5 jaar in het boekenvak

Gepost op 9 juni 2020 door Katja in Boeken, persoonlijk / 1 Comment

Het lijkt wel alsof de tijd voorbij is gevlogen! Vandaag zit ik 5 jaar in het boekenvak.

Mijn reis naar en in het boekenvak begon iets meer dan 5 jaar geleden. Toen ik 16 was, was ik Blossom Books Ambassadeur. Aansluitend zat ik in het promotieteam van Best of YA. Maar toen ik 19 was besloot ik dat het tijd werd om daadwerkelijk bij een uitgeverij te gaan werken.

Ik voelde me er helemaal klaar voor toen ik net door Engeland en Parijs had solo gereisd. In totaal stuurde ik zo’n 9 sollicitatiebrieven. Binnen de eerste 24 uur kreeg ik van 5 uitgeverijen meteen een mail. 1 afzegging en 4 uitnodigingen om op gesprek te komen. Alle gesprekken zouden meteen de week erna gaan plaatsvinden. 3 in Amsterdam en 1 in Utrecht. Op een dinsdag ergens in mei had ik mijn eerste 2 gesprekken. Amsterdam en Utrecht.

Mijn dag begon in Amsterdam. Het gesprek ging enorm goed en ik had ook het idee dat ik binnen het team zou passen. Maar ze waren vrij vaag over hoe en wanneer ze contact met me op zouden nemen. Later leerde ik dat ze me heel graag wilden hebben alleen niet te enthousiast wilden klinken.

Met Collega’s van Kok en Omniboek, september 2015

Het tweede gesprek was in Utrecht bij een uitgeverij die ik veel minder goed kende. Kok en Omniboek (deze uitgeverij bestaat niet meer in de vorm zoals ik er heb gewerkt) een uitgeverij met een lange geschiedenis. Het gesprek was gezellig te noemen en ik had een goed gevoel. Na het gesprek werd ik in de auto gebeld door iemand van Kok en Omniboek. Ze wilden me graag in dienst hebben. Maar ik had 24 uur om te beslissen. Pas op donderdag had ik mijn volgende gesprek dus het kwam eigenlijk wel goed uit.

Het was voor mij wel even twijfelen. Ga ik nu al meteen een keuze maken? Maar aan de andere kant… ze wilden me en ik wist niet of de rest wel zo blij zouden zijn met een MBO’er en geen ervaring in het vak. Ik belde de uitgeverij op en zei ja. Toen begon het zoeken van een kamer. Uiteindelijk werd ik benaderd voor een kamer in Nieuwegein op de hoek van Utrecht. Sterker nog, ik kon de skyline van Utrecht uit mijn toenmalige kamer zien. Bij Kok en Omniboek had ik een fantastische tijd. In totaal heb ik daar zo’n 8 maanden gezeten. Daarnaast kreeg ook mijn blog een enorme boost waardoor ik nog meer kansen kreeg in het boekenvak.

Boekpresentatie van Beste of YA, februari 2016

Na 8 maanden in Utrecht gezeten te hebben maakte ik de overstap naar Unieboek | Het Spectrum in Houten en werkte ik voornamelijk voor Best of YA. De eerste 7 maanden zat ik net als bij Kok en Omniboek op de marketingafdeling, maar ik vond dat het tijd werd voor iets anders. Ik vervolgde mijn weg bij de redactie en plakte er nog zo’n 5 maanden aan vast bij de uitgeverij. Uiteindelijk heb ik er precies een jaar gewerkt.

Na 20 maanden in het vak ging ik verder werken als freelancer voornamelijk voor Best of YA. Het lezen van manuscripten was van een stageopdracht mijn werk geworden. Toch knaagde het ook bij me. Bij Unieboek werkte ik zo nu en dan ook met geschiedenis en filosofieboeken en vanwege mijn studie Toegepaste filosofie en journalistiek leek het me leuk om een overstap te gaan maken. Zo had ik begin van de zomer een gesprek op het landgoed van de ISVW (Internationale School voor Wijsbegeerte). Met een eigen uitgeverij op het landgoed leek het me de perfecte keuze om mijn loopbaan in het boekenvak te vervolgen.

Toen ik na het landgoed mijn rol als Junior-directeur Communicatie van een museum ging vervullen heb ik mijn functie als freelancer tijdelijk moeten neerleggen. Echter heb ik altijd wel kleine opdrachten voor mijn blog aangenomen, maar daar bleef het bij. Pas na het museum werd het opnieuw mijn werk.

Instagram foto maken voor Kok en Omniboek, oktober 2015

Inmiddels ben ik alweer meer dan een jaar fulltime aan het werk voor That Blonde Woman. Ik freelance voor VBKMedia (waarvan de oude uitgeverij Kok en Omniboek een onderdeel van is) en ISVW Uitgevers. Daarnaast ben ik ook voor particulieren beschikbaar. Eigenlijk kan ik het nog steeds nauwelijks geloven dat ik freelance. Die wens riep ik al toen ik bij Kok en Omniboek werkte en nu is het al meer dan een jaar werkelijkheid.

Alle uitgeverijen voor wie ik in het verleden heb gewerkt ben ik onwijs dankbaar, maar in het bijzonder Kok en Omniboek. Want zij waren degenen die mij als MBO’er zonder enige ervaring meteen een rol aanboden bij de uitgeverij. Ze geloofden in mij en dat zorgde ervoor dat in mijn verdere loopbaan anderen ook in mij geloofden. Op naar de volgende 5 jaar in het boekenvak!

Liefs,

Tags:


One response to “5 jaar in het boekenvak

  1. Wauw, wat een fantastische loopbaan heb je nu al gehad! Het lijkt mij ook echt geweldig om in het boekenvak te werken, maar ik wil eerst nog een paar jaar studeren. Daarna kijk ik wel weer verder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.