3 manieren om over-tourism te vermijden

Gepost op 17 februari 2018 door Katja in Reizen / 0 Comments

De tijd is aangebroken dat velen een vakantie boeken. Maar wie wil naar een plek waar er over-toerism is? Ik in ieder geval niet! Jij ook niet? Lees dan mijn tips.

1. Kies voor minder populaire verblijfsplekken
Buiten het centrum. Zo ontdek je iets nieuws en audenthieks van de stad. Zo zat ik in Berlijn helemaal in het Noorden, maar de metro is daar zo goedkoop. Een weekkaart koste volgens mij maar 21 euro. Dus ik vond het geen probleem om in een stad als Berlijn te moeten reizen, plus ik ontdekte de stad meer vanuit het oogpunt van een Berlijner. De mensen bij wie ik sliep kwamen van oorsprong niet uit Berlijn, zelfs niet uit Duitsland. Maar door die Airbnb kon ik mij voorstellen hoe zij Berlijn leerden kennen. En voor ik het wist was ik verliefd op de stad.

In Dublin zat ik op precies 4 km van het centrum van de stad. Ik heb dit op één ochtend na elke dag gelopen voor een week lang! En ook weer terug. Ik nam steeds een andere route. Ik leerde het echte leven van een stad als Dublin kennen. Daarnaast wist ik zeker dat ik genoeg beweging kreeg op een dag.

O en een leuke bonus, doordat deze plekken zo ver zijn van het centrum zijn ze een stuk goedkoper, maar vergeet niet dat je het geld ook meteen weer kwijt kan zijn voor het vervoer in de stad… Maar ik boek altijd een verblijfsplek die maximaal op 4 km afstand is van het centrum en niet meer. Zo kan ik het nog lopen, en meestal probeer ik een route te lopen waar ik weet dat er cafés of restaurants zijn. Wanneer ik moe ben kan ik even rusten en een kop koffie drinken of iets anders. Ik vergeet namelijk vaak om genoeg te drinken en te eten op vakantie, dus op deze manier sla ik eigenlijk meerdere vliegen in één klap: je leert de stad beter kennen, je leert de cultuur kennen, je drinkt en eet voldoende en je weet zeker dat je genoeg beweging hebt.

2. Ga buiten de gebaande paden

Mijn favoriet! Ik probeer als het heel even kan te eten in achteraf straatjes of daar te gaan winkelen of gewoon genieten van al het moois. Op die plekken leer ik ook veel locals kennen, aan hun vraag ik dan andere leuke plekken, dingen om te doen of te zien. Zo was ik samen met Rosa in Praag bij een markt waar we heerlijke lekkernijen hebben gekocht.

3. Check je maand en tijdstip

Vroeg opstaan tijdens je vakantie? Ik zou het toch maar doen als je het mooiste van de stad wilt zien. In Praag deed ik dit met Rosa zelfs heel bewust. We stonden vroeg op en in de ochtend was het ons plan om de toeristische dingen te bezoeken. Wanneer we rond 12:00 naar buiten liepen zagen we de hordes toeristen juist net aankomen. In de middagen gingen we van de gebaande paden af en probeerden we meer de locals uit te hangen. Echt een perfecte balans als je het mij vraagt!

Maar ik probeer ook altijd buiten het seizoen te reizen als het even kan. Zo maakte ik een reis van Londen en Liverpool in november. Met name Liverpool was het enorm rustig. Eén van de bewakers in het museum van Liverpool speelde voor mij als gids, super lief! Hij had wat te doen en ik had inside information.

Natuurlijk was het vrij slecht weer en sneeuwde het zelfs in Liverpool, maar dat had ook wel iets magisch terwijl de kerstbomen en verlichtingen werden opgezet in de stad.

Liefs,

Tags:


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.