuur die zo ontzettend anders is dan de rest van Potsdam en vanwege de historische waarde.

Na mijn bezoek aan Potsdam kan ik zeggen dat ik het een bijzondere stad vind. Een rijke geschiedenis en dat allemaal op fietsafstand van elkaar. Ondanks dat alles dicht bij elkaar ligt, is een dag in Potsdam zeker niet genoeg! Er valt nog zo veel meer te zien en te ontdekken. Bovenstaande dingen heb ik gedaan en zijn zeker de moeite waard. De volgende keer hoop ik dan ook om langer in de stad te verblijven. Want wauw, wat een stad! Elke liefhebber van cultuur en geschiedenis zou Potsdam op het lijstje moeten hebben staan.

Liefs,

Tags: , , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.