10 x handig om te weten voordat je naar Berlijn gaat

Gepost op 19 mei 2022 door Katja in Reizen / 0 Comments

Reizen in Duitsland en de hoofdstad Berlijn vind ik heerlijk om te doen, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden en dat lees je in deze blog!

Duitsland is in vele opzichten net even anders dan Nederland. Ik vind het land en de mensen relaxter op een bepaalde manier. Ja, er is wel veel meer hiërarchie, echter is het dagelijkse leven aardig was rustiger dan in Nederland. Maar dat is het leven daar van dag tot dag en wat nou als je naar het land gaat als reiziger? Dat kan je in deze blog lezen.
Niet met alle punten zal je als reiziger te maken krijgen, maar ik wil ze wel allemaal noemen omdat het veel zegt over de mentaliteit van de mensen daar. En wie weet komt het van pas!

1. Contant geld
Mijn nummer 1 tip! Heb altijd genoeg contant geld bij je, want op de meeste plekken kan je helemaal niet met pin betalen. Er zijn meerdere reden waarom dat zo is. In Duitsland moeten ondernemers behoorlijk wat geld betalen voor een pintransactie. De tweede reden gaat voornamelijk over de mentaliteit van Duitsers. Zij willen namelijk liever zo anoniem mogelijk door het leven gaan en een pintransactie zorgt ervoor dat ze getraceerd kunnen worden. En dat is een no go.
Oh, en in Berlijn is er bijna geen pinautomaat te vinden, dus houd daar ook rekening mee! 

2. Weekend is voor rust
Voor de mensen die op kantoor werken staat het weekend in het teken van rust! Zaterdag is voor klussen binnen je huis, schoonmaken, etc. Want dat hoor je niet te doen op zondag. Zaterdag is er ook voor om je vrienden te zien en dingen buiten de deur te doen. De zondag staat geheel in het teken van rust. Meestal gaan de Berlijners in de ochtend een nieuw ontbijt plekje proberen in de stad en maken ze in de middag een wandeling. 

3. Op zondag is (bijna) alles dicht
Je favoriete ontbijtbars zijn dan wel niet dicht, maar de meeste supermarkten wel! Er zijn er maar een handjevol wel open in de gehele stad. En berlijn is groot! Voor je beeldvorming: Parijs past 20 (!) keer in Berlijn. Dus google vooral van tevoren of iets wel open is, want de kans is groot dat je anders voor dichte deur staat. 

4. De stoep is voor…
Voelt de stoep wat rommelig aan bij verschillende woningen, omdat er spullen, kleding en meubels staan? Welkom bij de Berlijnse vorm van een tweedehands winkel maar dan gratis! Die spullen mag je gewoon meenemen (check wel even dat er niet iemand toevallig aan het verhuizen is in het gebouw). Berlijners laten spullen staan die ze niet meer gebruiken en nog te mooi zijn om bij het afval te gooien. 

5. Edeka = fancy
Dit was voor mij geheel nieuw toen ik zelf in Berlijn woonde. Mijn host noemde me fancy omdat ik mijn boodschappen haalde bij de Edeka. Voor mij als Nederlanders is deze supermarkt al goedkoop, maar onder de Duitsers wordt het gezien als wat de AH is in Nederland.
Ik vind Edeka een prettige supermarkt omdat ze een breed assortiment hebben, daarnaast hebben ze veel plantaardig voedsel. Je kan daar vast vinden wat je zoekt! 

6. Check de feestdagen
Duitsland heeft ook een aantal andere feestdagen en andere gebruiken dan wij, houd daar rekening mee! Zoals 24 december is het Kerstavond, die avond is in Duitsland belangrijker dan de rest van de kerstdagen. Bijna niets is nog open die dag en er staan lange rijen tot buiten nog aan toe.
Daarnaast is in de kerstvakantie bijna niets open. De meeste restaurants zijn zelfs voor 2 weken gesloten. 

7. Leven meer in balans
Zoals je wellicht al wel kan merken, hebben de meeste Duitsers over het algemeen veel meer balans in hun leven. Als de werkdag voorbij is, dan is de werkdag ook echt voorbij. Je gaat met vrienden uit of je spendeert tijd met je familie. Houd er dus rekening mee dat het rond spitstijden dus ook echt druk is overal, van het openbaar vervoer tot de restaurant en bars. 

8. Zoeken, zoeken, zoeken
Oeps, hopelijk gebeurt mij dit nooit meer, maar ooit heb ik niet de achternaam opgeschreven/onthouden van een Airbnbhost. En dat is problematisch in Berlijn. Want als je daar naar een flatgebouw gaat, dan woont iedereen op hetzelfde nummer en je kan alleen je weg vinden door de juiste naam te hebben. Dankzij iemand die net het gebouw in ging en wel zijn buren kende, had ik het geluk dat ik bij het juiste appartement terecht kwam.
Dit gebeurde in de zomer van 2016, maar of ik daarvan geleerd had? Nee joh, afgelopen winter in 2021 maakte ik dezelfde fout. Dit keer wist ik de achternaam wel, maar ik was vergeten om aan mijn moeder door te geven dat ze mijn post niet moest richten aan mijn naam, maar aan de naam van mijn host. Mijn verjaardagskaart zal waarschijnlijk nooit terecht komen. 

9. Milieuvriendelijk
In Nederland scheiden we het afval ook, maar Duitsland en Berlijn zijn al helemaal hardcore. Je zal worden aangesproken als je het verkeerd doet, dus let goed op hoe je het afval moet scheiden.
Oh, en misschien had je het al door, maar glas mag je NOOIT in de glasbak gooien op een zondag!

10. Sociale controle
In veel grote steden zoals Parijs en Londen zie je mensen als het verkeerslicht voor voetgangers op rood staat, toch de straat overgaan als er geen verkeer aankomt. Dit kan je absoluut niet doen in Berlijn. Je zal worden aangesproken en er zal worden gezegd dat je een slecht voorbeeld bent voor de kinderen. Sterker nog, je kan een boete krijgen. 
De sociale controle gaat zelfs een stap verder en dat heb ik met eigen ogen meegemaakt. Afgelopen winter toen we nog met maskers op in het openbaar vervoer zaten, kwam een dronken man binnen met een bierblik in handen (dit mag!) en toen hij iemand in de S-bahn zag zitten die geen masker op had, zei hij daar wat van. 
Het was zo’n enorm contrast! Want dronken en met drank in zijn handen was hij toch legaal bezig, maar iemand die geen masker op had werd (terecht!) aangesproken. 

Welke van bovenstaande punten verraste jou het meest?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.